Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

2017 r. sprzyjał producentom wołowiny w Polsce

Kategoria: Biznes

Według danych Eurostatu, wartość nieprzetworzonej wołowiny wyeksportowanej z Polski w 2017 r. wyniosła prawie 1,4 mld Euro, czyli była o ponad 20% większa niż 2016 r. 86% tego mięsa trafiło na rynek unijny. Wzrost sprzedaży wołowiny poza granice Unii Europejskiej wyniósł 21%, zaś  w ramach Wspólnoty 19%.

W ubiegłym roku pozytywne zmiany widoczne były również po stronie konsumpcji wewnętrznej. Według danych IERGŻ w 2017 r. spożycie mięsa wołowego na mieszkańca wzrosło z 2,1 do 2,7 kg. Niemniej Polska w zakresie konsumpcji wołowiny zostaje daleko w tyle za średnią unijną, która wynosi 11 kilogramów konsumowanej wołowiny na mieszkańca rocznie. Jest zatem potencjał do wzrostu spożycia tego gatunku mięsa w Polsce.

Ceny żywca wołowego

Wzrost eksportu ma istotny wpływ na poziom cen. Według danych MRiRW  w pierwszej połowie marca cena za 1 kg żywca wołowego wyniosła 6,86 zł i była na poziomie podobnym do ceny z lutego. Jednocześnie była wyższa o 13% w stosunku do ubiegłego roku i o 8% wobec roku 2016. Warto zwrócić uwagę na dużo większą stabilność cen mięsa wołowego niż w przypadku wieprzowiny. Między najniższą a najwyższą ceną w latach 2016-2018 było tylko 14% różnicy. Dla porównaniu w przypadku wieprzowiny różnica wyniosła 27%.  Wysoki poziom cen oraz ich stabilność są czynnikami zachęcającymi krajowych producentów do zwiększania produkcji.

Towary eksportowe

Podstawowym towarem eksportowym jest świeża i schłodzona wołowina. Eksport wołowiny tego typu w 2017 r. był o 13% wyższy niż w 2016 r. Głównym odbiorcą  pozostały Włochy, z 8-proc.  wzrostem. Kolejnymi ważnymi krajami były Niemcy, Holandia, Hiszpania, Francja, Wielka Brytania i Izrael. Krajem do którego eksport świeżej wołowiny wzrósł najbardziej były Niemcy z 13-proc. wzrostem eksportu względem poprzedniego roku.

Eksport żywych zwierząt w ujęciu wartościowym spadł o 18% w relacji rocznej. W 2017 r. w przeliczeniu na eksportowane sztuki, Włochy, ze względu na spadek importu przestały być głównym odbiorcą żywych zwierząt z Polski, a ich miejsce zajęła Hiszpania z importem na poziomie 19844 sztuk (wzrost o 23% w relacji rocznej). W sprzedaży do Hiszpanii dominowały młode zwierzęta o wadze do 80 kg.

Ustawa dot. uboju rytualnego

Wciąż nie ma pewności co do przyszłości proponowanej ustawy dotyczącej wprowadzenia zakazu uboju rytualnego. Dokument ten został skierowany do dalszych prac. Wprowadzenie tej ustawy będzie istotną barierą dla rosnącego eksportu polskiej wołowiny, co może mocno wpłynąć na zmniejszenie poziomu popytu importowego i obniżkę cen żywca.

Wybierz obszar: Przemysł mięsny

Autor: BGŻ BNP Paribas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.