Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Spadek cen detalicznych wieprzowiny i stabilizacja cen drobiu

Kategoria: Biznes

Żywność wciąż droższa niż przed rokiem

W bieżącym roku ceny detaliczne żywności nie rosną tak dynamicznie jak jeszcze kilka miesięcy temu, niemniej pozostają wyższe niż w 2017 r. Według danych GUS, w lutym artykuły spożywcze były średnio o 3,6% droższe wobec analogicznego okresu przed rokiem. Dla porównania, w grudniu 2017 r. wzrost cen sięgał 5,8% w relacji rocznej.

Za tę sytuację odpowiadają przede wszystkim jaja, masło i owoce – w lutym masło na sklepowych półkach było średnio o prawie 22% droższe niż rok wcześniej, jaja o około 36%, zaś owoce o prawie 13%. Niemniej, także mięso należy do kategorii inflacjogennych. W całym 2017 r. było ono przeciętnie o 4,8% droższe niż w 2016 r., przy czym największe zmiany obserwowano na rynku wieprzowiny. Wraz ze wzrostem cen skupu trzody, rosły także jej ceny detaliczne –  średnio w 2017 r. były o 8,6% wyższe niż w 2016 r. Wędliny podrożały o 4,5%, mięso wołowe o 2,9%, drobiowe zaś o 2,1%. W tym roku sytuacja powili się odwraca. Wieprzowina na sklepowych półkach tanieje, a relatywnie drogi staje się drób.

Zmiany na rynku surowcowym

Według najnowszych danych GUS w lutym ceny detaliczne mięsa i jego przetworów obniżyły się o 0,7% wobec stycznia, choć pozostały o 3,7% wyższe wobec lutego 2017 r. W ciągu miesiąca najbardziej potaniała wieprzowina – o 2,3% i była jedynie o 1,4% droższa wobec analogicznego okresu przed rokiem. Ceny drobiu spadły o zaledwie 0,1% w relacji miesięcznej i były o 5,8% wyższe wobec lutego 2017 r. Jest to odpowiedź na zmiany zachodzące na rynku surowcowym. W lutym br. trzodę skupowano przeciętnie po 4,39 zł/kg, tj. o prawie 10% taniej w relacji rocznej. Wynika to m.in. ze wzrostu podaży żywca wieprzowego w I kwartale br. w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Brazylii, przy jednoczesnym zmniejszeniu zakupów dokonywanych przez Chiny.

Z kolei ceny kurcząt w skupie są wyższe niż rok wcześniej, co przede wszystkim jest związane z oczekiwanym wzrostem eksportu, ale też popytu wewnętrznego na ten gatunek mięsa. Warto dodać, że Polska należy do krajów Unii o największych wzrostach cen detalicznych mięsa i jego przetworów. W stosunku do ubiegłego roku większe podwyżki odnotowano jedynie na Słowacji, Słowenii, Węgrzech oraz w Bułgarii i Czechach.

Artykuły spożywcze pozostaną relatywnie drogie

Naszym zdaniem w kolejnych miesiącach po stronie surowcowej nie ma wyraźnych przesłanek do wzrostu cen detalicznych żywności. Niemniej, szereg innych czynników sprawia, że artykuły spożywcze pozostaną relatywnie drogie. Przede wszystkim może być to wynikiem dynamicznie rosnących jednostkowych kosztów pracy. Prawdopodobnie wzrosną też, chociaż w mniejszym stopniu, koszty związane z transportem i energią.

Wybierz obszar: Przemysł mięsny

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.