Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ceny w Polsce wyższe o 14,4%
W ostatnich tygodniach w Polsce obserwowaliśmy wzrost cen skupu żywca wieprzowego. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w pierwszym tygodniu marca 2018 r. przeciętnie żywiec wieprzowy skupowano po 4,76 zł/kg netto czyli o 14,4% więcej niż przed czterema tygodniami. Warto zauważyć, że w poprzednich pięciu latach w tym okresie ceny skupu żywca obniżały się przeciętnie o ok. 2%.
Zmiany cen w Polsce związane są ze wzrostami cen na rynku unijnym. Według danych Komisji Europejskiej na początku marca średnioważona cena skupu żywca wieprzowego klasy E wyniosła 148,50 EUR/100 kg (masa poubojowa) i była o 10,6% wyższa niż na początku lutego 2017 r. W Niemczech, w tym okresie, cena skupu żywca wieprzowego klasy E wzrosła o 15,5%. Warto jednak zauważyć, że w wg notowań z niemieckiej giełdy VEZG, z 7.03, na której ustalana jest cena skupu żywca na kolejny tydzień (8-14.03), uległy one obniżeniu o 3,9% wobec poprzedniego notowania, co również może zwiastować korektę cen w Polsce.
Ceny żywca wieprzowego w Chinach najniższe od czterech lat
Dla kształtowania się cen wieprzowiny w Unii Europejskiej istotna jest sytuacja na rynku chińskim, który jest głównym (36% łącznego eksportu z UE w 2017 r.) odbiorcą wieprzowiny ze Wspólnoty. Przypomnijmy, że w 2017 r. do tego kraju wywieziono 1,39 mln t produktów wieprzowych, czyli aż o 26% mniej niż w 2016 r.
Co istotne, według informacji podanych przez agencję Reuters (9.03), na początku marca 2018 r. chińskie ceny wieprzowiny osiągnęły najniższy poziom od czterech lat. Cena żywca w głównych regionach chowu wyniosła nieco ponad 11 juanów/kg (1,74 USD) czyli o 20% mniej niż na początku stycznia 2018 r. i była najniższa od czterech lat.
Ekspansja dużych gospodarstw
Jak podaje agencja, spadki cen związane były z szybką ekspansją dużych gospodarstw utrzymujących trzodę w Państwie Środka, w związku z czym, prawdopodobnie, wzrost podaży wyprzedza spowolnienie wzrostu popytu. Spadki cen są również konsekwencją uwolnienia części rezerw wieprzowiny z magazynów rządowych. Sytuacja ta może również wpłynąć na mniejszy import produktów wieprzowych ze strony Chin.
Należy zauważyć, że podczas gdy liczba dużych gospodarstw w Chinach zwiększa się, to w 2017 r. ze względu na wymagania środowiskowe dużo małych gospodarstw utrzymujących trzodę zostało zamkniętych. Jak zauważają analitycy, ceny w dalszej części roku powinny wzrosnąć, jednak w 2019 r. zostaną poddane ponownej presji, gdyż coraz więcej nowych gospodarstw rozpoczyna produkcję.
Przeczytaj także
Według wstępnych danych w 2017 r. wolumen eksportu jaj konsumpcyjnych z Polski zwiększył się o 13,2%, co jest wynikiem ostatnich pięciu miesięcy roku.
Według danych MF (za MRiRW) w 2017 r. z Polski wyeksportowano ponad 1,12 mln t nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych (CN 0207), o wartości ponad 8,30 mld PLN. Oznacza to wzrost odpowiednio o 9,4 i 7,1% w porównaniu
Jak wynika ze wstępnych danych GUS, w grudniu 2017 r. pogłowie trzody w Polsce wzrosło o 7,1% w ujęciu rocznym i wyniosło 11 897,7 tys. sztuk. Taka liczebność krajowej populacji świń była również o 4,8% większa niż w czerwcu 2017 r...