Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ceny żywca wieprzowego – wzrost w Polsce i UE, spadek w Chinach

Kategoria: Biznes

Ceny w Polsce wyższe o 14,4%

W ostatnich tygodniach w Polsce obserwowaliśmy wzrost cen skupu żywca wieprzowego. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w pierwszym tygodniu marca 2018 r. przeciętnie żywiec wieprzowy skupowano po 4,76 zł/kg netto czyli o 14,4% więcej niż przed czterema tygodniami. Warto zauważyć, że w poprzednich pięciu latach w tym okresie ceny skupu żywca obniżały się przeciętnie o ok. 2%.

Zmiany cen w Polsce związane są ze wzrostami cen na rynku unijnym. Według danych Komisji Europejskiej  na początku marca średnioważona cena skupu żywca wieprzowego klasy E wyniosła 148,50 EUR/100 kg (masa poubojowa) i była o 10,6% wyższa niż na początku lutego 2017 r.  W Niemczech, w tym okresie, cena skupu żywca wieprzowego klasy E wzrosła o 15,5%. Warto jednak zauważyć, że w wg notowań z niemieckiej giełdy VEZG, z 7.03, na której ustalana jest cena skupu żywca na kolejny tydzień (8-14.03), uległy one obniżeniu o 3,9% wobec poprzedniego notowania, co również może zwiastować korektę cen w Polsce.

Ceny żywca wieprzowego w Chinach najniższe od czterech lat

Dla kształtowania się cen wieprzowiny w Unii Europejskiej istotna jest sytuacja na rynku chińskim, który jest głównym (36% łącznego eksportu z UE w 2017 r.) odbiorcą wieprzowiny ze Wspólnoty. Przypomnijmy, że w 2017 r. do tego kraju wywieziono 1,39 mln t produktów wieprzowych, czyli aż o 26% mniej niż w 2016 r.

Co istotne, według informacji podanych przez agencję Reuters (9.03), na początku marca 2018 r. chińskie ceny wieprzowiny osiągnęły najniższy poziom od czterech lat. Cena żywca w głównych regionach chowu wyniosła nieco ponad 11 juanów/kg (1,74 USD) czyli o 20% mniej niż na początku stycznia 2018 r. i była najniższa od czterech lat.

Ekspansja dużych gospodarstw

Jak podaje agencja, spadki cen związane były z szybką ekspansją dużych gospodarstw utrzymujących trzodę w Państwie Środka, w związku z czym, prawdopodobnie, wzrost podaży wyprzedza spowolnienie wzrostu popytu. Spadki cen są również konsekwencją uwolnienia części rezerw wieprzowiny z magazynów rządowych. Sytuacja ta może również wpłynąć na mniejszy import produktów wieprzowych ze strony Chin.

Należy zauważyć, że podczas gdy liczba dużych gospodarstw w Chinach zwiększa się, to w 2017 r. ze względu na wymagania środowiskowe dużo małych gospodarstw utrzymujących trzodę zostało zamkniętych.  Jak zauważają analitycy, ceny w dalszej części roku powinny wzrosnąć, jednak w 2019 r. zostaną poddane ponownej presji, gdyż coraz więcej nowych gospodarstw rozpoczyna produkcję.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.