Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

43. sesja Komitetu Komisji i Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Metod Analiz i Próbkobrania

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komitet Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Metod Analiz i Próbkobrania (CCMAS) rozpoczął swoje 43. posiedzenie 14 maja 2024 roku w Budapeszcie i zakończył prace przyjęciem raportu 18 maja. Decyzje podejmowane na forum tego Komitetu przekładają się bezpośrednio na działania innych ciał pomocniczych Komisji Kodeksu Żywnościowego.

Jak zauważył przewodniczący CCMAS, dr Attila Nagy: “znaczna część zasad i regulacji musi być mierzona”. Ponieważ wszyscy uczestnicy dobrowolnego systemu tworzonego przez Kodeks Żywnościowy muszą udowodnić - sobie i swoim partnerom - odpowiednią jakość i bezpieczeństwo produktów żywnościowych, konieczne jest zaproponowanie metod pobierania próbek i testowania dla każdej zasady i każdych warunków. Właśnie dlatego CCMAS powstał zaledwie dwa lata po utworzeniu Komisji Kodeksu Żywnościowego, czyli blisko 60 lat temu.

Warto podkreślić, że w pracy Komitetu do spraw Metod Analiz i Próbkobrania szczególną rolę odgrywają organizacje na prawach obserwatora. Ze względu na charakter Komitetu nawiązana została szczególna współpraca z organizacjami normalizacyjnymi (SDOs-Standards Development Organizations), dla której formalne ramy zapewnia spotkanie międzyagencyjne (IAM). To bardzo cenna pomoc dla CCMAS zwłaszcza, że wszystkie najważniejsze SDOs są reprezentowane podczas prac Komitetu oraz na sesjach plenarnych. Ich wysiłek oraz profesjonalna wiedza są podstawą, dzięki której możliwe jest zebranie proponowanych metod i wymagań dotyczących testów.

Podczas tegorocznego posiedzenia w Budapeszcie delegacje i organizacje na prawach obserwatora skupiły się na stałych punktach porządku obrad tj. rewizji Rekomendowanych metod analiz i próbkobrania (CXS-234) - czyli kluczowej dla tego Komitetu normy, zatwierdzeniu nowych metod lub wymogów związanych z wprowadzeniem nowych regulacji prawnych, a także prezentacji i wdrożeniu e-booka oraz aplikacji dedykowanych dla Ogólnych wytycznych dotyczących pobierania próbek (CXG 50-2004). Komitet wznowił też prace nad stworzeniem bazy danych zawierającej wymienione w normie CXS-234 metody, które muszą zostać ujednolicone i uproszczone. Dodatkowo, dokonany zostanie przegląd pakietów metod analiz dla grup produktów takich jak: soki owocowe, ryby i produkty rybne, a także zboża i rośliny strączkowe. 

Komitet ma przed sobą również nowe i bardzo istotne zadanie. Uznając rosnące znaczenie alergenów w żywności, CCMAS chciałby wesprzeć zadanie jakim jest opracowanie metod służących prewencyjnemu znakowaniu alergenów. Będzie to bardzo trudne i odpowiedzialne przedsięwzięcie. Prace będą odbywały się przy współpracy z Komitetem do spraw Znakowania Żywności (CCFL) i rozpoczną się od stworzenia listy alergenów. Takie podejście wynika z faktu, że zakres regulowanych alergenów różni się w zależności od regionu świata. Konieczne będzie też zebranie wielu informacji np. która cząsteczka lub cząsteczki danego alergenu powodują problem zdrowotny oraz, co najważniejsze, w jakiej ilości wywołują one objawy u osób wrażliwych. Stąd tak kluczowe jest określenie, który alergen może być testowany za pomocą jakiej metody w sposób, który zapewni ochronę zdrowia konsumenta.

Eksperci z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego, jak co roku, reprezentują Polskę podczas posiedzenia CCMAS. Obie instytucje pełnią wiodącą rolę w zakresie tematycznym wspomnianej sesji i aktywnie reprezentują nasz kraj na forum międzynarodowym. Dodatkowo, mają przed sobą istotne zadanie - przygotowanie do sprawowania przewodnictwa w Radzie Unii Europejskiej w pierwszej połowie 2025 roku. Następna 44. sesja CCMAS odbędzie się w trakcie polskiej Prezydencji w UE, podczas której przedstawiciele Polski będą odpowiedzialni za koordynację stanowisk Unii Europejskiej do wszystkich punktów agendy posiedzenia. 

Dokumenty będące przedmiotem obrad tegorocznej 43. sesji Komitetu KKŻ FAO/WHO do spraw Metod Analiz i Próbkobrania, a wkrótce również raport ze spotkania, dostępne są pod adresem strony internetowej: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/meetings/detail/en/?meeting=CCMAS&session=43 

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.