Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

8 polskich produktów zgłoszonych do systemu RASFF - Salmonella jako główny czynnik

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

System RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.

Poniżej przedstawiamy przegląd systemu RASFF z ostatniego tygodnia (11-17.06.2018) przygotowanego przez redakcję portalu FoodFakty. Zapraszamy do zapoznania się z listą produktów zgłoszonych do systemu przez Polskę, listą polskich produktów zgłoszonych do systemu RASFF oraz listą produktów potecnjalnie niebezpiecznych mogących pojawić się na rynku polskim.

Zapraszamy również do zapoznania się z opracowanym przez nas raportem:

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2018

PRODUKTY ZGŁOSZONE PRZEZ POLSKĘ W SYSTEMIE RASFF 

Produkt:  chłodzone mięso drobiowe
Kraj pochodzenia:  Polska
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Typhimurium (obecność w 2 z 5 próbek /25g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania:  poinformowanie odbiorców
Rodzaj powiadomienia:  żywność – informacja dla uwagi - oficjalana kontrola rynku

 

Produkt:  nasiona sezamu
Kraj pochodzenia:  Nigeria
Ryzyko:  Salmonella (obecność /25g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  produkt (jeszcze) nie pojawił się na rynku
Podjęte działania:  odesłanie do nadawcy
Rodzaj powiadomienia:  żywność – odrzucenie produktu na granicy - kontrola graniczna - partia towaru zatrzymana

 

Produkt:  chłodzone i mrożone mięso drobiowe
Kraj pochodzenia:  Polska
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność/25g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  dystrybucja do innych Państw członkowskich
Podjęte działania:  brak
Rodzaj powiadomienia:  żywność - ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku

 

POLSKIE PRODUKTY ZGŁOSZONE DO SYSTEMU RASFF

Produkt:  schłodzony filet z kurczaka (brojler)
Kraj zgłaszający:  Litwa
Ryzyko:  Salmonella grupa (obecność /25g)
Ocena ryzyka:  nie groźne
Status dystrybucji:  produkt (prawdobodnie) nie jest już obecny na rynku
Podjęte działania:  brak produktu na stanie
Rodzaj powiadomienia:  żywność – informacja dla uwagi- oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  kurczak brojler bez skóry
Kraj zgłaszający:  Litwa
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Bredeney (obecność /25g)
Ocena ryzyka:  nie groźne
Status dystrybucji:  produkt (prawdobodnie) nie jest już obecny na rynku
Podjęte działania:  brak produktu na stanie
Rodzaj powiadomienia:  żywność – informacja dla uwagi- oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  chłodzone mięso drobiowe
Kraj zgłaszający:  Polska
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Typhimurium (obecność w 2 z 5 próbek /25g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania:  poinformowanie odbiorców
Rodzaj powiadomienia:  żywność – informacja dla uwagi - oficjalana kontrola rynku

 

Produkt:  mrożone mięso drobiowe
Kraj zgłaszający:  Włochy
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność /25g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  brak dalszej dystrybucji z kraju zgłaszajacego
Podjęte działania:  brak
Rodzaj powiadomienia:  żywność – ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  chłodzone mielone mięso z indyka
Kraj zgłaszający:  Łotwa
Ryzyko:  Salmonella (obecność /25g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  produkt (prawdobodnie) nie jest już obecny na rynku
Podjęte działania:  poinformowanie odbiorców
Rodzaj powiadomienia:  żywność – informacja dla uwagi - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  mieszanka chleba bezglutenowego
Kraj zgłaszający:  Szwecja
Ryzyko:  obecność glutenu
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  dystrybucja do państw poza członkowskich 
Podjęte działania:  brak
Rodzaj powiadomienia:  żywność – ostrzeżenie - oficjalna kontrola w państwie poza członkowskim

 

Produkt:  chłodzone i mrożone mięso drobiowe
Kraj zgłaszający:  Polska
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność/25g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  dystrybucja do innych Państw członkowskich
Podjęte działania:  brak
Rodzaj powiadomienia:  żywność - ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  gryzak dla psa z wielbłąda i koniny
Kraj zgłaszający:  Belgia
Ryzyko:  Salmonella group E1 (obecność /25g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  dystrybucja do innych państw członkowskich
Podjęte działania:  wycofanie od odbiorców
Rodzaj powiadomienia:  pasze– ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku

 

 

PRODUKTY ZGŁOSZONE DO RASFF MOGĄCE POTENCJALNIE POJAWIĆ SIĘ NA RYNKU POLSKIM 

 

Produkt:  chłodzone mięso drobiowe
Kraj pochodzenia:  Polska
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Typhimurium (obecność w 2 z 5 próbek /25g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania:  poinformowanie odbiorców
Rodzaj powiadomienia:  żywność – informacja dla uwagi - oficjalana kontrola rynku

 

Produkt:  makaron organiczny z daktyli
Kraj pochodzenia:  Arabia Saudyjska
Ryzyko:  obecność metalowych ciał obcych (do 5 mm)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  dystrybucja do innych państw członkowskich
Podjęte działania:  wycofanie z rynku
Rodzaj powiadomienia:  żywność - ostrzeżenie - kontrola własnej firmy

 

Produkt:  chłodzone i mrożone mięso drobiowe
Kraj pochodzenia:  Polska
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność/25g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  dystrybucja do innych Państw członkowskich
Podjęte działania:  brak
Rodzaj powiadomienia:  żywność - ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku

 

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: RASFF

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.