Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Aflatoksyny w mące migdałowej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej.

Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów

Numer partii:

Data minimalnej trwałości:

2P13.03/2

28-02-2025

2P14.03/1

28-02-2025

2P15.03/1

28-02-2025

2P20.03/1

20-12-2024

2P21.03/1

21-12-2024

2P22.03/1

22-12-2024

2P23.03/1

23-12-2024

2P27.03/1

27-12-2024

2P28.03/2

28-12-2024

2P29.03/1

29-12-2024

2P29.03/2

29-12-2024

2P02.04/1

02-01-2025

2P03.04/1

03-01-2025

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma RADZIOWI Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.

Źródło: GIS

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł piekarski Wycofania z rynku

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.