Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

AgraStrip® Pro WATEX®: Przyszłość wykrywania mykotoksyn

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Procesy i Technologie

Mykotoksyny, czyli toksyczne związki wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów pleśniowych, stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego, a tym samym niemałe wyzwanie dla producentów żywności i pasz. Aby skutecznie zminimalizować ryzyko związane z tymi szkodliwymi metabolitami pleśni i ochronić przed nimi konsumentów, konieczne jest regularne monitorowanie poziomu toksyn w artykułach rolnych. W tym celu specjaliści z firmy Romer Labs opracowali niezawodny system testowy AgraStrip® Pro WATEX® umożliwiający sprawne i wiarygodne oznaczanie mykotoksyn na bardzo niskich poziomach. W czasach, gdy przepisy ewoluują, a takie instytucje jak Komisja Europejska wprowadzają coraz surowsze wymagania, system ten oferuje dokładność, szybkość i prostotę, które czynią go niezbędnym narzędziem we współczesnej analizie żywności.

Czym jest AgraStrip® Pro WATEX®?
System testowy AgraStrip® Pro WATEX® to rewolucyjne narzędzie przeznaczone do określania zawartości mykotoksyn w różnych produktach rolnych. Oferuje szybki i niezawodny sposób ilościowego oznaczania wielu mykotoksyn w tej samej próbce, w tym: sumy aflatoksyn (B1, B2, G1, G2), deoksyniwalenolu, ochratoksyny A, zearalenonu, sumy fumonizyn (B1, B2, B3) oraz sumy toksyn T-2/HT-2. Testy paskowe AgraStrip® Pro WATEX® umożliwiają podjęcie szybkich działań i przemyślanych decyzji podczas odbioru i segregacji surowca, eliminując tym samym potrzebę wykonywania kosztownych i długotrwałych analiz w laboratoriach zewnętrznych.

Szybki, prosty i wydajny

System AgraStrip® Pro WATEX® został zaprojektowany z myślą o wygodzie użytkownika. Tradycyjne metody testowania mykotoksyn mogą być uciążliwe i czasochłonne, a nasze rozwiązanie umożliwia sprawne oznaczenie kilku różnych mykotoksyn w tej samej próbce w czasie krótszym niż 10 minut przy minimalnym ryzyku popełnienia błędów.

Jest to możliwe dzięki uproszczonej procedurze, opartej na jednej wspólnej ekstrakcji oraz innowacyjnemu czytnikowi AgraVision™ Pro, który jest niezwykle łatwy w obsłudze i może analizować nawet 4 próbki jednocześnie i niezależnie od siebie. Dzięki specjalnie zaprojektowanej konstrukcji oraz szczelnej obudowie, odznacza się odpornością na zapylenie i zapewnia stałą temperaturę inkubacji, co przekłada się na wysoką dokładność pomiarów nawet w trudnych warunkach środowiskowych.

Zalety systemu testowego AgraStrip® Pro WATEX®

Szybki - wystarczy jedna 2-minutowa ekstrakcja, aby oznaczyć kilka mykotoksyn w tej samej próbce.

Prosty - nie jest wymagane posiadanie specjalistycznej wiedzy czy przechodzenie zaawansowanego szkolenia, aby bezbłędnie wykonywać analizy.

Solidny - dzięki czytnikowi posiadającemu wbudowany inkubator i odznaczającemu się wysoką odpornością na zapylenie można uzyskać precyzyjne wyniki nawet w trudnych warunkach.

Wygodny - czytnik automatycznie zapamiętuje wyniki, które można później przenieść do komputera, wyeksportować do LIMS lub wydrukować.

Krajobraz regulacyjny i jego wpływ

Niedawno wprowadzone przez Komisję Europejską zmiany w regulacjach prawnych, sprawiły, że precyzyjne testowanie mykotoksyn stało się jeszcze bardziej kluczowe. Rozporządzenie Komisji (UE) 2023/915 z dnia 25 kwietnia 2023 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności poprawiło czytelność obowiązujących do tej pory przepisów, upraszczając i konsolidując zmieniające się na przestrzeni lat dopuszczalne limity mykotoksyn w różnych produktach spożywczych i zbożach. Natomiast dwa kolejne Rozporządzenia Komisji (UE) o numerach 2024/1022 oraz 2024/1038, które weszły w życie w lipcu tego roku, wprowadziły znacznie bardziej rygorystyczne przepisy dotyczące DON i sumy toksyn T-2/HT-2, polegające na obniżeniu najwyższych dopuszczalnych poziomów tych mykotoksyn w żywności.

Nowe wymagania objęły również procedurę pobierania próbek zbóż do badań na obecność mykotoksyn. Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/2782 zawiera bardziej szczegółowe informacje na temat liczby oraz masy próbek, jakie należy pobrać z partii, aby uzyskać reprezentatywną próbkę do badania i definiuje, jakie granice oznaczalności (LOQ) powinny mieć metody stosowane do ilościowego wykrywania mykotoksyn. Zestawy testowe AgraStrip® Pro WATEX® są zgodne z tymi nowymi wytycznymi, a więc dają użytkownikowi pełną gwarancję, że zbadane dzięki nim produkty spełniają unijne normy bezpieczeństwa i tym samym mogą zostać wprowadzone do obrotu.

Zabezpiecz swoją przyszłość

W miarę jak przepisy dotyczące mykotoksyn stają się coraz bardziej rygorystyczne, potrzeba niezawodnych, szybkich i intuicyjnych w obsłudze rozwiązań testowych stale rośnie. System AgraStrip® Pro WATEX® został opracowany z myślą o przyszłości i zaprojektowany tak, aby sprostać zmieniającym się wymaganiom regulacyjnym dotyczącym bezpieczeństwa żywności. Jego solidna konstrukcja, precyzja i łatwość obsługi czynią go cennym narzędziem dla każdego, kto chce być zawsze o krok przed innymi i jednocześnie chronić jakość swoich produktów.

Wypełnij formularz, aby pobrać następujące materiały:

A może Ty również chciałbyś bezpłatnie wypróbować nasz system i zobaczyć czy jest dla Ciebie odpowiedni?

Obejrzyj film instruktażowy i zamów bezpłatną prezentację czytnika AgraVision™ Pro wypełniając formularz kontaktowy dostępny na stronie.

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Autor: Romer Labs

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.