Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w roku 2022 - raport NIZP PZH - PIB

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Bezpieczeństwo żywności to temat, który budzi zainteresowanie zarówno konsumentów, jak i profesjonalistów z branży spożywczej. Współczesne metody produkcji rolnej opierają się na szerokim zastosowaniu pestycydów, które pomagają chronić uprawy przed szkodnikami, ale jednocześnie mogą pozostawiać ślady tych substancji w gotowych produktach spożywczych.

Aby ocenić skalę tego zjawiska oraz jego potencjalne zagrożenia, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy opublikował raport pt. "Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w roku 2022".

Celem raportu było przeprowadzenie szczegółowej analizy zagrożeń zdrowotnych wynikających z obecności pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku. Zawarte w dokumencie badania opierają się na wynikach uzyskanych w ramach monitoringu oraz urzędowej kontroli żywności, koordynowanych przez Główny Inspektorat Sanitarny. W analizach uwzględniono próbki pobrane zarówno z obrotu krajowego, jak i w ramach kontroli granicznej. Raport publikowany jest corocznie, a opóźnienie wynika z potrzeby czasu na opracowywanie i walidowanie danych przez GIS na potrzeby EFSA oraz na szczegółową analizę danych w NIZP PZH-PIB niezbędną do jego opracowania.

Raport prezentuje dane z 2022 roku, kiedy to przebadano łącznie 4925 próbek żywności, w tym 4265 próbek z obrotu oraz 660 z kontroli granicznej. Z tej liczby, 35 próbek zatrzymano na granicy z powodu niezgodności z dopuszczalnymi limitami. Po ich odrzuceniu, do dalszej analizy zakwalifikowano 4890 próbek. Badania wykazały, że w 44,9% próbek nie stwierdzono obecności żadnych pestycydów, a w 48,6% przypadków pozostałości pestycydów były obecne, lecz nie przekraczały dopuszczalnych poziomów (NDP). Przekroczenia tych dopuszczalnych poziomów odnotowano w 6,5% próbek, co oznacza 317 przypadków. Po uwzględnieniu domyślnej niepewności rozszerzonej, za niezgodnie z unijnymi wymaganiami uznano 144 próbki (2,9%).

Większość badanych próbek spełniała obowiązujące limity, co potwierdza skuteczność systemu kontroli żywności w Polsce. Niemniej jednak, w niewielkiej liczbie przypadków wykryto przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów (NDP). Tego typu wyniki są sygnałem ostrzegawczym, który wymaga dalszej analizy i działań prewencyjnych.

Które grupy produktów zasługują na szczególną uwagę i jakie pestycydy najszęściej wykrywano w 2022 r.?

W szczegółowej analizie zwrócono uwagę na produkty, w których najczęściej wykrywana jest obecność pestycydów. Są to przede wszystkim owoce i warzywa – kategorie żywności, które mają kluczowe znaczenie w codziennej diecie Polaków. Wyniki badań wskazują, że choć większość próbek mieściła się w granicach limitów, to niektóre wykazywały niezgodności z NDP.

Najczęściej wykrywanymi w 2022 roku pestycydami były fungicydy: azoksystrobina, boskalid, fludioksonil, fluopiram, tebukonazol, kaptan i ditiokarbaminiany, insektycyd: acetamipryd oraz jon bromkowy. Produktami, w których stwierdzono największą liczbę pozostałości w przeliczeniu na próbkę były grejpfruty, cytryny, winogrona, banany, rukola oraz agrest. Największą liczbę pozostałości różnych pestycydów stwierdzono w badanych próbkach truskawek, winogron, pomidorów, herbaty, jabłek i ogórków. Na tej podstawie nie można jednak wyciągać wniosku, że powyższe produkty stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia.

Podsumowanie

Raport podkreśla znaczenie rzetelnych badań oraz monitoringu w budowaniu systemu bezpieczeństwa żywności w Polsce. Ostatecznie, mimo stwierdzonych niezgodności w niewielkim procencie próbek, poziom pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w 2022 roku nie stanowił istotnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów.

Pomimo ogólnie pozytywnej oceny, raport wskazuje na konieczność dalszej systematycznej kontroli żywności oraz eliminacji przyczyn niezgodności z normami. Dotyczy to zwłaszcza pestycydów, które zostały wycofane z użycia ze względu na potencjalne zagrożenia zdrowotne. 

Pełny raport jest dostępny online i można go pobrać pod tym linkiem:
Raport NIZP PZH – Pestycydy w żywności 2022

Autor:FoodFakty Portal
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.