Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Badanie jakości suplementów białkowych dla sportowców

Kategoria: Składniki Żywności

Najpopularniejsze suplementy

Odżywki białkowe należą do najpopularniejszych suplementów diety, zarówno wśród profesjonalnych sportowców, jak i amatorów. W nowym badaniu naukowym, przeprowadzonym na Uniwersytecie w Sewilli w Hiszpanii, przeanalizowano jakość tych produktów w zależności od składu, procesu produkcji oraz sposobu przechowywania.

Wpływ procesu produkcji

„W trakcie wytwarzania odżywek białkowych stosuje się obróbkę termiczną, która może negatywnie wpłynąć na wartość odżywczą produktu, jednak do tej pory nie przeprowadzono wielu badań w tym zakresie. Lizyna, jeden z aminokwasów egzogennych znajdujących się w suplementach, może przekształcać się w związki, których organizm nie jest w stanie wykorzystać. Ponadto wysoka temperatura może obniżać strawność białka w odżywce”, wyjaśnia Antonio J. Sánchez, główny autor pracy.

Wyższa jakość izolatów i kazeiny

Wyniki badania pokazują, że połowa analizowanych suplementów zawierała ponad 6% nieaktywnej lizyny, jednak tylko w przypadku 9% z nich wartość ta przekraczała 20%. Odżywki, które zawierały najwięcej zablokowanego aminokwasu, to przede wszystkim hydrolizaty i peptydy serwatkowe (12%), natomiast najmniej stwierdzono go w izolatach oraz odżywkach z kazeiną. W badaniu stwierdzono również, że deklarowana na etykiecie zawartość węglowodanów może stanowić „pośredni, ale użyteczny” wyznacznik obniżenia jakości odżywek na bazie serwatki spowodowanej wpływem wysokiej temperatury.

Brak ryzyka zdrowotnego

Eksperci podkreślają, że spożywanie suplementów białkowych samo w sobie nie stanowi zagrożenia zdrowotnego, pod warunkiem, że dany produkt przeszedł odpowiednią kontrolę jakości, został zakupiony w wyspecjalizowanym, godnym zaufania miejscu i ma pełnić w diecie konsumenta konkretną rolę. Przed rozpoczęciem jakiejkolwiek suplementacji, warto zasięgnąć porady profesjonalisty, który przeprowadzi fachową ocenę stanu odżywienia, przeanalizuje historię medyczną, dietę, dane antropometryczne, skład ciała oraz parametry biochemiczne krwi.

Rzeczywiste korzyści z suplementacji

Zgodnie z obecnym stanem wiedzy spożywanie suplementów białkowych wysokiej jakości, np. izolatów białka serwatkowego, może nieść ze sobą wiele korzyści zdrowotnych oraz poprawiać wydolność sportową. Istnieją przekonujące dowody naukowe, że odżywki dla sportowców pomagają zminimalizować utratę tkanki mięśniowej u osób starszych, a w przypadku zawodników sportów siłowych sprzyjają przyrostowi beztłuszczowej masy ciała.

Źródła:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643818305589?via%3Dihub

https://www.agenciasinc.es/Noticias/Que-calidad-poseen-los-suplementos-proteicos-que-toman-los-deportistas

Wybierz temat: Suplementy diety

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.