Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Badanie jakości suplementów białkowych dla sportowców

Kategoria: Składniki Żywności

Najpopularniejsze suplementy

Odżywki białkowe należą do najpopularniejszych suplementów diety, zarówno wśród profesjonalnych sportowców, jak i amatorów. W nowym badaniu naukowym, przeprowadzonym na Uniwersytecie w Sewilli w Hiszpanii, przeanalizowano jakość tych produktów w zależności od składu, procesu produkcji oraz sposobu przechowywania.

Wpływ procesu produkcji

„W trakcie wytwarzania odżywek białkowych stosuje się obróbkę termiczną, która może negatywnie wpłynąć na wartość odżywczą produktu, jednak do tej pory nie przeprowadzono wielu badań w tym zakresie. Lizyna, jeden z aminokwasów egzogennych znajdujących się w suplementach, może przekształcać się w związki, których organizm nie jest w stanie wykorzystać. Ponadto wysoka temperatura może obniżać strawność białka w odżywce”, wyjaśnia Antonio J. Sánchez, główny autor pracy.

Wyższa jakość izolatów i kazeiny

Wyniki badania pokazują, że połowa analizowanych suplementów zawierała ponad 6% nieaktywnej lizyny, jednak tylko w przypadku 9% z nich wartość ta przekraczała 20%. Odżywki, które zawierały najwięcej zablokowanego aminokwasu, to przede wszystkim hydrolizaty i peptydy serwatkowe (12%), natomiast najmniej stwierdzono go w izolatach oraz odżywkach z kazeiną. W badaniu stwierdzono również, że deklarowana na etykiecie zawartość węglowodanów może stanowić „pośredni, ale użyteczny” wyznacznik obniżenia jakości odżywek na bazie serwatki spowodowanej wpływem wysokiej temperatury.

Brak ryzyka zdrowotnego

Eksperci podkreślają, że spożywanie suplementów białkowych samo w sobie nie stanowi zagrożenia zdrowotnego, pod warunkiem, że dany produkt przeszedł odpowiednią kontrolę jakości, został zakupiony w wyspecjalizowanym, godnym zaufania miejscu i ma pełnić w diecie konsumenta konkretną rolę. Przed rozpoczęciem jakiejkolwiek suplementacji, warto zasięgnąć porady profesjonalisty, który przeprowadzi fachową ocenę stanu odżywienia, przeanalizuje historię medyczną, dietę, dane antropometryczne, skład ciała oraz parametry biochemiczne krwi.

Rzeczywiste korzyści z suplementacji

Zgodnie z obecnym stanem wiedzy spożywanie suplementów białkowych wysokiej jakości, np. izolatów białka serwatkowego, może nieść ze sobą wiele korzyści zdrowotnych oraz poprawiać wydolność sportową. Istnieją przekonujące dowody naukowe, że odżywki dla sportowców pomagają zminimalizować utratę tkanki mięśniowej u osób starszych, a w przypadku zawodników sportów siłowych sprzyjają przyrostowi beztłuszczowej masy ciała.

Źródła:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643818305589?via%3Dihub

https://www.agenciasinc.es/Noticias/Que-calidad-poseen-los-suplementos-proteicos-que-toman-los-deportistas

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn