Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Potrzeba ponownych badań?
Na prośbę Komisji Europejskiej Panel Ekspercki ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i Alergii EFSA został poproszony o skorygowanie ustalonego w 2012 roku poziomu maksymalnego spożycia (UL) witaminy D dla niemowląt (≤1 r.ż.). Z przeglądu literatury eksperci wywnioskowali, że dostępne badania dotyczące dziennego spożycia witaminy D i ryzyka niekorzystnych skutków zdrowotnych wynikających jej z nadmiernej podaży nie mogą być stosowane samodzielnie do określenia UL dla tej grupy wiekowej.
Meta-regresja i wyniki
Zespół EFSA przeprowadził analizę meta-regresji zebranych danych, w celu uzyskania zależności dawka-odpowiedź pomiędzy dziennym przyjmowaniem witaminy D (z suplementów) a średnimi uzyskanymi stężeniami 25(OH)D3 w surowicy. Biorąc pod uwagę, że stężenie 25(OH)D3 w surowicy wynoszące 200 nmol/L nie stwarza ryzyka niekorzystnych skutków zdrowotnych u niemowląt, eksperci oszacowali odsetek niemowląt osiągających stężenie powyżej tej wartości przy różnych dawkach witaminy D. W oparciu o ogólne wyniki badań, Panel Ekspercki zachował UL w wysokości 25 μg/dzień dla niemowląt w wieku do 6 miesięcy i wyznaczył UL 35 μg/dzień dla niemowląt w wieku 6-12 miesięcy.
Analiza preparatów do początkowego żywienia niemowląt
Eksperci zostali również poproszeni o wydanie opinii na temat bezpieczeństwa preparatów do początkowego żywienia niemowląt o podwyższonej zawartości witaminy D. Preparaty te zawierają 3 μg wit. D/100 kcal (zgodnie z rozporządzeniem delegowanym Komisji (UE) 2016/127 uchylającym dyrektywę 2006/141 / WE w 2020 r.). Wyniki wykazały, że w przypadku niemowląt do 4 miesiąca życia stosowanie preparatów o podwyższonej zawartości wit. D może, w niektórych przypadkach, spowodować przyjęcie dawki powyżej UL 25 μg/dzień (bez uwzględnienia dodatkowo spożytej wit. D). Dla niemowląt w wieku od 4 do 12 miesięcy, 95 percentyl spożycia wit. D oszacowany na podstawie pokarmów w nią wzbogaconych i nie wzbogaconych, nie przekracza UL (bez uwzględnienia suplementacji).
Źródło:
Przeczytaj także
Aby lepiej chronić najmłodszych konsumentów EFSA przygotowała szereg zaleceń dotyczących pozostałości pestycydów w żywności. Propozycje organizacji w zakresie zaleceń stanowią jedną z części kompleksowej oceny bezpieczeństwa...
Ocena bezpieczeństwa enzymu α-amylazy z genetycznie modyfikowanej bakterii Bacillus licheniformis, procesu Gneuss 2 stosowanego w recyklingu plastiku PET oraz stosowania gumy guar (E 412) w żywności dla niemowląt poniżej 16 tygodnia życia...
W Polsce w ciągu kilku ostatnich lat obserwuje się wzrost popularności suplementów diety, zarówno wśród osób zdrowych, jak i chorych. Suplementy diety są to środki spożywcze, których celem jest uzupełnienie normalnej diety...