Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W Polsce w ciągu kilku ostatnich lat obserwuje się wzrost popularności suplementów diety, zarówno wśród osób zdrowych, jak i chorych. Suplementy diety są to środki spożywcze, których celem jest uzupełnienie normalnej diety, będące skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny.
Istnieje wiele substancji, które mogą występować w suplementach diety. Największą grupę stanowią produkty witaminowo-mineralne. Składnikami suplementów diety są również inne substancje, jak np. aminokwasy, kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, luteina, probiotyki i prebiotyki oraz produkty pochodzenia roślinnego.
Osoby w starszym wieku mogą być zainteresowane stosowaniem suplementów diety
W Polsce osoby w wieku podeszłym (starszym) czyli powyżej 60. roku życia stanowią blisko 23% społeczeństwa. Według prognozy demograficznej GUS. W 2050 roku osoby w wieku starszym będą stanowiły już 40% społeczeństwa. Wraz z wiekiem dochodzi do wielu zmian w organizmie, które mogą utrudniać wchłanianie niektórych składników odżywczych oraz przyczyniać się do rozwoju wielu chorób, tj. otyłości, chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2, osteoporozy, nowotworów. Dlatego też stosowanie suplementów diety w określonych i przypadkach, po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem, może być uzasadnione.
Szczególnie dotyczy to osób. które:
U osób w wieku starszym zalecana jest suplementacja diety witaminą D oraz może być wskazana suplementacja wapniem, witaminami: B2, B6, B12, kwasem foliowym, E, C oraz kwasami omega-3. Należy przy tym zaznaczyć, że decyzja o suplementacji powinna być analizą nawyków żywieniowych, stanu ogólnego pacjenta, przeciwskazaniami zdrowotnymi, przebytymi i występującymi chorobami oraz stosowanymi lekami. Według rekomendacji dla Europy Środkowej, w Polsce osoby powyżej 65. roku życia, powinny suplementować dietę witaminą D w dawce 800-2000 IU/dobę, w zależności od masy ciała, przez cały rok, z uwagi na obniżoną efektywność syntezy skórnej. Maksymalna dobowa dawka witaminy D w tej grupie nie powinna przekraczać 4000 IU/dobę. U osób otyłych powyżej 65. roku życia zaleca się natomiast zwiększenie suplementacji do 1600-4000 IU/dobę w zależności od stopnia otyłości, a maksymalna dobowa dawka w tej grupie nie powinna przekroczyć 10 000 IU/dobę.
Należy również pamiętać o możliwości interakcji suplementów diety z lekami lub żywnością oraz o możliwości ich przedawkowania, szczególnie przy stosowaniu kilku suplementów jednocześnie. Dlatego też nie zaleca się podejmowania decyzji o suplementacji bez konsultacji ze specjalistą.
Produkty te mogą stanowić jeden ze sposobów racjonalizacji żywienia, w szczególności wykorzystywany do zwalczania niedoborów witamin i składników mineralnych. Należy jednak zaznaczyć, iż suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
Autor: Katarzyna Stoś, Instytut Żywności i Żywienia
Źródło: Materiały prasowe IŻŻ, III Narodowy Kongres Żywieniowy
Przeczytaj także
W dniach 26-27 stycznia 2018 roku odbył się, zorganizowany przez Instytut Żywności i Żywienia III Narodowy Kongres Żywieniowy - coroczne wydarzenie o charakterze naukowym, podejmujące najważniejsze problemy profilaktyki i leczenia...
Jednym z najważniejszych i najtańszych działań prewencyjnych – umożliwiających ludziom w starszym wieku bycie aktywnym i zdrowym, w miarę możliwości bez obciążeń chorobowych i inwalidztwa – jest powszechna edukacja...