Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Probiotyki w walce z IBS i objawami lękowymi

Kategoria: Składniki Żywności

Największe badania w historii

Wyniki nowego, trwającego cztery miesiące, badania klinicznego potwierdzają, że stosowanie probiotyków (14 szczepów bakterii, 8 mld jtk/dobę) jest bezpieczniejsze i efektywniejsze niż placebo w zwalczaniu objawów u pacjentów chorujących na zespół jelita drażliwego (IBS). Było to pierwsze tak duże badanie na ten temat, przeprowadzone na podwójnie zaślepionej, randomizowanej i kontrolowanej próbie z zastosowaniem suplementów probiotycznych.

Intrygujące wyniki

W badaniu wzięło udział 360 pacjentów ze zdiagnozowanym IBS. Grupa przyjmująca suplementy probiotyczne Bio-Kult zgłaszała zmniejszenie bólu brzucha w 69%, w porównaniu do 47% osób przyjmujących placebo. Badanie pokazało również, że grupa pacjentów, którzy początkowo ocenili swoje objawy jako umiarkowane lub ciężkie, po przyjmowaniu probiotyków odczuła znaczną poprawę aż w 86%. Natomiast grupa przyjmująca placebo odczuła zmniejszenie objawów tylko w 52%. Łącznie 33,7% badanych przyjmujących probiotyki zgłosiło całkowity brak objawów po 16 tygodniach stosowania (w porównaniu do jedynie 12,8% w grupie placebo).

Poprawa jakości życia?

W badaniu stwierdzono, że oprócz złagodzenia objawów IBS Bio-Kult znacznie poprawia wszystkie aspekty jakości życia (QoL – Quality of Life), oceniane w 34-punktowym kwestionariuszu IBS-QoL, który obejmuje aspekty psychologiczne takie jak niepokój o stan zdrowia, depresja, brak radości z życia i poczucie unikania sytuacji stresowych.

Zdanie ekspertów

Czołowi eksperci twierdzą, że odkrycia te są znaczącym przełomem w zrozumieniu roli, jaką bakterie odgrywają nie tylko w fizycznych, ale także w psychologicznych objawach IBS. Zdaniem dra Philipa Burneta, profesora nadzwyczajnego na Uniwersytecie w Oksfordzie, wiele objawów IBS ulega złagodzeniu po suplementacji probiotykami. Naukowiec stwierdził też, że używanie probiotyków może w przyszłości pomóc w zwalczaniu takich stanów jak depresja i lęk oraz zaznaczył, że istnieje silny związek między depresją a IBS. Niektórzy badacze sugerują nawet, że same zaburzenia nastroju mogą wynikać z braku równowagi mikrobiologicznej w organizmie. Burnet przywołał inne niedawno przeprowadzone badanie, które wykazało zmniejszenie lęku i stanu depresyjnego u szczurów oraz we wstępnych badaniach na ludziach.

Zespół jelita drażliwego – problem współczesnej medycyny

Zdaniem dra Ashtona Harpera, twórcy Bio-Kult, IBS to istotny problem, który obniża jakość życia i stanowi ogromne obciążenie ekonomiczne dla systemów opieki zdrowotnej na całym świecie. Bezpieczne i praktyczne leczenie IBS, które jest w stanie zredukować ból, nie wspominając o całkowitym ustąpieniu objawów, przyniosłoby ogromną korzyść w zwalczaniu tego poważnego problemu medycznego.

Źródła:

  1. https://bit.ly/2vLSmQA
  2. http://www.nutraceuticalsworld.com/contents/view_breaking-news/2018-07-06/probiotics-shown-to-improve-ibs-anxiety-symptoms/991

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Paulina Gawron

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.