Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Żywność jest badana przez Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób jako jedno z potencjalnych źródeł wzrostu zakażeń bakteriami E. coli w Europie.
W latach 2017-2019 niemieckie Krajowe Centrum Referencyjne ds. wysoceopornych bakterii gram-ujemnych oraz niemieccy urzędnicy służby zdrowia wykryli wzrost aktywności izolatów OXA-244 wytwarzających bakterie Escherichia coli.
Władze europejskie stwierdziły, że wzrost zachorowań na trudną do wykrycia karbapenemazę (OXA-244) u gatunku takiego jak E. coli, która powoduje zakażenia wśród ludzi jest niepokojący. Władze dodały, że przenoszenie ryzyka może przyczynić się do utraty karbapenemów (grupa antybiotyków) jako opcji w leczeniu poważnych zakażeń E. coli w Europie.
Źródło i droga przenoszenia OXA-244-produkującej E. coli w Europie i Wielkiej Brytanii są nieznane.
Wzrost liczby przypadków od 2013 r.
Rzeczniczka Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) stwierdziła, że prawdopodobnie kilka dróg przenoszenia choroby ma wpływ na wzrost.
"Przenoszenie zakażeń za pośrednictwem żywności to tylko jedna hipoteza, która jest obecnie rozważana w kontekście OXA-244 produkującej E. coli w Europie. Brakuje nam dowodów na pochodzenie żywnościowe, takich jak izolacja żywności wytwarzającej izolatów OXA-244 produkujące E. coli o ścisłym związku genomowym z izolatami ludzkimi lub powszechna ekspozycja na dany produkt przez ludzi z wytwarzającymi OXA-244 E. coli w różnych regionach Europy”.
Dane UE wykazały, że w latach 2013-2015 wykryto 33 przypadki E. coli produkującej OXA-244, następnie 31 w 2016 roku, 21 w 2017 roku, 83 w 2018 roku i 116 w 2019 roku. Wzrost możę być jednak spowodowany zastosowaniem techniki sekwencjonowania całego genomu (WGS) która pomogła doprowadzić do bardziej dokładnej identyfikacji przypadków z próbek.
Dane WGS zidentyfikowały jedną główną, geograficznie rozproszoną grupę sekwencji E. coli typu 38 z genem blaOXA244 obecnym w krajach, które przekazały dane. Są to: Dania, Finlandia, Francja, Niemcy, Irlandia, Luksemburg, Niderlandy, Norwegia, Szwecja i Wielka Brytania. Większość przypadków w tym skupisku wykryto w 2018 r. i 2019 r.
Pierwsze izolaty wykryte w Holandii i Wielkiej Brytanii pochodziły z 2013 roku, a jeden z roku 2020. Wzrost występowania OXA-244 produkującej E. coli ST38 w Szwajcarii został również odnotowany.
W kilku przypadkach w Niemczech stwierdzono nakładanie się na siebie czasu i miejsca, co wskazuje na możliwość przenoszenia się choroby z człowieka na człowieka.
Wymagane dalsze badania
Według ECDC możliwe jest przenoszenie zakażenia przez żywność pochodzenia zwierzęcego lub nie, poprzez kontakt ze środowiskiem lub bezpośredni kontakt ze zwierzętami.
Jednakże w Europie nie zidentyfikowano żadnych izolatów E. coli pochodzących z żywności ani ze źródeł zwierzęcych wytwarzających OXA-244. Przywożona żywność lub produkty zwierzęce z regionów, w których karbapenemazy podobne do OXA-48 są endemiczne lub żywność pochodząca ze źródeł domowych może być czynnikiem sprzyjającym.
Izolaty E. coli ST38, które nie były nosicielami genu blaOXA244, zostały znalezione w Niemczech w próbkach z mięsa, drobiu i od ludzi, a także w próbkach kurcząt w sprzedawanych w handlu detalicznym w Norwegii, wraz z odpowiadającymi izolatami u ludzi. W badaniu przeprowadzonym w Stanach Zjednoczonych wykazano, że mięso jest potencjalnym źródłem zakażeń dróg moczowych wywołanych przez E. coli, przy czym ST38 jest typem o wspólnej sekwencji dla ludzi i mięsa sprzedawanego detalicznie.
Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób stwierdziło, że biorąc pod uwagę potencjalne implikacje dla zdrowia publicznego, możliwość dystrybucji żywności i produktów zwierzęcych skażonych OXA-244 produkującymi E. coli na dużym obszarze geograficznym wymaga zbadania. Konieczne są dalsze badania w celu ustalenia, czy środowisko, uprawy, zwierzęta i żywność zanieczyszczone E. coli produkującej OXA-244 przyczyniły się do wybuchu epidemii.
E. coli ST38 często posiada geny kodujące beta-laktamazy o rozszerzonym spektrum działania (ESBL).
Rzeczniczka ECDC stwierdziła, że większość pacjentów wydaje się być albo tylko nosicielami, a więc bezobjawowymi, jeśli chodzi o E. coli produkującą OXA-244, albo ma stwierdzone zakażenie dróg moczowych.
"Jeśli chodzi o okres inkubacji, wiadomo, że organizmy wysoceoporne, takie jak E. coli wytwarzające OXA-244, mogą przetrwać jako część flory jelitowej przez wiele miesięcy. Infekcje, a zwłaszcza infekcje dróg moczowych, mogą pojawić się z tego źródła w każdym miejscu podczas transportu. Okres inkubacji może być zatem niezwykle zmienny, co również komplikuje badania epidemiologiczne, ponieważ ekspozycja i przenoszenie mogą wystąpić na długo przed zakażeniem lub wykryciem".
Źródło: ECDC
Przeczytaj także
Przegląd wybranych przypadków naruszeń bezpieczeństwa żywności skutkujących wybuchem epidemii w ubiegłym roku…
Zespół naukowców odkrył, że toksyna wytwarzana przez naturalnie występujące E. coli pomaga bakteriom osiedlać się w jelicie bydła i zwiększa prawdopodobieństwo przeniesienia bakterii na inne zwierzęta w stadzie.
Zgodnie z informacjami podanymi przez agencję Food Standards Scontland (FSS), obecność bakterii E. coli (STEC), wytwarzającej toksynę Shiga, w żywności gotowej do spożycia jest potencjalnym zagrożeniem dla zdrowia, niezależnie od szczepu lub kodu genetycznego.