Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Badanie przyczyny wzrostu liczby bakterii E. coli w Europie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Żywność jest badana przez Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób jako jedno z potencjalnych źródeł wzrostu zakażeń bakteriami E. coli w Europie.

W latach 2017-2019 niemieckie Krajowe Centrum Referencyjne ds. wysoceopornych bakterii gram-ujemnych oraz niemieccy urzędnicy służby zdrowia wykryli wzrost aktywności izolatów OXA-244 wytwarzających bakterie Escherichia coli.

Władze europejskie stwierdziły, że wzrost zachorowań na trudną do wykrycia karbapenemazę (OXA-244) u gatunku takiego jak E. coli, która powoduje zakażenia wśród ludzi jest niepokojący. Władze dodały, że przenoszenie ryzyka może przyczynić się do utraty karbapenemów (grupa antybiotyków) jako opcji w leczeniu poważnych zakażeń E. coli w Europie.

Źródło i droga przenoszenia OXA-244-produkującej E. coli w Europie i Wielkiej Brytanii są nieznane.

Wzrost liczby przypadków od 2013 r.

Rzeczniczka Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) stwierdziła, że prawdopodobnie kilka dróg przenoszenia choroby ma wpływ na wzrost.

"Przenoszenie zakażeń za pośrednictwem żywności to tylko jedna hipoteza, która jest obecnie rozważana w kontekście OXA-244 produkującej E. coli w Europie. Brakuje nam dowodów na pochodzenie żywnościowe, takich jak izolacja żywności wytwarzającej izolatów OXA-244 produkujące E. coli o ścisłym związku genomowym z izolatami ludzkimi lub powszechna ekspozycja na dany produkt przez ludzi z wytwarzającymi OXA-244 E. coli w różnych regionach Europy”.

Dane UE wykazały, że w latach 2013-2015 wykryto 33 przypadki E. coli produkującej OXA-244, następnie 31 w 2016 roku, 21 w 2017 roku, 83 w 2018 roku i 116 w 2019 roku. Wzrost możę być jednak spowodowany zastosowaniem techniki sekwencjonowania całego genomu (WGS) która pomogła doprowadzić do bardziej dokładnej identyfikacji przypadków z próbek.

Dane WGS zidentyfikowały jedną główną, geograficznie rozproszoną grupę sekwencji E. coli typu 38 z genem blaOXA244 obecnym w krajach, które przekazały dane. Są to: Dania, Finlandia, Francja, Niemcy, Irlandia, Luksemburg, Niderlandy, Norwegia, Szwecja i Wielka Brytania. Większość przypadków w tym skupisku wykryto w 2018 r. i 2019 r.

Pierwsze izolaty wykryte w Holandii i Wielkiej Brytanii pochodziły z 2013 roku, a jeden z roku 2020. Wzrost występowania OXA-244 produkującej E. coli ST38 w Szwajcarii został również odnotowany.

W kilku przypadkach w Niemczech stwierdzono nakładanie się na siebie czasu i miejsca, co wskazuje na możliwość przenoszenia się choroby z człowieka na człowieka.

Wymagane dalsze badania

Według ECDC możliwe jest przenoszenie zakażenia przez żywność pochodzenia zwierzęcego lub nie, poprzez kontakt ze środowiskiem lub bezpośredni kontakt ze zwierzętami.

Jednakże w Europie nie zidentyfikowano żadnych izolatów E. coli pochodzących z żywności ani ze źródeł zwierzęcych wytwarzających OXA-244. Przywożona żywność lub produkty zwierzęce z regionów, w których karbapenemazy podobne do OXA-48 są endemiczne lub żywność pochodząca ze źródeł domowych może być czynnikiem sprzyjającym.

Izolaty E. coli ST38, które nie były nosicielami genu blaOXA244, zostały znalezione w Niemczech w próbkach z mięsa, drobiu i od ludzi, a także w próbkach kurcząt w sprzedawanych w handlu detalicznym w Norwegii, wraz z odpowiadającymi izolatami u ludzi. W badaniu przeprowadzonym w Stanach Zjednoczonych wykazano, że mięso jest potencjalnym źródłem zakażeń dróg moczowych wywołanych przez E. coli, przy czym ST38 jest typem o wspólnej sekwencji dla ludzi i mięsa sprzedawanego detalicznie.

Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób stwierdziło, że biorąc pod uwagę potencjalne implikacje dla zdrowia publicznego, możliwość dystrybucji żywności i produktów zwierzęcych skażonych OXA-244 produkującymi E. coli na dużym obszarze geograficznym wymaga zbadania. Konieczne są dalsze badania w celu ustalenia, czy środowisko, uprawy, zwierzęta i żywność zanieczyszczone E. coli produkującej OXA-244 przyczyniły się do wybuchu epidemii.

E. coli ST38 często posiada geny kodujące beta-laktamazy o rozszerzonym spektrum działania (ESBL).

Rzeczniczka ECDC stwierdziła, że większość pacjentów wydaje się być albo tylko nosicielami, a więc bezobjawowymi, jeśli chodzi o E. coli produkującą OXA-244, albo ma stwierdzone zakażenie dróg moczowych.

"Jeśli chodzi o okres inkubacji, wiadomo, że organizmy wysoceoporne, takie jak E. coli wytwarzające OXA-244, mogą przetrwać jako część flory jelitowej przez wiele miesięcy. Infekcje, a zwłaszcza infekcje dróg moczowych, mogą pojawić się z tego źródła w każdym miejscu podczas transportu. Okres inkubacji może być zatem niezwykle zmienny, co również komplikuje badania epidemiologiczne, ponieważ ekspozycja i przenoszenie mogą wystąpić na długo przed zakażeniem lub wykryciem".

Źródło: ECDC

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.