Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Bezpieczeństwo żywności i zarządzanie ryzykiem w odniesieniu do skażenia tlenkiem etylenu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Od 2020 r. możemy zaobserwować wzmożone wykrywanie obecności tlenku etylenu (EtO) przez urzędowe laboratoria służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności w państwach członkowskich oraz laboratoria kontrolne działające na rzecz producentów żywności.

Z rynku płyną informacje o kolejnych wycofaniach produktów.

W tym miejscu wystarczy przypomnieć, że stosowanie EtO jest zabronione w UE. Najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości wynosi 0,02 - 0,1 mg/kg, jak określono w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005.

  • Czy warto narażać firmę na straty finansowe wynikające z wycofania produktu z rynku?
  • Czy warto ryzykować zaufanie konsumentów do swoich produktów?
  • Czy warto ryzykować potencjalny kryzys wizerunkowy firmy?

Skutki mogą być nieodwracalne dla funkcjonowania firmy. Należy podjąć działania zapobiegawcze już dzisiaj.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rynku, JARS S.A. Member of GBA Group opracował dla Państwa bezpłatny e-Przewodnik:

"BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I ZARZĄDZANIE RYZYKIEM W ODNIESIENIU DO SKAŻENIA TLENKIEM ETYLENU. TLENEK ETYLENU I 2-CHLOROETANOL - WYKRYWANIE POZOSTAŁOŚCI."

Z e-Przewodnika dowiedzą się Państwo:

  • Czym jest tlenek etylenu?
  • Jakie jest zastosowanie tlenku etylenu w produkcji spożywczej?
  • W jaki sposób przeprowadzana jest analiza tlenku etylenu?
  • W jaki sposób dokonuje się analizy EtO opartej na metodzie QUECHERS?

Publikację pobierzecie Państwo pod linkiem https://jars.pl/bezplatny-e-przewodnik-bezpieczenstwo-zywnosci-i-zarzadzanie-ryzykiem-w-odniesieniu-do-skazenia-tlenkiem-etylenu/.

 

Wybierz obszar: Tlenek etylenu

Autor: JARS

Materiał opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn