Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Od 2020 r. możemy zaobserwować wzmożone wykrywanie obecności tlenku etylenu (EtO) przez urzędowe laboratoria służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności w państwach członkowskich oraz laboratoria kontrolne działające na rzecz producentów żywności.
Z rynku płyną informacje o kolejnych wycofaniach produktów.
W tym miejscu wystarczy przypomnieć, że stosowanie EtO jest zabronione w UE. Najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości wynosi 0,02 - 0,1 mg/kg, jak określono w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005.
Skutki mogą być nieodwracalne dla funkcjonowania firmy. Należy podjąć działania zapobiegawcze już dzisiaj.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rynku, JARS S.A. Member of GBA Group opracował dla Państwa bezpłatny e-Przewodnik:
"BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I ZARZĄDZANIE RYZYKIEM W ODNIESIENIU DO SKAŻENIA TLENKIEM ETYLENU. TLENEK ETYLENU I 2-CHLOROETANOL - WYKRYWANIE POZOSTAŁOŚCI."
Z e-Przewodnika dowiedzą się Państwo:
Publikację pobierzecie Państwo pod linkiem https://jars.pl/bezplatny-e-przewodnik-bezpieczenstwo-zywnosci-i-zarzadzanie-ryzykiem-w-odniesieniu-do-skazenia-tlenkiem-etylenu/.