Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bezpłatne e-szkolenia NIZP-PZH „Poprawa stanu żywienia, stanu odżywienia i aktywności fizycznej”

Kategoria: Biznes

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH zaprasza do 12 grudnia 2020 na bezpłatne szkolenia e-learningowe o nazwie „Poprawa stanu żywienia, stanu odżywienia i aktywności fizycznej” przygotowane z myślą o trzech grupach zawodowych:

  1. branży cateringowej i realizatorach żywienia zbiorowego w placówkach oświatowych i szpitalach,
  2. producentach, przetwórcach i dystrybutorach żywności,
  3. administracji publicznej i urzędów.

Zwalczanie ryzyka rozwoju chorób niezakaźnych dietozależnych

Szkolenia te są częścią intensywnych działań prowadzonych od początku XXI wieku na rzecz zwalczania głównych czynników ryzyka rozwoju chorób niezakaźnych dietozależnych -  najczęstszych przyczyn zgonów współczesnych społeczeństw.

Działanie te są wspierane wieloma stanowiskami m.in. Światowej Organizacji Zdrowia (2004), Komisji Europejskiej (2007) czy Rezolucją Zgromadzenia Ogólnego ONZ (2011). Zagadnienia te uwzględniono także w polskiej Ustawie o Zdrowiu Publicznym (2015) oraz w Narodowym Programie Zdrowia na lata 2016 ­– 2020.

Wszystkie dokumenty, jak również obserwacja struktury współczynników zgonów w Polsce wskazały, że drogą do zmniejszenie zapadalności i umieralności na choroby niezakaźne jest poprawa żywienia i zwiększenie poziomu aktywności fizycznej.  

Stąd oferta szkoleń skierowana do grup zawodowych, które są bezpośrednio powiązane z żywieniem: producentów żywności, osób zajmujących się żywieniem zbiorowym oraz administracji publicznej, która zajmuje się nadzorem żywienia zbiorowego.

Szczegółowy zakres tematyczny każdego szkolenia e-learningowego NIZP-PZH został dopasowany do jego grup odbiorców.

Szkolenie dla firm cateringowych, realizatorów żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty i szpitalach:  intendentów, zaopatrzeniowców, osób bezpośrednio zajmujących się przygotowywaniem posiłków, firm cateringowych dostarczających posiłki do szkół, przedszkoli i szpitali, dyrektorów placówek oraz nauczycieli.

 

Obszary tematyczne e-szkolenia dla realizatorów żywienia zbiorowego:

  1. Żywność jako źródło różnych składników – tabele składu i wartości odżywczej żywności
  2. Zalecenia żywieniowe dla różnych grup osób.
  3. Reformulacja składu produktów spożywczych – mniej cukru, tłuszczu, soli (wytyczne oraz działania m.in. „podatek od cukru”)
  4. Informacja o wartości odżywczej żywności na etykietach (m.in. dobrowolne systemy znakowania FOPNL).
  5. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – informacje o cechach prozdrowotnych produktów
  6. Informacje na etykiecie – m.in. bio, eko, GMO.
  7. Substancje dodatkowe – reformulacja składu produktów.
  8. Żywienie dzieci w jednostkach systemu oświaty (zalecane produkty i potrawy) – Interpretacja kryteriów żywieniowych dla produktów spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży.

 

Szkolenie dla osób związanych z produkcją, przetwórstwem oraz dystrybucją żywności, przedstawicieli organizacji branży spożywczej, osób zainteresowanych tworzeniem receptur produktów i potraw, znakowaniem i reklamą żywności, aktualnymi zaleceniami żywieniowymi.

Zakres tematyczny  e-szkolenia dla producentów żywności:

  • Żywność jako źródło różnych składników – tabele składu i wartości odżywczej żywności
  • Zalecenia żywieniowe dla różnych grup osób.
  • Reformulacja składu produktów spożywczych – mniej cukru, tłuszczu, soli (wytyczne oraz działania m.in. „podatek od cukru”)
  • Informacja o wartości odżywczej żywności na etykietach (m.in. dobrowolne systemy znakowania FOPNL).
  • Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – informacje o cechach prozdrowotnych produktów
  • Informacje na etykiecie – m.in. bio, eko, GMO.
  • Substancje dodatkowe – reformulacja składu produktów.
  • Żywienie dzieci w jednostkach systemu oświaty (zalecane produkty i potrawy) – Interpretacja kryteriów żywieniowych dla produktów spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży.

Szkolenie dla przedstawicieli urzędów i instytucji publicznych.

Zakres tematyczny e-szkolenia dla administracji publicznej:

  1. Fizjologiczne normy żywienia kluczem do poprawy stanu  zdrowia,
  2. Stosowanie norm i  zaleceń  żywieniowych w praktyce,  podstawą optymalnego   stanu   odżywienia w każdym wieku.
  3. Sól, cukier, tłuszcz- eliminować czy ograniczać, by zapewnić dobry stan zdrowia
  4. Żywność – czy jest bezpieczna ?
  5. Reformulacja – sposób na poprawę jakości zdrowotnej produktów spożywczych
  6. Zasady komponowania prawidłowo zbilansowanych jadłospisów, interpretacja istniejących zarządzeń,
  7. Ocena jadłospisów indywidualnych i w żywieniu zbiorowym, planowanie, kontrola.

Jak skorzystać ze szkoleń?

Szkolenia są dostępne na platformie NIZP-PZH https://elearning.pzh.gov.pl/  do 12 grudnia 2020.

Aby z nich skorzystać, wystarczy zarejestrować się na platformie, zalogować i wpisać kod w polu „klucz grupy”: PSZ2020, następnie wybrać szkolenie i rozpocząć naukę.

Zadanie realizowane jest ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020, finansowane przez Ministra Zdrowia.

Autor:NIZP-PZH
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.