Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Centrum Kompetencji HPP – kompleksowe usługi paskalizacji w Polsce

Kategoria: Procesy i Technologie

Centrum Kompetencji HPP to inicjatywa podjęta przez firmę HPP Services Poland w celu rozszerzania wiedzy z zakresu technologii HPP oraz wspierania polskiej branży spożywczej w tworzeniu nowych, a także doskonaleniu obecnych już na rynku innowacyjnych produktów utrwalanych przy użyciu wysokiego ciśnienia. Stymulatorami projektu są dynamiczny rozwój produktów HPP na rynku polskim oraz prowadzenie usługi paskalizacji przez HPP Services Poland w Centrum Usług HPP Michałowice.

Innowacja w polskiej branży spożywczej

HPP Services Poland jest polską filią międzynarodowej grupy zajmującej się technologią HPP. Firma oferuje producentom żywności komercyjne usługi HPP w centrum logistyczno-magazynowym zlokalizowanym w Michałowicach k. Warszawy. Klienci HPP Services Poland korzystają z wiedzy i doświadczenia, które firma zdobyła w trakcie prowadzenia usług paskalizacji oraz współpracy z jednostkami badawczo-rozwojowymi, zajmującymi się badaniami żywności utrwalanej przy użyciu wysokiego ciśnienia. HPP Services Poland kooperuje ze światowymi specjalistami w branży HPP. Skutkiem integracji świata nauki oraz biznesu było powstanie Centrum Kompetencji HPP, którego działania ukierunkowane są na rozwój przemysłu spożywczego, w obszarze paskalizacji.

Działalność badawczo-rozwojowa partnerów zaangażowanych w Centrum Kompetencji HPP umożliwia tworzenie innowacyjnych produktów spożywczych, opierając się na najnowszej, światowej wiedzy naukowej. Badania wykonywane są na najnowocześniejszej aparaturze do wysokociśnieniowego utrwalania żywności HPP. Zainteresowani klienci korzystają z pomocy w zakresie opracowania receptur oraz doboru opakowań dla innowacyjnych produktów. Po otrzymaniu optymalnego rozwiązania technologicznego mają możliwość korzystania z procesu paskalizacji na zasadzie usługi.

Paskalizacja i jej wykorzystanie

Technologia HPP (High Pressure Processing), nazywana zimną pasteryzacją, polega na wykorzystaniu wysokiego ciśnienia (do 6000 atmosfer) w utrwalaniu żywności, bez jej jednoczesnego podgrzewania. Wysokie ciśnienie niszczy drobnoustroje, ale nie wpływa negatywnie na wartość odżywczą oraz związki smakowo-zapachowe. Żywność HPP to produkty kategorii Premium o wysokiej trwałości. Świeżość, czysta etykieta i wyjątkowe walory sensoryczne osiągane są bez użycia temperatury i konserwantów.

Produkty HPP w branży spożywczej:

Co zyskują klienci HPP Services Poland?

Centrum Kompetencji HPP to unikalna i jedyna w Polsce kooperacja jednostek naukowo-badawczych oraz specjalistów z branży HPP, stworzona w celu wspierania branży spożywczej w obszarze tej technologii.

HPP Services Poland posiada jedyne niezależne Centrum Usługowe HPP w Polsce, gdzie oferuje swoim klientom korzystanie z kompleksowych usług paskalizacji. Usługowy model współpracy ułatwia dostęp to technologii HPP mniejszym oraz średnim producentom żywności. Klienci nie posiadający własnego urządzenia HPP mogą korzystać z najnowocześniejszych rozwiązań technologicznych stosowanych w przemyśle spożywczym. HPP Services Poland pomaga również zorganizować logistykę i transport oraz oferuje możliwość przechowywania chłodniczego w swoim zakładzie w Michałowicach. HPP Services Poland posiłkuje się doświadczeniem firmy EXDIN Solutions, która zajmuje się opracowywaniem technologii automatycznych urządzeń do wysokociśnieniowego utrwalania żywności.

1. EXDIN Solutions – high pressure processing equipment [1]

HPP Services Poland stale rozbudowuje swój park maszynowy o najnowsze światowe rozwiązania oferowane na rynku. Producenci żywności, którzy są zainteresowani technologią HPP mają możliwość skorzystania z pełnej fachowej konsultacji oraz testów HPP wybranych przez siebie produktów. Centrum Kompetencji HPP opracowuje recepturę i technologię produktów oraz optymalizuje parametry procesu paskalizacji. Klienci mogą liczyć na doświadczenie zarówno polskich, jaki i zagranicznych specjalistów. Centrum Kompetencji HPP jest inicjatywą globalną, w którą zaangażowani są również  HPP Services Canada [3] oraz HPP West Coast [4]. Są to kanadyjscy partnerzy HPP Services Poland, którzy zajmują się oferowaniem usług paskalizacji za oceanem. W swoich  tolling centers, wykorzystują urządzenia firm Avure i Hiperbaric. Są to wiodący producenci i światowi liderzy na rynku sprzętu do wysokociśnieniowego utrwalania żywności.

2. Avure JBT – high pressure processing equipment [2]

3. Hiperbaric – high pressure processing equipment [3]       

Centrum Kompetencji HPP oferuje pomoc w opracowywaniu nowych innowacyjnych produktów spożywczych.  Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. W. Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy (IBPRS-PIB), wraz z prof. Krystianem Marszałkiem – Kierownikiem Pracowni Technologicznej Zakładu Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych [5], zajmuje się badaniami i rozwojem nowych produktów w sektorze przetwórstwa owocowo-warzywnego. W Instytucie prowadzone są pionierskie prace nad wykorzystaniem HPP w przemyśle spożywczym, również przy współpracy międzynarodowej.

Współpracując również z Krajową Unią Producentów Soków [6], zgodnie ze statutem stowarzyszenia, celem HPP Services Poland jest przyczynianie się do sprawnego rozwoju branży soków i napojów w Polsce. Polscy producenci mogą liczyć na najnowocześniejsze rozwiązania z obszaru obróbki wysokociśnieniowej żywności.

 

Aby uzyskać więcej informacji na temat usług paskalizacji skontaktuj się bezpośrednio z niezależnym Centrum Usług HPP w Michałowicach: 

 


Dane kontaktowe:
 

HPP Services Poland Sp. z. o. o. Sp.k

Adres zakładu: Pałacowa 26, 05–816 Michałowce Wieś k. Warszawy

Email: jakub.bone@hpp-servicespoland.com

Osoba kontaktowa: Jakub Bone, Business Development Manager

www: https://hpp-servicespoland.com/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/hpp-services-poland/


[1] https://www.exdinsolutions.com/pl/node/113

[2]  https://www.jbtc.com/en/emea/foodtech/products-and-solutions/products/high-pressure-processors/avure-av-10

[3] https://www.hppservicescanada.com/hpp-services-canada.htm

[4] https://hppwestcoast.com/index.php

[5] https://www.ibprs.pl/

[6] http://www.kups.org.pl/

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Opakowania

Autor: HPP Services Poland Sp. z. o. o. Sp.k

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.