Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ceny jaj wracają do przeciętnego poziomu, a import wieprzowiny wzrasta

Kategoria: Biznes

Zyski z kryzysu

Po okresie wzrostu, ceny jaj wracają do przeciętnego poziomu. W drugiej połowie 2017 r. były one na najwyższym poziomie od 2012 r., kiedy to ograniczenia dotyczące chowu kur klatkowych istotnie zredukowały podaż jaj na rynku, doprowadzając do paniki i masowego wykupu jaj w sklepach. Kryzys w 2017 r., który dotyczył użycia zabronionego fipronilu w produkcji jaj, zdaje się budzić dużo mniej emocji w polskim społeczeństwie. Wielu producentów w Polsce zyskało na tym kryzysie.

Wzrost sprzedaży na rynki zagraniczne

Jeśli chodzi o spożycie krajowe, na naszym rynku nie zachodzą istotne zmiany. Według danych IERGŻ ogólne zużycie jajek w Polsce w 2016 r. wzrosło o 1%, jednak konsumpcja w gospodarstwach domowych spadła o 1%. Brak perspektyw na istotny wzrost spożycia krajowego sprawia, że większość produkowanych jaj w skorupkach (51% wg. IERGŻ) jest przeznaczona na eksport, co powoduje, że sytuacja na rynkach w innych krajach ma ogromny wpływ na poziom cen w Polsce. Według wstępnych danych MRIRW za styczeń i luty 2018 r. eksport jaj ogółem z Polski w porównaniu rok do roku wzrósł o 135% w ujęciu wartościowym oraz o 86% w ujęciu ilościowym. W wyniku odbudowy możliwości produkcyjnych w niektórych krajach należy spodziewać się zmniejszonego popytu na polskie jaja, a co za tym idzie dalszego spadku cen.

Zmiany struktury geograficznej eksportu

Dużej zmianie uległa struktura geograficzna eksportu. W ujęciu wolumenowym wzrósł on w porównaniu do tego samego okresu z poprzedniego roku w przypadku krajów takich jak Niemcy (190%), Holandia (65%), Włochy (300%), Belgia (117%), Litwa (316%) i Wielka Brytania (54%), a spadł w przypadku Czech (-30%), Francji (-58%) i Węgier (-72%). Co ciekawe, eksport spadł znacząco w przypadku Rumunii (-40%), pomimo że produkcja w tym kraju zmniejszyła się o 13% w ubiegłym roku.

Deficyt w handlu wieprzowiną

Istotne zmiany zachodzą ponadto na rynku wieprzowiny. Pomimo wzrostu pogłowia trzody w 2017 r., import wieprzowiny wzrósł na początku 2018 r. zarówno w przypadku mięsa jak i żywych zwierząt. Według danych MRIRW za luty i styczeń 2018 r. import mięsa wzrósł o 20%, a import żywych zwierząt o 5%. Jednocześnie eksport wieprzowiny wzrósł o 7%, głównie za sprawą eksportu mięsa do USA (+56%). W rezultacie deficyt w handlu wieprzowiną zwiększył się o 15 tys. t do 41 tys. t w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku. Wzrost importu żywych zwierząt wynika głównie z większej ilości sprowadzonych prosiąt z Danii. Import ten zwiększył się o 9% w ujęciu ilościowym.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.