Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Dynamiczny rozwój globalnej konsumpcji i polskiego eksportu drobiu

Kategoria: Biznes Fakty

13% wzrost eksportu

Według danych Eurostatu, wartość przetworów drobiowych (CN1601) wyeksportowanych z Polski w 2017 r. wyniosła ponad 630 milionów euro, czyli ponad 13% więcej niż w 2016 r. Ponad połowa polskich przetworów z drobiu trafiła do 6 krajów: Wielkiej Brytanii (25,3%), Niemiec (9%), Francji (6,9%), Słowacji (4,2%), Litwy (3,6%) i Czech (3,4%). Cena eksportowanych przetworów różniła się w zależności od kraju przeznaczenia – do państw Europy zachodniej sprzedawano przetwory w średniej cenie ponad 3 €/kg, natomiast na Litwę lub do Czech – ponad 2,5 €/kg. W świetle negocjacji dotyczących Brexitu należy zastanowić się, czy po wyjściu Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej, kraj ten nadal pozostanie głównym odbiorcą polskich przetworów drobiowych. Wielka Brytania, z prawie 13-proc. udziałem, jest też drugim, po Niemczech, rynkiem zbytu dla polskiego mięsa i podrobów drobiowych (CN 0207). Według danych MRiRW eksport mięsa drobiowego do tego kraju w styczniu 2018 r. wzrósł o ponad 21% względem poprzedniego roku.

Najpopularniejszy gatunek mięsa

Na wyniki eksportowe duży wpływ ma wzrost globalnej konsumpcji drobiu – według danych OECD w 2017 r. stał się on najczęściej konsumowanym gatunkiem mięsa na świecie (13,8 kg na osobę), zajmując miejsce wieprzowiny. Warto dodać, że zeszłoroczne prognozy wskazywały, iż zmiana ta będzie miała miejsce dopiero w 2025 r. Wśród krajów, które w najbliższych latach mogą najbardziej zwiększyć import drobiu w ujęciu wolumenowym, wymienia się Arabię Saudyjską, Wietnam i Filipiny. Nadal nie jest znana przyszłość sprzedaży drobiu do krajów afrykańskich, takich jak Republika Południowej Afryki. Pod koniec lutego Krajowa Rada Drobiarska – Izba Gospodarcza została koordynatorem wizyty służb weterynaryjnych RPA, mającej na celu przywrócenie eksportu drobiu do tego kraju. Do państw, do których eksport polskiego drobiu wzrósł najbardziej dynamicznie w styczniu 2018 r. względem poprzedniego roku, można zaliczyć Belgię (42%), Ukrainę (34%), Rumunię (29%), Wielką Brytanię (21%) oraz Irlandię (19%).

Raport NIK i niskie ceny wieprzowiny

Jeżeli chodzi o rynek krajowy, to według danych IERGŻ w 2017 r. spożycie drobiu wzrosło o 1 kg z 29,5 kg do 30,5 kg (3,3%). W 2018 r. czynnikiem hamującym dalszy przyrost może być reakcja konsumentów na najnowszy raport Najwyższej Izby Kontroli informujący o wykorzystaniu antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Błędnie interpretowany raport stał się powodem wielu publikacji stawiających branżę drobiarską w niekorzystnym świetle, co w krótkim okresie może mieć przełożenie na spożycie drobiu. Relatywnie niskie ceny wieprzowiny również mogą wpłynąć na decyzje konsumentów, zachęcając do zakupu tego gatunku mięsa.

Kluczowe obszary: Mięso i jaja

Autor: BGŻ BNP Paribas

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn