Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

Kategoria: Biznes

Rośnie produkcja mięsa w „nowej Unii”

Przeobrażenia gospodarcze oraz polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego świetnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie maleje produkcja w „starej UE” oraz rośnie w krajach „nowej Unii”. Według danych Eurostatu w 2017 r. produkcja mięsa ogółem w ujęciu ilościowym spadła w UE o 0,1%, jednak dynamika zmian była zróżnicowana geograficzne – w krajach UE-15 („starej Unii”) produkcja zmniejszyła się o 0,7% zaś w krajach UE-13 („nowej Unii”) wzrosła o 2,5%. Warto podkreślić, że w 2017 r. konsumpcja mięsa per capita spadła po raz pierwszy od 2013 r. – o 0,4 kg w przeliczeniu na mieszkańca Unii, co wraz z niewielkim przyrostem naturalnym spowodowało, że popyt wewnętrzny utrzymał się na zbliżonym do 2016 r. poziomie. Jednocześnie, kolejny rok z rzędu Unia Europejska była samowystarczalna w zakresie mięsa – w 2017 r. produkcja pokryła 107% wewnętrznego zapotrzebowania. 

Niższe ceny wieprzowiny w 2018 r.

Spadek ogólnej produkcji mięsa w UE był przede wszystkim spowodowany zmniejszeniem się produkcji wieprzowiny (o 0,8%). W pozostałych branżach odnotowano już jej wzrost, jednak to wieprzowina jest kluczowym mięsem produkowanym (48% ogółu produkcji) oraz spożywanym (47% ogółu konsumpcji) w krajach Unii. Większość mięsa wieprzowego pochodzi z UE-15 (84%), niemniej w ubiegłym roku w tych krajach produkcja spadła o 1,3%, podczas gdy w UE-13 wzrosła o 1,6%. Największe przyrosty odnotowano w Rumunii (+9,1%), na Węgrzech (+4,6%) oraz w Polsce (+0,6%). Ze względu na odbudowę pogłowia trzody, w bieżącym roku produkcja może być już większa. Ceny natomiast prawdopodobnie będę niższe niż w 2017 r., głównie ze względu na wypieranie europejskich produktów na rynkach krajów trzecich przez mięso z Brazylii i USA.

Przyszłość sektora mięsnego

Kolejnym segmentem, w którym kraje starej Unii odnotowały spadki, była wołowina (-0,7%). Warto podkreślić, że państwa UE-15 odpowiadają aż za 89% produkcji w UE. Ceny wołowiny w 2017 r. utrzymywały się na dosyć wysokim poziomie, co wynika między innymi z spadku importu (-6,2%) oraz wzrostu eksportu (+10,7%). Przewidywane zmiany produkcji w 2018 r. wynoszą -1,3% dla EU-15 oraz +2,1% dla EU-13, co przełoży się na przeciętny spadek produkcji o 0,8% dla całej Unii.  Pozytywne zmiany zaszły natomiast w przypadku sektora drobiarskiego, gdzie produkcja wzrosła w całej UE o 0,8% w relacji rocznej, w tym zarówno w krajach EU-15 (+0,3%) jak i  EU-13 (+2,3%).  W przeciągu najbliższej dekady należy spodziewać się dalszego przesuwania produkcji mięsa na wschód, jednak w dłuższym okresie rosnące koszty pracy oraz kwestie ochrony środowiska mogą działać hamująco na rozwój sektora mięsnego.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.