Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Chronione nazwy pochodzenia - nowe produkty w rejestrze

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W ostatnim czasie unijny rejestr Chronionych Nazw Pochodzenia oraz Chronionych Oznaczeń Geograficznych wzbogacił się między innymi o następujące produkty pochodzące z Francji i Grecji:         

1. Rozporządzeniem wykonawczym Komisji nr 2017/1552 z dnia 5 września 2017 r. zarejestrowano Chronioną Nazwę Pochodzenia "Porc noir de Bigorre (ChNP)". Nazwa powyższa określa produkt należący do klasy 1.1. Mięso świeże (i podroby), kraj pochodzenia – Francja.

2. Rozporządzeniem wykonawczym Komisjinr 2017/1554 z dnia 5 września 2017 r. zarejestrowano w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę "Jambon noir de Bigorre (ChNP)". Nazwa powyższa określa produkt należący do klasy 1.2. Produkty wytworzone na bazie mięsa (podgotowanego, solonego, wędzonego itd.). Kraj pochodzenia – Francja.

3. Rozporządzeniem wykonawczym Komisji nr 2017/1555 z dnia 12 września 2017 r. zarejestrowano w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę "Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης (Pefkothymaromelo Kritis) (ChNP)". Nazwa powyższa określa produkt należący do klasy 1.4. Inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, miód, różne produkty mleczne z wyjątkiem masła itp.). Kraj pochodzenia – Grecja.

Ww. rozporządzenia weszły w  życie 5 października 2017 r. i od tej daty mają zastosowanie.

Warto dodać, że wszystkie produkty objęte Chronioną Nazwą Pochodzenia lub Chronionym Oznaczeniem Geograficznym można znaleźć na stronach Komisji w tzw. Rejestrze DOOR pod następującym linkiem

http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html?locale=pl

Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl

Autor:Centrum Prawa Żywnościowego
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 26.10.2017

    Wyrok NSA – wyroby winiarskie

    W sposób korzystny dla przedsiębiorców działających na rynku wina wypowiedział się również Naczelny Sąd Administracyjny, w opublikowanym właśnie uzasadnianiu do wyroku z dnia z 12 lipca 2017 r. w przedmiocie kary pieniężnej.... 

    Czytaj więcej
  • 23.10.2017

    Rynek owoców i warzyw

    W dniu 5 września 2017 r. opublikowano rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie terminów przekazywania informacji przez grupy producentów owoców i warzyw oraz organizacje producentów owoców i warzyw albo...

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.