Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

CSB Eyedentifier na liniach produkcyjnych: co potrafi i jakie tworzy możliwości

Kategoria: Procesy i Technologie

W świecie, w którym liczy się szybkość i precyzja, technologia stała się fundamentem działania. Przedstawiamy urządzenie, które nie tylko patrzy, ale rozumie, co widzi. Nazwaliśmy je CSB Eyedentifier. Ten napędzany AI system identyfikacji obrazów uczy się w działaniu oraz  samodzielnie rozpoznaje surowce i produkty.

Działa podobnie jak ludzie oko, tyle że jest w stanie zidentyfikować do 1800 jednostek na godzinę. To dużo czy mało? Przyjmijmy, że naszą jednostką są pojemniki E2. W każdej skrzynce może być od 10 do 20 kg elementów mięsnych. Gdy pomnożymy to przez 1800 skrzynek na godzinę, to otrzymamy 18 000 do 20 000 kg na godzinę. Licząc dalej, jedna paleta mieści ok. 600 kg. To ok. 33 palety na godzinę czyli ładowność 1 tira.

Gdy AI integruje się z ERP

CSB Eyedentifier to bazujący na sztucznej inteligencji system identyfikacji obrazów, który samodzielnie rozpoznaje surowce i produkty – na przyjęciu towarów, na wyjściu z rozbioru, podczas procesu produkcji lub na etapie pakowania.

CSB Eyedentifier i System CSB stale się ze sobą komunikują. System CSB przekazuje informacje do systemu AI, który w zamian odsyła swoje dane identyfikacyjne w celu ich dalszego opracowania i udokumentowania.

Taka integracja procesów zezwala na bazujące na planowaniu odpowiednie dopasowanie produktów. W tym celu wizualne cechy produktów są łączone z informacjami dotyczącymi zamówień, klientów  i procesów. Informacje te pochodzą z tabel uzysków, zleceń produkcyjnych lub z danych pochodzenia na pojemnikach. Dzięki temu produkty o takich samych cechach optycznych, ale różnych właściwościach mogą być bezbłędnie zidentyfikowane, np. produkty bio i produkty tradycyjne.

Szybko i precyzyjnie

Aby przetwarzać i interpretować obrazy w czasie rzeczywistym, CSB Eyedentifier używa kamery przemysłowej i efektywnego modelu AI. Podobnie jak ludzkie oko, system widzi i rozumie informacje wizualne, tyle że robi to z większą precyzją i trzy razy szybciej.

CSB Eyedentifier został zaprojektowany do pracy w środowisku przemysłowym i może automatycznie identyfikować do 1800 jednostek na godzinę.

Deep Learning w praktyce

Warunkiem samodzielnej pracy systemu jest trening na dużej ilości danych obrazów. Dane te są analizowane, znakowane i wprowadzane do sieci neuronowej. W ten sposób powstaje model głębokiego uczenia, który łączy obrazy z odpowiednimi znacznikami produktów.

Po etapie wstępnego treningu, CSB Eyedentifier ma obecnie do dyspozycji obszerny zbiór danych bazowych. Dopasowany dokładnie pod kątem swoich zadań i w oparciu o specyficzne właściwości produktów, system może być dalej trenowany i optymalizowany przy użyciu indywidualnych danych obrazów.

Prosta integracja

CSB Eyedentifier można elastycznie zintegrować z wewnętrznymi systemami sterowania procesami logistycznymi – od skanerów, wag i systemów etykietowania po systemy przepływu materiałów i sterowania robotami.

Indywidualna obsługa

W zależności od potrzeb system oferuje tryb manualny, półautomatyczny oraz automatyczny.

Tryb manualny

CSB Eyedentifier tworzy materiał zdjęciowy, a operator oznacza produkt. Obie informacje tworzą zbiór danych treningowych.   

Tryb półautomatyczny

CSB Eyedentifier identyfikuje produkt i informuje o swojej propozycji operatora, który dokonuje zatwierdzenia. Obie informacje łącznie definiują wskaźnik rozpoznawania, a tym samym jakość wytrenowanego modelu AI.

Tryb automatyczny

CSB Eyedentifier automatycznie identyfikuje produkt. Wynik jest od razu przekazywany do Systemu CSB i tam bezpośrednio opracowywany oraz udokumentowany. 

Aby uzyskać więcej informacji, prosimy o kontakt z CSB-System Polska.

Zapraszamy też na strefę blogową CSB-System oraz na nasz profil LinkedIn

Autor:CSB-System Polska Sp. z o.o.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Procesy i Technologie

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.