Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Decyzje GIJHARS w sprawie zafałszowania żywności

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W ostatnim czasie Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikował kolejne decyzje dotyczące zafałszowania żywności.

Decyzje dotyczyły następujących produktów:

- Tłuszcz mleczny do smarowania - badania laboratoryjne wykazały zawyżoną zawartość tłuszczu w stosunku do wymagań zawartych w dodatku II do rozporządzenia nr 1308/2013 (KO.8230.4.17.2017);

- Ser twarogowy półtłusty - badania laboratoryjne wykazały zawyżoną zawartość tłuszczu w stosunku do deklaracji producenta (KO.8230.4.17.2017);

- Sandacz filet - podczas przeprowadzonych czynności kontrolnych stwierdzono nieprawidłowość w zakresie zawyżonej zawartości glazury o 6,6 % w stosunku do deklaracji producenta, który parametr ten zadeklarował na poziomie 20% (KO.8230.281.2018);

W ocenie organu powyższe uchybienia stanowią o naruszeniu art. 3 pkt 10 lit. a i c ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

www.food-law.pl

Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.