Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Decyzje GIJHARS w sprawie zafałszowania żywności

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W ostatnim czasie Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikował kolejne decyzje dotyczące zafałszowania żywności.

Decyzje dotyczyły następujących produktów:

- Tłuszcz mleczny do smarowania - badania laboratoryjne wykazały zawyżoną zawartość tłuszczu w stosunku do wymagań zawartych w dodatku II do rozporządzenia nr 1308/2013 (KO.8230.4.17.2017);

- Ser twarogowy półtłusty - badania laboratoryjne wykazały zawyżoną zawartość tłuszczu w stosunku do deklaracji producenta (KO.8230.4.17.2017);

- Sandacz filet - podczas przeprowadzonych czynności kontrolnych stwierdzono nieprawidłowość w zakresie zawyżonej zawartości glazury o 6,6 % w stosunku do deklaracji producenta, który parametr ten zadeklarował na poziomie 20% (KO.8230.281.2018);

W ocenie organu powyższe uchybienia stanowią o naruszeniu art. 3 pkt 10 lit. a i c ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

www.food-law.pl

Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.