Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W ostatnim czasie Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikował kolejne decyzje dotyczące zafałszowania żywności.
Decyzje dotyczyły następujących produktów:
- Tłuszcz mleczny do smarowania - badania laboratoryjne wykazały zawyżoną zawartość tłuszczu w stosunku do wymagań zawartych w dodatku II do rozporządzenia nr 1308/2013 (KO.8230.4.17.2017);
- Ser twarogowy półtłusty - badania laboratoryjne wykazały zawyżoną zawartość tłuszczu w stosunku do deklaracji producenta (KO.8230.4.17.2017);
- Sandacz filet - podczas przeprowadzonych czynności kontrolnych stwierdzono nieprawidłowość w zakresie zawyżonej zawartości glazury o 6,6 % w stosunku do deklaracji producenta, który parametr ten zadeklarował na poziomie 20% (KO.8230.281.2018);
W ocenie organu powyższe uchybienia stanowią o naruszeniu art. 3 pkt 10 lit. a i c ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud
Przeczytaj także
Na podstawie art. 17 ust. 2b pkt 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno—spożywczych dnia 8 czerwca 2018 r. wydano rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowego sposobu kontroli...
W ostatnim czasie opublikowano wyniki kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-spożywczych w pierwszym kwartale 2018 r....