Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na podstawie art. 17 ust. 2b pkt 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno—spożywczych dnia 8 czerwca 2018 r. wydano rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowego sposobu kontroli jakości handlowej tusz wieprzowych oraz wołowych.
Treść aktu
Rozporządzenie określa częstotliwość kontroli na miejscu w rzeźniach, o których mowa w art. 3 ust. 2 lit. c ppkt (i) i (ii) rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 2017/1184 z dnia 20 kwietnia 2017 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do unijnych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania cen rynkowych niektórych kategorii tusz i żywych zwierząt oraz wielkość uboju. Zgodnie z § 1 tego aktu kontroli, o której mowa powyżej dokonuje się co najmniej dwa razy w ciągu trzech miesięcy. Rozporządzenie określa także ilość sztuk poddawanych kontroli.
Wejście w życie
Rozporządzenie weszło w życie 11 lipca 2018 r.
Przeczytaj także
6 czerwca 2018 r. wydano rozporządzenie Komisji (UE) 2018/832 z dnia 5 czerwca 2018 r. zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych...
21 czerwca br. NSA wydał postanowienie w Warszawie na posiedzeniu niejawnym w Izbie Ogólnoadministracyjnej z zażalenia na postanowienie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gdańsku z dnia 9 kwietnia 2018 r. (sygn. akt III SA/Gd 133/18)...
5 czerwca 2018 r. wydano rozporządzenie Komisji nr 2018/831 zmieniające rozporządzenie (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością...