Rozporządzenie zmieniające w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności
6 czerwca 2018 r. wydano rozporządzenie Komisji (UE) 2018/832 z dnia 5 czerwca 2018 r. zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyjanotraniliprolu, cymoksanilu, deltametryny, difenokonazolu, fenamidonu, flubendiamidu, fluopikolidu, folpetu, fosetylu, mandestrobiny, mepikwatu, metazachloru, propamokarbu, propargitu, pirymetanilu, sulfoksafloru i trifloksystrobiny w określonych produktach lub na ich powierzchni.
Przyczyny zmian
Zmiany zostały wprowadzone m.in. w związku z przyjęciem kodeksowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (CXL) fenamidonu przez Komisję Kodeksu Żywnościowego (KKŻ) w dniu 11 lipca 2015 r., w celu, aby wysoki poziom ochrony przyjęty we Wspólnocie nie został obniżony.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał również oceny szeregu wniosków i sprawozdań z oceny dotyczących pozostałych substancji, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP. Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.
- W swojej uzasadnionej opinii Urząd stwierdził, że – w odniesieniu do stosowania deltametryny na jarmużu – na ocenę ryzyka ma wpływ nietypowy rodzaj niepewności. Biorąc jednak pod uwagę niewielki udział jarmużu w całkowitym narażeniu z dietą, należy ustalić NDP na poziomie 0,15 mg/kg.
- Jeśli chodzi o trifloksystrobinę, wnioskodawca przedstawił brakujące informacje dotyczące metod analitycznych odnoszących się do produktów pochodzenia zwierzęcego i udostępnił na rynku wzorzec referencyjny CGA321113.
- Jeśli chodzi o stosowanie flubendiamidu na ziarnach soi, obecne NDP jest ustalone w państwie wywozu na poziomie 0,25 mg/kg. Biorąc pod uwagę, że najwyższy poziom pozostałości zmierzony podczas nadzorowanych prób terenowych nieznacznie przewyższa tę wartość, należy zaokrąglić wartość NDP do poziomu 0,3 mg/kg.
- Jeśli chodzi o stosowanie cyjanotraniliprolu na jeżynach, malinach i porach, NDP należy określić jako obowiązujący tymczasowo do dnia 30 czerwca 2021 r.
- Jeśli chodzi o stosowanie mepikwatu na bawełnie, NDP należy określić jako obowiązujący tymczasowo do dnia 30 czerwca 2021 r.
- W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich.
Treść zmian
Zmiany wprowadza się do załączników II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
Zmiany dotyczą NDP następujących substancji:
• Cyjanotraniliprol.
• Cymoksanil.
• Deltametryny.
• Difenokonazol.
• Fenamidon.
• Flubendiamid.
• Fluopikolid.
• Folpet.
• Fosetyl.
• Mandestrobiny,
• Mepikwat.
• Metazachlor.
• Propamokarber.
• Propargit.
• Pirymetanil.
• Sulfoksaflor.
• Trifloksystrobiny.
Obowiązywanie
Rozporządzenie weszło w życie 26 czerwca 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.
Przeczytaj także
-
31.07.2018
Umowa między Unią Europejską, a Islandią w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych produktów rolnych i środków spożywczych
11 czerwca 2018 r. opublikowano powiadomienie o wejściu w życie Umowy między Unią Europejską a Islandią w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych produktów rolnych i środków spożywczych (Dz.U. L 274 z 24.10.2017, str. 3—56)...
-
23.07.2018
Rozporządzenie zmieniające w sprawie materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
5 czerwca 2018 r. wydano rozporządzenie Komisji nr 2018/831 zmieniające rozporządzenie (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością...
-
12.07.2018
Środki i żywność o właściwościach aromatyzujących - zmiana i sprostowanie rozporządzenia nr 1334/2008
Zmiana i sprostowanie rozporządzenia nr 1334/2008 w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych. W preambule aktu zmieniającego wskazano...