Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
6 czerwca 2018 r. wydano rozporządzenie Komisji (UE) 2018/832 z dnia 5 czerwca 2018 r. zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyjanotraniliprolu, cymoksanilu, deltametryny, difenokonazolu, fenamidonu, flubendiamidu, fluopikolidu, folpetu, fosetylu, mandestrobiny, mepikwatu, metazachloru, propamokarbu, propargitu, pirymetanilu, sulfoksafloru i trifloksystrobiny w określonych produktach lub na ich powierzchni.
Przyczyny zmian
Zmiany zostały wprowadzone m.in. w związku z przyjęciem kodeksowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (CXL) fenamidonu przez Komisję Kodeksu Żywnościowego (KKŻ) w dniu 11 lipca 2015 r., w celu, aby wysoki poziom ochrony przyjęty we Wspólnocie nie został obniżony.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał również oceny szeregu wniosków i sprawozdań z oceny dotyczących pozostałych substancji, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP. Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.
Treść zmian
Zmiany wprowadza się do załączników II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
Zmiany dotyczą NDP następujących substancji:
• Cyjanotraniliprol.
• Cymoksanil.
• Deltametryny.
• Difenokonazol.
• Fenamidon.
• Flubendiamid.
• Fluopikolid.
• Folpet.
• Fosetyl.
• Mandestrobiny,
• Mepikwat.
• Metazachlor.
• Propamokarber.
• Propargit.
• Pirymetanil.
• Sulfoksaflor.
• Trifloksystrobiny.
Obowiązywanie
Rozporządzenie weszło w życie 26 czerwca 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.
Przeczytaj także
11 czerwca 2018 r. opublikowano powiadomienie o wejściu w życie Umowy między Unią Europejską a Islandią w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych produktów rolnych i środków spożywczych (Dz.U. L 274 z 24.10.2017, str. 3—56)...
5 czerwca 2018 r. wydano rozporządzenie Komisji nr 2018/831 zmieniające rozporządzenie (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością...
Zmiana i sprostowanie rozporządzenia nr 1334/2008 w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych. W preambule aktu zmieniającego wskazano...