Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zmiana i sprostowanie rozporządzenia nr 1334/2008 w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych
W preambule aktu zmieniającego wskazano, że:
- Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przeprowadził ocenę substancji umieszczonych w wykazie unijnym pod następującymi numerami FL: 09.931, 13.058, 15.004, 15.057, 15.079, 15.109 15.113, 16.090 oraz 16.111. Substancje te zostały wymienione w wykazie jako substancje aromatyczne w trakcie oceny w 2012 r. Zostały one już ocenione przez Urząd w ramach następujących grupowych ocen środków aromatyzujących. Urząd uznał, że przy szacowanych poziomach pobrania z dietą wspomniane substancje aromatyczne nie dają powodów do obaw związanych z bezpieczeństwem.
- substancje aromatyzujące wymienia się zatem w wykazie jako substancje poddane ocenie.
- Ponadto, w wykazie unijnym zidentyfikowano dwa błędy w odniesieniu do nazwy substancji o numerze FL 12.054 i do numerów identyfikacyjnych substancji o numerze FL 17.038. Błędy te ulegają sprostowaniu.
Rozporządzenie weszło w życie 24 maja 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.
Przeczytaj także
Na podstawie art. 15 pkt. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w sejmie procedowany jest projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie...
29 maja br. Komisja Europejska wydała rozporządzenie nr 2018/781 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 847/2000 w odniesieniu do definicji pojęcia „podobnego produktu leczniczego”.
Ważnym aktem prawa UE jest niewątpliwie rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/775 z dnia 28 maja 2018 r. ustanawiające zasady stosowania art. 26 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011...