Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Środki i żywność o właściwościach aromatyzujących - zmiana i sprostowanie rozporządzenia nr 1334/2008

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Zmiana i sprostowanie rozporządzenia nr 1334/2008 w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych

W preambule aktu zmieniającego wskazano, że:

- Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przeprowadził ocenę substancji umieszczonych w wykazie unijnym pod następującymi numerami FL: 09.931, 13.058, 15.004, 15.057, 15.079, 15.109 15.113, 16.090 oraz 16.111. Substancje te zostały wymienione w wykazie jako substancje aromatyczne w trakcie oceny w 2012 r. Zostały one już ocenione przez Urząd w ramach następujących grupowych ocen środków aromatyzujących. Urząd uznał, że przy szacowanych poziomach pobrania z dietą wspomniane substancje aromatyczne nie dają powodów do obaw związanych z bezpieczeństwem.

- substancje aromatyzujące wymienia się zatem w wykazie jako substancje poddane ocenie.

- Ponadto, w wykazie unijnym zidentyfikowano dwa błędy w odniesieniu do nazwy substancji o numerze FL 12.054 i do numerów identyfikacyjnych substancji o numerze FL 17.038. Błędy te ulegają sprostowaniu.

Rozporządzenie weszło w życie 24 maja 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn