Prawo żywnościowe: Produkty lecznicze - nowa definicja
29 maja br. Komisja Europejska wydała rozporządzenie nr 2018/781 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 847/2000 w odniesieniu do definicji pojęcia „podobnego produktu leczniczego”.
Nowa definicja „podobnego produktu leczniczego”
W preambule aktu zmieniającego wskazano w szczególności, że istnieje potrzeba jasnego zdefiniowania pojęcia "podstawowych cech struktury molekularnej", którego użyto w definicji pojęcia "podobnej substancji czynnej" - to zaś z kolei zastosowano w definicji pojęcia "podobnego produktu leczniczego".
Zgodnie z rozporządzeniem:
- aktualizuje się definicję „podobnego produktu leczniczego” w związku z nowo uzyskaną wiedzą naukowo-techniczną, w szczególności z uwagi na znaczące postępy w dziedzinie leków biologicznych, a zwłaszcza produktów leczniczych terapii zaawansowanej, oraz w świetle dotychczasowego doświadczenia w zakresie oznaczania i regulacji dotyczących sierocych produktów leczniczych,
- definiuje się określenie „podstawowe cechy struktury molekularnej”, którego użyto w definicji pojęcia „podobnej substancji czynnej” – to zaś z kolei zastosowano w definicji pojęcia „podobnego produktu leczniczego”,
- skreśla się definicję „substancji czynnej”, ponieważ art. 8 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 141/2000 nie uprawnia Komisji do zdefiniowania terminu „substancja czynna”.
Wejście w życie
Rozporządzenie weszło w życie 19 czerwca 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.
Przeczytaj także
-
14.06.2018
Dodatki do żywności: Taumatyna (E 957) jako wzmacniacz smaku w niektórych kategoriach żywności
Zmiana załącznika II do rozporządzenia nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności. Zgodnie z rozporządzeniem zmieniającym Komisji (UE) nr 2018/677 z dnia 3 maja 2018 r.: zezwala się na stosowanie taumatyny (E 957) jako wzmacniacza smaku w produktach należących do kategorii żywności...
-
21.05.2018
Przeciwdziałanie marnowaniu żywności - Wytyczne w sprawie stosowania jako paszy żywności, która nie jest już przeznaczona do spożycia przez ludzi
16 kwietnia br. Komisja Europejska opublikowała Wytyczne w sprawie stosowania jako paszy żywności, która nie jest już przeznaczona do spożycia przez ludzi(2018/C 133/02). Celem wytycznych jest ułatwienie stosowania jako paszy...