Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zmiana załącznika II do rozporządzenia nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności. Zgodnie z rozporządzeniem zmieniającym Komisji (UE) nr 2018/677 z dnia 3 maja 2018 r.:
- zezwala się na stosowanie taumatyny (E 957) jako wzmacniacza smaku w produktach należących do kategorii żywności 12.6 „Sosy” i 15.1 „Przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki lub skrobi” na maksymalnym poziomie wynoszącym 5 mg/kg w każdej kategorii żywności,
- stosowanie taumatyny (E 957) jako wzmacniacza smaku poprawia właściwości organoleptyczne pikantnych produktów żywnościowych. Taumatyna może zintensyfikować smaki umami i pikantny obecne w sosach i przekąskach, podnosząc atrakcyjność produktów spożywczych dla ludzkiego zmysłu smaku,
- stosowanie taumatyny (E 957) jako wzmacniacza smaku powinno być ograniczone do tych kategorii żywności, dla których istnieje uzasadniony wymóg technologiczny, który nie może zostać spełniony w sposób inny, możliwy do zaakceptowania ze względów ekonomicznych i technologicznych, i nie powinno wprowadzać w błąd konsumenta.
Rozporządzenie weszło w życie 24 maja 2018 r. i od tej pory ma zastosowanie.
Przeczytaj także
Ważnym aktem prawa UE jest niewątpliwie rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/775 z dnia 28 maja 2018 r. ustanawiające zasady stosowania art. 26 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011...
Decyzją Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z dnia 16 marca 2018 r. (znak DIH-1/20/2018) utrzymano w mocy zaskarżoną decyzję Inspekcji Handlowej, w zakresie wymierzenia kary pieniężnej za wprowadzenie do obrotu...