Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kontrola Inspekcji Handlowej w pizzerii - Decyzja Prezesa UOKIK ws wymierzenia kary pieniężnej

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Decyzją Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z dnia 16 marca 2018 r. (znak DIH-1/20/2018) utrzymano w mocy zaskarżoną decyzję Inspekcji Handlowej, w zakresie wymierzenia kary pieniężnej za wprowadzenie do obrotu produktu zafałszowanego – sałatki greckiej oraz produktu o niewłaściwej jakości handlowej – Carpaccio wołowego (łącznie 1500 zł).

Treść decyzji – stwierdzone uchybienia

W toku kontroli u przedsiębiorcy stwierdzono następujące uchybienia:

  • wykazy składników oferowanych potraw są przekazywane w formie ustnej – na życzenie konsumenta, podczas gdy powinny być w przekazywane w formie wizualnej. W tym zakresie organ wskazał, że polski ustawodawca nakazał, by dane obowiązkowe dotyczące żywności nieopakowanej były „podawane w miejscu sprzedaży na wywieszce dotyczącej danego środka spożywczego lub w inny sposób, w miejscu bezpośrednio dostępnym konsumentowi finalnemu” (§ 19 ust. 2 rozporządzenia w sprawie znakowania). Przyjąć w związku z tym należy, że spełnieniem ww. wymogu jest podanie informacji w formie wizualnej (na wywieszce, katalogu lub innej formie), a nie, jak wywodzi to strona – ustnej;
  • na stanie w restauracji przedsiębiorca nie posiadał sera feta – a jedynie ser miękki solankowy, co stanowi o zafałszowaniu oferowanej potrawy – sałatki greckiej, składającej się zgodnie z deklaracją z m.in. sera feta;
  • ponadto, w toku kontroli ustalono, że w przypadku Carpaccio wołowego w karcie menu nie wymieniono wszystkich składników użytych do jego wyprodukowania - na podstawie ustnej deklaracji kucharza potwierdzonej przez stronę ustalono bowiem, że oprócz mięsa wołowego, jako składnika głównego, w skład potrawy wchodziły ser parmezan, kapary, rukola, pomidory koktajlowe, oliwa i pieprz. Powyższe świadczyło o niewłaściwej jakości handlowej ww. potrawy z uwagi na brak w miejscu sprzedaży, na wywieszce dotyczącej danego środka spożywczego lub w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentom wykazu składników.

www.food-law.pl

Autor:Centrum Prawa Żywnościowego
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.