Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dostępność informacji o żywności nieopakowanej w sklepie - Decyzja Prezesa UOKIK

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W dniu 28 lutego br. Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wydał decyzję utrzymującą w mocy decyzję Inspekcji Handlowej (znak DIH-1/17/2018) w zakresie wymierzenia kary pieniężnej przedsiębiorcy, tytułem niewłaściwej jakości handlowej produktów mięsnych nieopakowanych.

Sprawa dotyczyła umieszczenia wywieszki cenowej wraz z wykazem składników produktów – wyrobów mięsnych nieopakowanych – znajdującym się na jej odwrocie oraz księgi zawierającej te same informacje – jedynie na zapleczu sklepu mięsnego, a nie w miejscu sprzedaży, tak aby było to widoczne i dostępne dla konsumenta.

Treść decyzji prezesa UOKIK

Zgodnie z treścią decyzji organu II instancji:

  • „W ocenie Prezesa UOKiK, samo posiadanie wymaganych informacji bez ich bezpośredniej dostępności dla konsumentów, czy też przekazywanie informacji ustnych przez obsługę lokalu na życzenie konsumenta, nie zastępuje uwidocznienia tych informacji. Takie działania nie są wystarczające do spełnienia wymagań określonych w ww. przepisach (por. wyroki Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z: 17 listopada 2010 r. sygn. akt VI SA/Wa 1652/10, 7 stycznia 2013 r. sygn. akt VI SA/Wa 1914/12 i 27 stycznia 2016 r. sygn. akt VI SA/Wa 1563/15), a więc nie mogą one przemawiać za uznaniem przedmiotowych produktów za prawidłowo oznakowane w miejscu sprzedaży.”,
  • „Nie ulega wątpliwości, że wywieszka cenowa z wykazem składników produktów znajdującym się na jej odwrocie oraz księga zawierająca te same informacje, ale znajdująca się na zapleczu sklepu, a nie w miejscu sprzedaży i to w sposób widoczny dla konsumenta, nie mogą zostać uznane za taki sposób oznakowania, który byłby zgodny z wymaganiami określonymi w § 19 ust. 1 pkt 3 oraz ust. 2 rozporządzenia w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Należy przy tym zaznaczyć, że strona podniosła powyższy argument dopiero w odwołaniu. Nie uczyniła tego wtedy, gdy miała możliwość wniesienia uwag do protokołu kontroli. Odbiór protokołu kontroli pokwitowała osobiście nie zgłaszając do niego uwag, co sprawiło, że protokół ten mógł wyrażać tylko stan faktyczny.”.

www.food-law.pl

Autor:Centrum Prawa Żywnościowego
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.