Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Preparaty do żywienia niemowląt

Kategoria: Prawo Żywnościowe

2 maja 2018 r. weszło w życie rozporządzenie delegowane Komisji nr 2018/561 z dnia 29 stycznia 2018 r. zmieniające rozporządzenie delegowane nr 2016/127 w odniesieniu do wymagań dotyczących zawartości białka w preparatach do dalszego żywienia niemowląt.

Uzasadnienie zmian z preambuły

W rozporządzeniu delegowanym Komisji nr 2016/127 ustanowiono między innymi przepisy dotyczące składu i etykietowania preparatów do początkowego i dalszego żywienia niemowląt. Akt ten zawiera przepis, zgodnie z którym preparaty do dalszego żywienia niemowląt wytwarzane z białek mleka krowiego lub białek mleka koziego muszą zawierać co najmniej 1,8 g białka/100 kcal (0,43 g/100 kJ).

W tych warunkach do Komisji wpłynął wniosek od podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze dotyczący wprowadzenia do obrotu preparatu do dalszego żywienia niemowląt na bazie nienaruszonych białek mleka krowiego o zawartości białka wynoszącej co najmniej 1,61 g/100 kcal. Wartość ta jest niższa niż poziomy dozwolone przepisami dyrektywy Komisji 2006/141/WE 3 i rozporządzenia nr 2016/127.

Opinia naukowa EFSA

Na wniosek Komisji Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał opinię naukową w sprawie bezpieczeństwa i odpowiedniości podawania niemowlętom preparatów do dalszego żywienia niemowląt o zawartości białka wynoszącej co najmniej 1,6 g/100 kcal, w której stwierdził, że stosowanie preparatów do dalszego żywienia niemowląt na bazie nienaruszonych białek mleka krowiego lub mleka koziego o zawartości białka wynoszącej 1,6 g/100 kcal (0,38 g/100 kJ) i spełniających wymogi określone w stosownych przepisach Unii jest bezpieczne i odpowiednie w przypadku zdrowych niemowląt żyjących w Europie i otrzymujących pokarmy uzupełniające wystarczającej jakości.

W związku z powyższym, na podstawie tej opinii oraz w celu wspierania opracowywania innowacyjnych produktów należało zmniejszyć minimalną zawartość białka wymaganą na mocy rozporządzenia delegowanego nr 2016/127 w odniesieniu do preparatów do dalszego żywienia niemowląt na bazie białek mleka krowiego lub białek mleka koziego do poziomu 1,6 g/100 kcal.

Treść zmian

Zgodnie z rozporządzeniem zmieniającym Tabela w pkt 2.1 (Preparaty do dalszego żywienia niemowląt wytwarzane z białek mleka krowiego lub białek mleka koziego) załącznika II do rozporządzenia delegowanego (UE) 2016/127 otrzymuje brzmienie:

- wartości minimalna: 0,38 g/100 kJ (1,6 g/100 kcal)

- wartości maksymalna: 0,6 g/100 kJ (2,5 g/100 kcal)

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.