Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowa żywność – rozporządzenie zezwalające na wprowadzenie do obrotu wyciągu z korzeni ziół

Kategoria: Prawo Żywnościowe

21 marca 2018 r. wydano rozporządzenie wykonawcze Komisji nr 2018/469 zezwalające na wprowadzenie do obrotu wyciągu z korzeni trzech ziół (Cynanchum wilfordii Hemsley, Phlomis umbrosa Turcz. i Angelica gigas Nakai) jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/247029.

Zgodnie z rozporządzeniem:

  • wyciąg z korzeni trzech ziół (Cynanchum wilfordii Hemsley, Phlomis umbrosa Turcz. i Angelica gigas Nakai), jak określono w załączniku do rozporządzenia, włącza się do unijnego wykazu nowej żywności, na którą wydano zezwolenie,
  • nowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako „wyciąg z korzeni trzech ziół (Cynanchum wilfordii Hemsley, Phlomis umbrosa Turcz. i Angelica gigas Nakai)”,
  • w ramach etykietowania suplementów żywnościowych zawierających wyciąg z mieszanki korzeni trzech ziół należy w bezpośrednim pobliżu wykazu składników zamieścić oświadczenie, że suplementów.

Opis/definicja:

Nowa żywność będąca przedmiotem rozporządzenia nr 2018/469 stanowi mieszankę korzeni trzech ziół ma postać drobnego, żółtawobrązowego proszku wytworzonego w drodze ekstrakcji gorącą wodą, zagęszczania przez odparowanie i suszenia rozpyłowego. Szczegóły charakterystyki zawiera Załącznik do tego aktu.

Wejście w życie

Akt ma charakter indywidualny, wszedł w życie 11 kwietnia 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.