Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
21 marca 2018 r. wydano rozporządzenie wykonawcze Komisji nr 2018/469 zezwalające na wprowadzenie do obrotu wyciągu z korzeni trzech ziół (Cynanchum wilfordii Hemsley, Phlomis umbrosa Turcz. i Angelica gigas Nakai) jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/247029.
Zgodnie z rozporządzeniem:
Opis/definicja:
Nowa żywność będąca przedmiotem rozporządzenia nr 2018/469 stanowi mieszankę korzeni trzech ziół ma postać drobnego, żółtawobrązowego proszku wytworzonego w drodze ekstrakcji gorącą wodą, zagęszczania przez odparowanie i suszenia rozpyłowego. Szczegóły charakterystyki zawiera Załącznik do tego aktu.
Wejście w życie
Akt ma charakter indywidualny, wszedł w życie 11 kwietnia 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.
Przeczytaj także
8 marca 2018 r. Komisja wydała dyrektywę nr 2018/350 zmieniającą dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2001/18/WE w odniesieniu do oceny ryzyka organizmów zmodyfikowanych genetycznie dla środowiska naturalnego.
W ciągu ostatnich kilku lat dokonała się prawdziwa rewolucja w projektowaniu i produkcji żywności. Z jednej strony mamy rosnącą świadomość konsumentów, rodzaj krytycznego podejścia do tego, co oferuje przemysł...
19 marca 2018 r. Komisja Europejska opublikowała zalecenia nr 2018/464 w sprawie monitorowania metali i jodu w wodorostach morskich, halofitach i produktach na bazie wodorostów morskich....