Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Cel Wytycznych KE
16 kwietnia br. Komisja Europejska opublikowała Wytyczne w sprawie stosowania jako paszy żywności, która nie jest już przeznaczona do spożycia przez ludzi(2018/C 133/02). Celem wytycznych jest ułatwienie stosowania jako paszy niektórych środków spożywczych, które nie są już przeznaczone do spożycia przez ludzi, zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego lub nie. Niniejsze wytyczne powinny pomagać właściwym organom na szczeblu krajowym i lokalnym oraz podmiotom działającym w łańcuchu żywnościowym w stosowaniu odpowiednich przepisów Unii. Cel ten należy osiągnąć poprzez:
Zakres Wytycznych KE
Zakres omawianych wytycznych obejmuje:
Stosowanie takiej żywności jako paszy pozwala uniknąć kompostowaniaprzekształcania ich w biogaz lub utylizacji przez spalanie lub składowania.
Wytyczne te mają na celu wyjaśnienie tych kwestii w istniejących ramach prawnych. Nie stanowią one żadnych nowych przepisów prawnych ani też nie obejmują w sposób wyczerpujący wszystkich przepisów w przedmiotowym obszarze. Wytyczne stanowią akt o charakterze nie ustawodawczym.
Przeczytaj także
2 maja 2018 r. weszło w życie rozporządzenie delegowane Komisji nr 2018/561 z dnia 29 stycznia 2018 r. zmieniające rozporządzenie delegowane nr 2016/127 w odniesieniu do wymagań dotyczących zawartości białka w preparatach do dalszego żywienia niemowląt.
21 marca 2018 r. wydano rozporządzenie wykonawcze Komisji nr 2018/469 zezwalające na wprowadzenie do obrotu wyciągu z korzeni trzech ziół (Cynanchum wilfordii Hemsley, Phlomis umbrosa Turcz. i Angelica gigas Nakai) jako nowej