Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Wyniki kontroli IJHARS za 1 kwartał 2018 r.

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W ostatnim czasie opublikowano wyniki kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-spożywczych w pierwszym kwartale 2018 r.

Przedmiot kontroli

Kontrolą objęto mięso i przetwory mięsne, przetwory owocowe i warzywne, przetwory zbożowe, wyroby cukiernicze oraz tłuszcze do smarowania.

 

Niektóre uchybienia producentów w zakresie oznakowania

  • Stosowanie jedynie nazw fantazyjnych która nie pozwala na poznanie rzeczywistego charakteru środka spożywczego, z pominięciem nazw prawnych;
  • Pomijanie w wykazie składników mięsa oddzielonego mechanicznie, dodatków do żywności, substancji alergennych, przy jednoczesnym deklarowaniu składników, które nie znajdowały się faktycznie w produkcie;
  • Pomijanie w wykazie składników komponentów wchodzących w skład składników złożonych;
  • Nieprawidłowe oznakowanie substancji alergennych poprzez wskazywanie hasła „produkt może zawierać gluten” w produkcie z kaszy jęczmiennej, podczas gdy odniesienie do alergenów obecnych w produkcie powinno znaleźć się w wykazie składników;
  • Stosowanie haseł typu „wiejski”, „tradycyjny”, „swojski” przy braku dokumentacji potwierdzającej deklarowany charakter produktu;
  • Wydłużanie terminu przydatności do spożycia w stosunku do terminów zawartych w specyfikacji produktu;

Sankcje

W wyniku przeprowadzonych kontroli, organy nałożyły sankcje pieniężne w łącznej kwocie 115 tys zł. Wydano także liczne decyzje odnoszące się co do zakazu wprowadzania do obrotu lub nakazu prawidłowego oznakowania.

Wybierz obszar: Inspekcje Pańswowe

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn