Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wyniki kontroli IJHARS za 1 kwartał 2018 r.

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W ostatnim czasie opublikowano wyniki kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-spożywczych w pierwszym kwartale 2018 r.

Przedmiot kontroli

Kontrolą objęto mięso i przetwory mięsne, przetwory owocowe i warzywne, przetwory zbożowe, wyroby cukiernicze oraz tłuszcze do smarowania.

 

Niektóre uchybienia producentów w zakresie oznakowania

  • Stosowanie jedynie nazw fantazyjnych która nie pozwala na poznanie rzeczywistego charakteru środka spożywczego, z pominięciem nazw prawnych;
  • Pomijanie w wykazie składników mięsa oddzielonego mechanicznie, dodatków do żywności, substancji alergennych, przy jednoczesnym deklarowaniu składników, które nie znajdowały się faktycznie w produkcie;
  • Pomijanie w wykazie składników komponentów wchodzących w skład składników złożonych;
  • Nieprawidłowe oznakowanie substancji alergennych poprzez wskazywanie hasła „produkt może zawierać gluten” w produkcie z kaszy jęczmiennej, podczas gdy odniesienie do alergenów obecnych w produkcie powinno znaleźć się w wykazie składników;
  • Stosowanie haseł typu „wiejski”, „tradycyjny”, „swojski” przy braku dokumentacji potwierdzającej deklarowany charakter produktu;
  • Wydłużanie terminu przydatności do spożycia w stosunku do terminów zawartych w specyfikacji produktu;

Sankcje

W wyniku przeprowadzonych kontroli, organy nałożyły sankcje pieniężne w łącznej kwocie 115 tys zł. Wydano także liczne decyzje odnoszące się co do zakazu wprowadzania do obrotu lub nakazu prawidłowego oznakowania.

Autor:Centrum Prawa Żywnościowego
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.