Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Degustacja owadów przełamuje smakowe tabu

Kategoria: Biznes, Składniki Żywności

Z zasłoniętymi oczami

W ciemności i z zasłoniętymi oczami – w tych niecodziennych warunkach odbyła się degustacja owadów przygotowanych przez meksykańskiego szefa kuchni, Irada Santacruza, który stara się w ten sposób przyzwyczajać kubki smakowe swoich gości do smaku insektów, przez wielu uważanych za żywności przyszłości. „Zasłonięcie oczu ma na celu uwrażliwienie pozostałych zmysłów, dzięki czemu potrawy okazują się smaczne, chociaż wzrok sugeruje nam co innego”.

Niepokój mija szybko

Santacruz obserwuje wśród wielu ludzi niepokój na myśl o spożyciu owadziego mięsa. Obawa szybko jednak mija, gdy spróbują oni pieczołowicie przygotowywanych przez niego potraw. W swoim eksperymencie kulinarnym, zaproszonym gościom zaserwował on pięć dań na bazie różnych gatunków owadów, przygotowanych „specjalną techniką meksykańską”, która polega na smażeniu w comal, tradycyjnym naczyniu, dzięki czemu mięso staje się złociste i chrupiące.

Pięć gatunków owadów

Degustacja rozpoczęła się od pluskwiaków żywiących się trawą, które według Santacruza charakteryzują się „mocnym ziołowym posmakiem”. Drugim daniem były jumiles, owady przypominające w smaku połączenie jabłka, cynamonu i anyżu. Następnie szef kuchni zaserwował jaja pluskw z rodziny wioślakowatych, które w niektórych regionach Meksyku są typowym daniem wielkopostnym. Czwartą potrawą były chrząszcze żywiące się liśćmi awokado, „wytwarzające
specjalny rodzaj tłuszczu, dzięki czemu nie ma potrzeby dodawania do nich oleju”. Na koniec goście mieli okazję skosztować tradycyjnych koników polnych przygotowanych w piecu, co pozwala na zachowanie ich wartości odżywczych.

Żywność przyszłości

Meksykański szef kuchni podkreśla, że insekty są swego rodzaju żywieniowym panaceum, ponieważ „w niewielkim stopniu przyczyniają się do powstawania efektu cieplarnianego, ich produkcja nie wymaga zużywania dużych ilości wody, a na dodatek są bardziej odżywcze niż mięso”. Santacruz zachęca do jedzenia owadów, powołując się na opublikowany w 2013 roku raport FAO, z którego wynika, że mogą być one cennym elementem diety. Liczy też na wzrost zainteresowania spożyciem insektów i zapowiada kolejne degustacje przyrządzonych z nich potraw.

Źródło:

http://www.efeagro.com/noticia/cata-de-insectos-a-ciegas-para-romper-con-el-tabu-del-sabor/

 

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.