Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Degustacja owadów przełamuje smakowe tabu

Kategoria: Biznes , Składniki Żywności

Z zasłoniętymi oczami

W ciemności i z zasłoniętymi oczami – w tych niecodziennych warunkach odbyła się degustacja owadów przygotowanych przez meksykańskiego szefa kuchni, Irada Santacruza, który stara się w ten sposób przyzwyczajać kubki smakowe swoich gości do smaku insektów, przez wielu uważanych za żywności przyszłości. „Zasłonięcie oczu ma na celu uwrażliwienie pozostałych zmysłów, dzięki czemu potrawy okazują się smaczne, chociaż wzrok sugeruje nam co innego”.

Niepokój mija szybko

Santacruz obserwuje wśród wielu ludzi niepokój na myśl o spożyciu owadziego mięsa. Obawa szybko jednak mija, gdy spróbują oni pieczołowicie przygotowywanych przez niego potraw. W swoim eksperymencie kulinarnym, zaproszonym gościom zaserwował on pięć dań na bazie różnych gatunków owadów, przygotowanych „specjalną techniką meksykańską”, która polega na smażeniu w comal, tradycyjnym naczyniu, dzięki czemu mięso staje się złociste i chrupiące.

Pięć gatunków owadów

Degustacja rozpoczęła się od pluskwiaków żywiących się trawą, które według Santacruza charakteryzują się „mocnym ziołowym posmakiem”. Drugim daniem były jumiles, owady przypominające w smaku połączenie jabłka, cynamonu i anyżu. Następnie szef kuchni zaserwował jaja pluskw z rodziny wioślakowatych, które w niektórych regionach Meksyku są typowym daniem wielkopostnym. Czwartą potrawą były chrząszcze żywiące się liśćmi awokado, „wytwarzające
specjalny rodzaj tłuszczu, dzięki czemu nie ma potrzeby dodawania do nich oleju”. Na koniec goście mieli okazję skosztować tradycyjnych koników polnych przygotowanych w piecu, co pozwala na zachowanie ich wartości odżywczych.

Żywność przyszłości

Meksykański szef kuchni podkreśla, że insekty są swego rodzaju żywieniowym panaceum, ponieważ „w niewielkim stopniu przyczyniają się do powstawania efektu cieplarnianego, ich produkcja nie wymaga zużywania dużych ilości wody, a na dodatek są bardziej odżywcze niż mięso”. Santacruz zachęca do jedzenia owadów, powołując się na opublikowany w 2013 roku raport FAO, z którego wynika, że mogą być one cennym elementem diety. Liczy też na wzrost zainteresowania spożyciem insektów i zapowiada kolejne degustacje przyrządzonych z nich potraw.

Źródło:

http://www.efeagro.com/noticia/cata-de-insectos-a-ciegas-para-romper-con-el-tabu-del-sabor/

 

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.