Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Szeroko zakrojone badanie przeprowadzone pod kierunkiem naukowców z Uniwersytetu Columbia w Stanach Zjednoczonych sugeruje, że dieta uboga we flawanole może przyczyniać się do pogorszenia pamięci.
Poprawa funkcji poznawczych
Rezultaty badań Amerykanów pokazują, że poziom spożycia flawanoli przez seniorów ma związek z nasileniem utraty zdolności poznawczych wywołanej wiekiem. Co więcej, uzupełnienie diety o te substancje u osób powyżej 60 r.ż. przekłada się na polepszenie wyników uzyskiwanych w testach pamięci.
Dieta dla starzejącego się mózgu
„Zmiany, które obserwowaliśmy wśród uczestników badania spożywających wcześniej niewiele flawanoli, były naprawdę znaczące. Otwiera to obiecujące perspektywy w zakresie stosowania diety bogatej we flawanole bądź prowadzenia suplementacji poprawiającej funkcje kognitywne u osób starszych”, przekonuje współkierownik projektu, prof. Adam Brickman z Uniwersytetu Columbia. Rezultaty doświadczeń przeprowadzonych przez naukowców potwierdzają również hipotezę, że do optymalnego funkcjonowania starzejący się mózg potrzebuje określonych substancji pochodzących z żywności – podobnie jak ma to miejsce w przypadku mózgu osób młodych.
Codzienna suplementacja przez okres 3 lat
W badaniu wzięło udział 3 500 seniorów, którzy na okres 3 lat zostali losowo przydzieleni do grupy stosującej codzienną suplementację (w formie pigułki) albo do grupy placebo. Preparat w grupie interwencyjnej zawierał 500 mg flawanoli, w tym 80 mg epikatechin, co odpowiada ilości zalecanej do pobrania wraz z dietą.
Znacząco lepsze wyniki
Wyniki odzwierciedlające funkcjonowanie pamięci uległy wśród uczestników tylko niewielkiej poprawie. Okazało się jednak, że u tych z ochotników, którzy stosowali mniej zbilansowaną dietę i na początku spożywali mniej flawanoli, odnotowano średni wzrost wyników w testach pamięci o 10,5% w porównaniu z placebo i o 16% w stosunku do wartości wyjściowych. Coroczna ocena zdolności poznawczych pokazała, że poprawa zaobserwowana po pierwszym roku utrzymywała się przez co najmniej następne 2 lata.
Deficyt flawanoli pogarsza pamięć?
Jak mówią autorzy, uzyskane przez nich rezultaty sugerują, że deficyt flawanoli przyczynia się do związanej z wiekiem utraty pamięci. Ich spożycie korelowało z wynikami testów kognitywnych, a suplementacja przyczyniła się do poprawy funkcji poznawczych u tych seniorów, którzy flawanoli spożywali niewiele.
Źródła: