Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dieta uboga we flawanole ma związek z utratą pamięci u osób starszych

Kategoria: Składniki Żywności

Szeroko zakrojone badanie przeprowadzone pod kierunkiem naukowców z Uniwersytetu Columbia w Stanach Zjednoczonych sugeruje, że dieta uboga we flawanole może przyczyniać się do pogorszenia pamięci.

Poprawa funkcji poznawczych

Rezultaty badań Amerykanów pokazują, że poziom spożycia flawanoli przez seniorów ma związek z nasileniem utraty zdolności poznawczych wywołanej wiekiem. Co więcej, uzupełnienie diety o te substancje u osób powyżej 60 r.ż. przekłada się na polepszenie wyników uzyskiwanych w testach pamięci.

Dieta dla starzejącego się mózgu

„Zmiany, które obserwowaliśmy wśród uczestników badania spożywających wcześniej niewiele flawanoli, były naprawdę znaczące. Otwiera to obiecujące perspektywy w zakresie stosowania diety bogatej we flawanole bądź prowadzenia suplementacji poprawiającej funkcje kognitywne u osób starszych”, przekonuje współkierownik projektu, prof. Adam Brickman z Uniwersytetu Columbia. Rezultaty doświadczeń przeprowadzonych przez naukowców potwierdzają również hipotezę, że do optymalnego funkcjonowania starzejący się mózg potrzebuje określonych substancji pochodzących z żywności – podobnie jak ma to miejsce w przypadku mózgu osób młodych.

Codzienna suplementacja przez okres 3 lat

W badaniu wzięło udział 3 500 seniorów, którzy na okres 3 lat zostali losowo przydzieleni do grupy stosującej codzienną suplementację (w formie pigułki) albo do grupy placebo. Preparat w grupie interwencyjnej zawierał 500 mg flawanoli, w tym 80 mg epikatechin, co odpowiada ilości zalecanej do pobrania wraz z dietą.

Znacząco lepsze wyniki

Wyniki odzwierciedlające funkcjonowanie pamięci uległy wśród uczestników tylko niewielkiej poprawie. Okazało się jednak, że u tych z ochotników, którzy stosowali mniej zbilansowaną dietę i na początku spożywali mniej flawanoli, odnotowano średni wzrost wyników w testach pamięci o 10,5% w porównaniu z placebo i o 16% w stosunku do wartości wyjściowych. Coroczna ocena zdolności poznawczych pokazała, że poprawa zaobserwowana po pierwszym roku utrzymywała się przez co najmniej następne 2 lata.

Deficyt flawanoli pogarsza pamięć?

Jak mówią autorzy, uzyskane przez nich rezultaty sugerują, że deficyt flawanoli przyczynia się do związanej z wiekiem utraty pamięci. Ich spożycie korelowało z wynikami testów kognitywnych, a suplementacja przyczyniła się do poprawy funkcji poznawczych u tych seniorów, którzy flawanoli spożywali niewiele.

Źródła:

  1. https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2216932120
  2. https://www.cuimc.columbia.edu/news/low-flavanol-diet-drives-age-related-memory-loss-large-study-finds

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.