Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Dieta zdrowa i przyjazna dla środowiska - nowe narzędzie WHO

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

Zrównoważone modele profilowania żywności opublikowane w The Lancet Planetary Health, proponują procedurę znakowania żywności zgodnie z jej środowiskiem i wartościami odżywczymi.

Modele te mogą wspierać i zachęcać decydentów do tworzenia bardziej zrównoważonych systemów żywnościowych, które umożliwiają konsumentom dokonywanie świadomych wyborów dotyczących ich diety.

Obecne spożycie żywności to  zużywanie cennych zasobów

Niezdrowa dieta jest główną przyczyną zachorowalności i śmiertelności oraz  jest czynnikiem ryzyka wielu chorób niezakaźnych w tym: chorób układu krążenia, cukrzycy i raka. W samej Unii Europejskiej niezdrowa dieta powoduje około 1 miliona zgonów każdego roku. Jednocześnie produkcja i konsumpcja produktów spożywczych odpowiada za około 30% całkowitej światowej emisji gazów cieplarnianych. Produkcja żywności jest również głównym motorem utraty różnorodności biologicznej bo zajmuje 50% gruntów nadających się do zamieszkania i odpowiada za 70% konsumpcji słodkiej wody. Ogólnie rzecz biorąc, dzisiejsze wzorce spożycia żywności nie sprzyjają lepszemu zdrowiu i przekraczają znacznie zasoby planety.

W odpowiedzi na ten trend nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Europejskiego Biura ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób Niezakaźnych WHO oraz z Uniwersytetu Oksfordzkiego skoncentrowało się na modelach profilowania żywności, aby stworzyć bardziej pożywne i przyjazne dla środowiska łańcuchy dostaw żywności.

Modele profilowania żywności: to zrównoważona przyszłość

W badaniu dokonano przeglądu współczesnych modeli profilowania żywności, które można nazwać zrównoważonymi – tych, które oceniają zarówno właściwości środowiskowe, jak i odżywcze różnych produktów spożywczych. Modele zrównoważonego profilowania żywności służą jako podstawa naukowa do etykietowania żywności zgodnie z jej wpływem na środowisko i uwzględniają wartości odżywcze.

Jeśli etykiety na produktach spożywczych zawierają informacje o tym, jak zdrowa i przyjazna dla środowiska jest określona żywność, to pomogą konsumentom podejmować lepsze decyzje dotyczące ich diety i środowiska.  

Co sprawia, że ​​żywność jest przyjazna dla środowiska?

Wszystkie modele profilowania żywności ocenione w badaniu WHO mierzą emisje gazów cieplarnianych związane z produkcją żywności. Ale to nie jest jedyny czynnik, o którym należy pamiętać, rozważając zrównoważony charakter produktu spożywczego. Wyniki przeglądu wskazują, że istnieje co najmniej 18 różnych wskaźników środowiskowych, które można wykorzystać do oceny zrównoważenia produktów spożywczych. Na tej podstawie możemy stworzyć narzędzie do promowania zrównoważonego odżywiania w ramach zdrowia publicznego w całym europejskim regionie WHO.

Podsumowując , zapewnienie odpowiedniego odżywiania w granicach planety jest kluczem do osiągnięcia międzynarodowych celów zdrowotnych i środowiskowych, takich jak cele zawarte w celach zrównoważonego rozwoju ONZ, Porozumieniu Paryskim i Europejskim Programie Pracy WHO 2020-2025 (European Programme of Work).

Źródło:

https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/food-safety/news/news/2021/11/too-much-for-one-planet-who-study-proposes-new-tools-to-make-our-diets-healthy-and-environmentally-friendly


Wszystkich którzy chcą poznać zasady posługiwania się oznaczeniem Nutri-Score od strony przepisów prawa żywnościowego zapraszamy do udziału w szkoleniu  FoodFakty AKADEMIA Managera

ZAPISZ SIĘ


 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Znakowanie żywności

Autor: Trzos-Błądek Elżbieta

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.