Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zrównoważone modele profilowania żywności opublikowane w The Lancet Planetary Health, proponują procedurę znakowania żywności zgodnie z jej środowiskiem i wartościami odżywczymi.
Modele te mogą wspierać i zachęcać decydentów do tworzenia bardziej zrównoważonych systemów żywnościowych, które umożliwiają konsumentom dokonywanie świadomych wyborów dotyczących ich diety.
Obecne spożycie żywności to zużywanie cennych zasobów
Niezdrowa dieta jest główną przyczyną zachorowalności i śmiertelności oraz jest czynnikiem ryzyka wielu chorób niezakaźnych w tym: chorób układu krążenia, cukrzycy i raka. W samej Unii Europejskiej niezdrowa dieta powoduje około 1 miliona zgonów każdego roku. Jednocześnie produkcja i konsumpcja produktów spożywczych odpowiada za około 30% całkowitej światowej emisji gazów cieplarnianych. Produkcja żywności jest również głównym motorem utraty różnorodności biologicznej bo zajmuje 50% gruntów nadających się do zamieszkania i odpowiada za 70% konsumpcji słodkiej wody. Ogólnie rzecz biorąc, dzisiejsze wzorce spożycia żywności nie sprzyjają lepszemu zdrowiu i przekraczają znacznie zasoby planety.
W odpowiedzi na ten trend nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Europejskiego Biura ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób Niezakaźnych WHO oraz z Uniwersytetu Oksfordzkiego skoncentrowało się na modelach profilowania żywności, aby stworzyć bardziej pożywne i przyjazne dla środowiska łańcuchy dostaw żywności.
Modele profilowania żywności: to zrównoważona przyszłość
W badaniu dokonano przeglądu współczesnych modeli profilowania żywności, które można nazwać zrównoważonymi – tych, które oceniają zarówno właściwości środowiskowe, jak i odżywcze różnych produktów spożywczych. Modele zrównoważonego profilowania żywności służą jako podstawa naukowa do etykietowania żywności zgodnie z jej wpływem na środowisko i uwzględniają wartości odżywcze.
Jeśli etykiety na produktach spożywczych zawierają informacje o tym, jak zdrowa i przyjazna dla środowiska jest określona żywność, to pomogą konsumentom podejmować lepsze decyzje dotyczące ich diety i środowiska.
Co sprawia, że żywność jest przyjazna dla środowiska?
Wszystkie modele profilowania żywności ocenione w badaniu WHO mierzą emisje gazów cieplarnianych związane z produkcją żywności. Ale to nie jest jedyny czynnik, o którym należy pamiętać, rozważając zrównoważony charakter produktu spożywczego. Wyniki przeglądu wskazują, że istnieje co najmniej 18 różnych wskaźników środowiskowych, które można wykorzystać do oceny zrównoważenia produktów spożywczych. Na tej podstawie możemy stworzyć narzędzie do promowania zrównoważonego odżywiania w ramach zdrowia publicznego w całym europejskim regionie WHO.
Podsumowując , zapewnienie odpowiedniego odżywiania w granicach planety jest kluczem do osiągnięcia międzynarodowych celów zdrowotnych i środowiskowych, takich jak cele zawarte w celach zrównoważonego rozwoju ONZ, Porozumieniu Paryskim i Europejskim Programie Pracy WHO 2020-2025 (European Programme of Work).
Źródło:
Wszystkich którzy chcą poznać zasady posługiwania się oznaczeniem Nutri-Score od strony przepisów prawa żywnościowego zapraszamy do udziału w szkoleniu FoodFakty AKADEMIA Managera
Przeczytaj także
W następstwie kryzysu związanego z COVID-19 i zgodnie ze strategią „Od pola do stołu” UE zamierza wzmocnić koordynację na szczeblu europejskim, aby dopilnować, by obywatelom nie groziły niedobory żywności podczas kryzysów. W przyjętym planie awaryjnym uznano ogólną odporność unijnego łańcucha dostaw żywności, wskazano występujące niedociągnięcia i zaproponowano działania mające na celu poprawę gotowości na szczeblu UE. Aby osiągnąć ten cel, Komisja ustanowi europejski mechanizm gotowości i reagowania na kryzysy związane z bezpieczeństwem żywnościowym (EFSCM).
Dietetycy i eksperci mogą pomóc EFSA w sfinalizowaniu doradztwa naukowego, które wesprze decydentów w opracowaniu przyszłego ogólnounijnego systemu oznaczania wartości odżywczej na przodzie opakowania. Porady zawierać mają również informacje na temat warunków ograniczania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.
Ostatnie badania naukowe wykazały, że orto-ftalany powszechnie stosowane jako plastyfikatory w tworzywach sztucznych zostały wykryte w daniach gotowych pochodzących z restauracji fast food.