Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Plastyfikatory w artykułach żywnościowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Ostatnie badania grupy naukowców z George Washington University Milken Institute School of Public Health opublikowane w październiku 2021 r. w Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology wykazały, że orto-ftalany powszechnie stosowane jako plastyfikatory w tworzywach sztucznych zostały wykryte w daniach gotowych pochodzących z restauracji tzw. fast food.

Plastyfikatory to substancje zwiększające plastyczność – modyfikują właściwości materiału i przygotowują go do formowania. Zmniejszają jego kruchość i podatność na pękanie, umożliwiają nadanie pożądanej konsystencji, a następnie trwałości uzyskanej formy. Aby tworzywa sztuczne nadawały się do formowania, muszą być odpowiednio plastyczne. Plastyczność to zdolność do ulegania trwałemu odkształceniu, ale nie uszkodzeniu. Niektóre tworzywa sztuczne są zbyt kruche, aby je formować. Wymaga to uprzedniej plastyfikacji.

Badacze skupili się na posiłkach oferowanych w restauracjach szybkiej obsługi ze względu na specyfikę rynku amerykańskiego, gdzie fast food jest najczęściej występującym typem restauracji.

Celem badania było określenie stężenia wybranej grupy ftalanów oraz trzech innych plastyfikatorów zastępczych w artykułach spożywczych powszechnie zamawianych w popularnych restauracjach typu fast food. Dodatkowo zbadano poziom plastyfikatorów w rękawiczkach, które były używane przez personel tychże restauracji.

Naukowcy selekcjonując restauracje do swoich badań wykorzystali dane dotyczące udziału w rynku, aby wybrać te najbardziej popularne. Artykuły spożywcze pobierano z wielu lokalizacji wybranych sieci restauracyjnych, aby uwzględnić ewentualną zmienność stężeń plastyfikatorów.

Co ustalili naukowcy z George Washington University?

We wszystkich pobranych produktach do badań wykryto ftalany głównie DIBP (ftalan dizobutylu)  i DEHP ( ftalan di2-etyloheksylu) . W przypadku plastyfikatorów zastępczych wykrywano DEHT - Tereftalan bis(2-etyloheksylu) (strukturalny izomer DEHP). DEHT jest głównym zamiennikiem wolnym od ftalanów.

Wykrycie orto-ftalanów i innych plastyfikatorów w żywności pozwoliło naukowcom postawić tezę, że materiały mające kontakt z żywnością mogą być jednym ze źródeł narażenia na plastyfikatory. Ekspozycja na orto-ftalany, takie jak DEHP i DIBP, wiąże się z niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi, w tym zaburzeniami neurorozwojowymi, metabolicznymi i rozrodczymi u człowieka.

Jeśli chodzi o zamienniki używane w zastępstwie orto-ftalanów, to według naukowców z George Washington University dysponujemy ograniczonymi dowodami na ich nietoksyczność, a badania sugerują, że stosowanie tych zamienników jest coraz powszechniejsze, zanim ich skutki zdrowotne zostały ostatecznie dobrze scharakteryzowane.

Według badaczy było to pierwsze badanie, w którym oznaczono ilościowo stężenia orto-ftalanów i plastyfikatorów zastępczych w żywności i w rękawiczkach pochodzących z amerykańskich sieci fast food, a także pierwsze, w którym wykryto DEHT (zastępczy plastyfikator) w żywności. Naukowcy wskazują też na ograniczenia w przeprowadzonych badaniach, takie jak: statystycznie mała próba badawcza w przypadku analizy DEHT, co ograniczało możliwość zastosowania szerszych analiz statystycznych oraz to, że próbki pochodziły tylko z jednego amerykańskiego miasta. Dodatkowo  stężenie substancji chemicznych wykrytych w rękawicach było dosyć nieprecyzyjne, ze względu na ograniczenia metody ekstrakcji z tego typu matrycy. Związki chemiczne obecne w rękawicach były możliwe do ekstrakcji, jeśli ich poziom był dosyć wysoki. Jeśli chodzi o wybór próbek testowych to pobierano tylko najpopularniejsze potrawy z wybranej restauracji, więc finalne ustalenia nie mogą być uogólnione na wszystkie posiłki serwowane we wszystkich restauracjach typu fast food.

Podsumowanie

Podsumowując naukowcy wskazali, że jeśli zostaną potwierdzone ich badania to mogą stanowić podstawę indywidualnych, rynkowych i regulacyjnych strategii w środowisku zdrowia publicznego.

Przypominamy, że w Unii Europejskiej trwają konsultacje na wniosek Komisji Europejskiej o przeprowadzenie przez EFSA prac przygotowawczych do ponownej oceny zagrożeń dla zdrowia publicznego wynikających z obecności plastyfikatorów, takich jak ftalany, substancji strukturalnie podobnych i substancji zastępczych w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (FCM).

 

Źródło: https://www.nature.com/articles/s41370-021-00392-8

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Opakowania

Autor: Elżbieta Trzos-Błądek

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.