Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Dobra passa producentów wołowiny trwa

Kategoria: Biznes

Ceny skupu bydła rosną od początku 2021 roku, zarówno w Polsce, jak i w całej Unii Europejskiej. Według danych Ministerstwa Rolnictwa w połowie czerwca br. za kilogram bydła płacono przeciętnie o 21% więcej niż przed rokiem (w UE było to 18%). Główną przyczyną wzrostu cen jest mniejsza produkcja przy jednoczesnym ożywieniu po stronie popytu. Popyt na wołowinę wzrasta wraz z łagodzeniem restrykcji covidowych oraz coraz szerszym otwieraniem się branży HoReCa. O tych i innych czynnikach rynkowych oddziaływujących na rynek żywca wołowego mówi Magdalena Kowalewska, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz obszar: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn