Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ceny skupu bydła rosną od początku 2021 roku, zarówno w Polsce, jak i w całej Unii Europejskiej. Według danych Ministerstwa Rolnictwa w połowie czerwca br. za kilogram bydła płacono przeciętnie o 21% więcej niż przed rokiem (w UE było to 18%). Główną przyczyną wzrostu cen jest mniejsza produkcja przy jednoczesnym ożywieniu po stronie popytu. Popyt na wołowinę wzrasta wraz z łagodzeniem restrykcji covidowych oraz coraz szerszym otwieraniem się branży HoReCa. O tych i innych czynnikach rynkowych oddziaływujących na rynek żywca wołowego mówi Magdalena Kowalewska, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Na polecenie ministra rolnictwa Grzegorza Pudy został opracowany Program wsparcia gospodarstw utrzymujących świnie.
Chiny intensywnie odbudowują pogłowie świń po ASF co znajduje już odzwierciedlenie w znacznym spadku cen wieprzowiny na tamtejszym rynku.
Indeks cen żywności liczony przez FAO - Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa - pokazuje aż 40% wzrost cen żywności w okresie maj 2020-maj 2021, zaś według danych Eurostat detaliczne ceny żywności w UE w tym czasie wzrosły jedynie o 0,1%.