Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Drugi z rzędu rekordowy rok w produkcji serów dojrzewających

Kategoria: Biznes Fakty

W 2017 r. w dużych zakładach, produkcja serów dojrzewających  w Polsce zwiększyła się o 2,9% i wyniosła 331 tys. t. Tempo wzrostu produkcji serów dojrzewających było zatem zbliżone do średniej z poprzednich pięciu lat, a wielkość produkcji rekordowa od co najmniej 1989 r.

Mimo większej produkcji, średnie ceny serów dojrzewających w 2017 r. były zdecydowanie wyższe niż przed rokiem. Ceny serów Cheddar wzrosły przeciętnie o 25% (r/r), typu Edam o 21% (r/r), a Goudy o 20% (r/r).

W przypadku serów dojrzewających, w okresie jedenastu miesięcy 2017 r., ich wolumen eksportu (za Sparks Polska) był o 1,5% większy niż w analogicznym okresie przed rokiem i wyniósł 90,0 tys. t. Warto jednak odnotować silne zróżnicowanie dynamiki wywozu poszczególnych gatunków. Wolumen eksportu najpopularniejszej sera dojrzewającego sprzedawanego na rynki zagraniczne – Chedarr  - zwiększył się o 11% (r/r)  do 17,5 tys. t. Wywóz Goudy – drugiego pod względem wolumenu eksportu sera dojrzewającego – zwiększył się  o 6,4% (r/r) do 15,3 tys. t. Natomiast eksport serów typu Edam był o blisko 20% (r/r) mniejszy, wyniósł 9,6 tys. t.

Należy jednak zauważyć, że zarówno w przypadku serów dojrzewających jak i masła, w ostatnich miesiącach, ich ceny zbytu przez producentów spadły. W trzecim tygodnia stycznia 2018 r. cena masła w blokach była już o 7,4% niższa niż w analogicznym okresie przed rokiem, serów Edamski o 18,9% a Gouda o 15,0% niższa niż w trzecim tygodniu stycznia 2017 r.

Autor: Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Wybierz obszar: Mleko

Autor: BGŻ BNP Paribas

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn