Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Drugi z rzędu rekordowy rok w produkcji serów dojrzewających

Kategoria: Biznes

W 2017 r. w dużych zakładach, produkcja serów dojrzewających  w Polsce zwiększyła się o 2,9% i wyniosła 331 tys. t. Tempo wzrostu produkcji serów dojrzewających było zatem zbliżone do średniej z poprzednich pięciu lat, a wielkość produkcji rekordowa od co najmniej 1989 r.

Mimo większej produkcji, średnie ceny serów dojrzewających w 2017 r. były zdecydowanie wyższe niż przed rokiem. Ceny serów Cheddar wzrosły przeciętnie o 25% (r/r), typu Edam o 21% (r/r), a Goudy o 20% (r/r).

W przypadku serów dojrzewających, w okresie jedenastu miesięcy 2017 r., ich wolumen eksportu (za Sparks Polska) był o 1,5% większy niż w analogicznym okresie przed rokiem i wyniósł 90,0 tys. t. Warto jednak odnotować silne zróżnicowanie dynamiki wywozu poszczególnych gatunków. Wolumen eksportu najpopularniejszej sera dojrzewającego sprzedawanego na rynki zagraniczne – Chedarr  - zwiększył się o 11% (r/r)  do 17,5 tys. t. Wywóz Goudy – drugiego pod względem wolumenu eksportu sera dojrzewającego – zwiększył się  o 6,4% (r/r) do 15,3 tys. t. Natomiast eksport serów typu Edam był o blisko 20% (r/r) mniejszy, wyniósł 9,6 tys. t.

Należy jednak zauważyć, że zarówno w przypadku serów dojrzewających jak i masła, w ostatnich miesiącach, ich ceny zbytu przez producentów spadły. W trzecim tygodnia stycznia 2018 r. cena masła w blokach była już o 7,4% niższa niż w analogicznym okresie przed rokiem, serów Edamski o 18,9% a Gouda o 15,0% niższa niż w trzecim tygodniu stycznia 2017 r.

Autor: Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.