Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wzrost cen skupu mleka oraz eksport produktów mleczarski z UE

Kategoria: Biznes

Dalszy wzrost cen skupu mleka w UE

Według najnowszych danych Komisji Europejskiej w listopadzie 2017 r. średnia cena skupu mleka w Unii Europejskiej wyniosła 37,83 EUR/100 kg i była o 0,8% wyższa niż w poprzednim miesiącu i o 18,6% wyższa niż przed rokiem.

Miesięczna dynamika wzrostu była zatem słabsza niż średnia w poprzednich pięciu latach, kiedy to w listopadzie ceny skupu mleka rosły przeciętnie o 1,7%. Warto też zauważyć, notowana w listopadzie cena była o blisko 6% niższa od rekordowej, w listopadzie 2013 r.

Wśród ośmiu największych producentów mleka, w relacji rocznej największy wzrost cen odnotowano w Holandii (o 27%) i w Polsce (o 23%). U dwóch największych producentów mleka w UE, w Niemczech i Francji ceny w listopadzie 2017 r. były odpowiednio o 22 i 13% wyższe niż przed rokiem.

Warto zauważyć, że w pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. różnica między średnią ceną skupu mleka w Polsce a krajami UE-15 (o 8%) była mniejsza niż w analogicznym okresie przed rokiem, kiedy to ceny w naszym kraju były średnio o 10% niższe od średnioważonej ceny w UE-15.

Eksport produktów mleczarskich z UE

W pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r.  z Unii Europejskiej wyeksportowano 127,3 tys. t masła czyli o 26,9 tys. t (o 17%)  mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Mniejszy eksport masła związany był z jego niższą produkcją w UE, gdyż w pierwszych dziesięciu miesiącach 2017 r. we Wspólnocie wytworzono o 46,2 tys. t mniej tego produktu niż przed rokiem.

Spadek eksportu odnotowano szczególnie w przypadku Arabii Saudyjskiej, gdzie sprzedaż zmniejszyła się o 9,2 tys. t czyli o 50%. Eksport do Singapuru zmniejszył się o 27% do 5,6 tys. t. Warto jednak zauważyć, że sprzedaż do Stanów Zjednoczonych zwiększyła się o 40% do 24,9 tys. t, co oznacza, że na ten rynek skierowano blisko 20% całkowitego wolumenu sprzedaży masła z UE.

Znacząco natomiast zwiększył się wywóz odtłuszczonego mleka w proszku, o 202,7 tys. t (o 39%), a największy przyrost wolumenu eksportu miał miejsce w przypadku Algierii (o 35,1 tys. t), Meksyku (o 31,8 tys. t) i Chin (o 25,0 tys. t).

Większy eksport OMP pozwolił pomiędzy końcem grudnia 2016 r. a końcem października 2017 r. zredukować zapasy o 35 tys. t, nadal jednak ich poziom pozostaje wysoki (382 tys. t).

W pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. wolumen eksportu serów z UE zwiększył się w relacji rocznej o 28,1 tys. t (o 3,8%) do 765,1 tys. t.  Unijne sery cieszyły się szczególnym wzrostem zainteresowania na rynku japońskim (wzrost eksportu o 15,4 tys. t) oraz chilijskim (o 8,2 tys. t). Spadła natomiast sprzedaż m.in. do takich krajów jak Algieria (o 3,4 tys. t) i Arabia Saudyjska (o 3,1 tys. t).

Autor: Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Autor:BGŻ BNP Paribas
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.