Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Dalszy wzrost cen skupu mleka w UE
Według najnowszych danych Komisji Europejskiej w listopadzie 2017 r. średnia cena skupu mleka w Unii Europejskiej wyniosła 37,83 EUR/100 kg i była o 0,8% wyższa niż w poprzednim miesiącu i o 18,6% wyższa niż przed rokiem.
Miesięczna dynamika wzrostu była zatem słabsza niż średnia w poprzednich pięciu latach, kiedy to w listopadzie ceny skupu mleka rosły przeciętnie o 1,7%. Warto też zauważyć, notowana w listopadzie cena była o blisko 6% niższa od rekordowej, w listopadzie 2013 r.
Wśród ośmiu największych producentów mleka, w relacji rocznej największy wzrost cen odnotowano w Holandii (o 27%) i w Polsce (o 23%). U dwóch największych producentów mleka w UE, w Niemczech i Francji ceny w listopadzie 2017 r. były odpowiednio o 22 i 13% wyższe niż przed rokiem.
Warto zauważyć, że w pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. różnica między średnią ceną skupu mleka w Polsce a krajami UE-15 (o 8%) była mniejsza niż w analogicznym okresie przed rokiem, kiedy to ceny w naszym kraju były średnio o 10% niższe od średnioważonej ceny w UE-15.
Eksport produktów mleczarskich z UE
W pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. z Unii Europejskiej wyeksportowano 127,3 tys. t masła czyli o 26,9 tys. t (o 17%) mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Mniejszy eksport masła związany był z jego niższą produkcją w UE, gdyż w pierwszych dziesięciu miesiącach 2017 r. we Wspólnocie wytworzono o 46,2 tys. t mniej tego produktu niż przed rokiem.
Spadek eksportu odnotowano szczególnie w przypadku Arabii Saudyjskiej, gdzie sprzedaż zmniejszyła się o 9,2 tys. t czyli o 50%. Eksport do Singapuru zmniejszył się o 27% do 5,6 tys. t. Warto jednak zauważyć, że sprzedaż do Stanów Zjednoczonych zwiększyła się o 40% do 24,9 tys. t, co oznacza, że na ten rynek skierowano blisko 20% całkowitego wolumenu sprzedaży masła z UE.
Znacząco natomiast zwiększył się wywóz odtłuszczonego mleka w proszku, o 202,7 tys. t (o 39%), a największy przyrost wolumenu eksportu miał miejsce w przypadku Algierii (o 35,1 tys. t), Meksyku (o 31,8 tys. t) i Chin (o 25,0 tys. t).
Większy eksport OMP pozwolił pomiędzy końcem grudnia 2016 r. a końcem października 2017 r. zredukować zapasy o 35 tys. t, nadal jednak ich poziom pozostaje wysoki (382 tys. t).
W pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. wolumen eksportu serów z UE zwiększył się w relacji rocznej o 28,1 tys. t (o 3,8%) do 765,1 tys. t. Unijne sery cieszyły się szczególnym wzrostem zainteresowania na rynku japońskim (wzrost eksportu o 15,4 tys. t) oraz chilijskim (o 8,2 tys. t). Spadła natomiast sprzedaż m.in. do takich krajów jak Algieria (o 3,4 tys. t) i Arabia Saudyjska (o 3,1 tys. t).
Autor: Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas
Przeczytaj także
Mimo obserwowanego w ostatnim kwartale spadku cen artykułów mleczarskich na świecie, w pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. średni poziom indeksu światowych cen artykułów mleczarskich FAO był aż o 36% wyższy niż...
Jak zmieni się spożycie mleka surowego oraz jak zmienią się dostawy mleka do mleczarni w UE w roku 2030? Odpowiedź podają eksperci z BGŻ BNP Paribas. Zapraszamy do lektury...