Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Rozporządzenie 2017/505
W dniu 8 marca 2017 roku Komisja Unii Europejskiej wydała nowe Rozporządzenie 2017/505, zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości sulfoksafloru w określonych produktach oraz na ich powierzchni
Pełna treść Rozporządzenia dostępna poniżej:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017R0405&from=EN
Decyzja Wykonawcza EU 2017/450
W dniu 13 marca 2017 r. Komisji UE wydała nową Decyzję Wykonawczą 2017/450 zezwalająca na wprowadzenie do obrotu laktitolu jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
Treść Decyzji dostępna poniżej
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017D0450&from=EN
Przeczytaj także
Rozporządzenie 2017/378, zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w odniesieniu do niektórych substancji aromatycznych
W dniu 30 stycznia 2017 roku Komisja Unii Europejskiej wydała dwa nowe Rozporządzenia: 2017/170 oraz 2017/171.
W dniu 16 stycznia wyszło nowe Zalecenie Komisji Unii Europejskiej w sprawie monitorowania węglowodorów olejów mineralnych w żywności oraz w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.