Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA: Aktualizacja oceny bezpieczeństwa FCM nr 19 i FCM nr 20 w kontekście ich stosowania w materiałach i wyrobach z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja Europejska zwróciła się do EFSA z prośbą o sprawdzenie, czy zezwolenie na stosowanie N,N-bis(2-hydroksyetylo)alkilo(C8-C18)aminy (FCM nr 19) i chlorowodorków N,N-bis(2-hydroksyetylo)alkilo(C8-C18)aminy (FCM nr 20) jest nadal zgodne z rozporządzeniem (WE) nr 1935/2004, zgodnie z postanowieniami artykułu 12(3).

FCM nr 19 (gumy) i FCM nr 20 (silikony) są regulowane przez unijne przepisy, aby zapewnić, że materiały te nie uwalniają szkodliwych substancji do żywności.

Co stwierdził panel EFSA?

Panel FCM stwierdził, że niektóre zastosowania substancji N,N-bis(2-hydroksyetylo)alkilo(C8-C18)aminy (FCM nr 19) nie są zgodne z tym rozporządzeniem, ponieważ migracja prawdopodobnie przekroczy obecny SML(T) wynoszący 1,2 mg/kg żywności w określonych warunkach stosowania.

Na podstawie dostarczonych danych Panel FCM stwierdził, że substancja FCM nr 19, N,N-bis(2-hydroksyetylo)alkilo(C8-C18)amina, nie budzi obaw co do bezpieczeństwa konsumenta, jeśli (i) substancja ta jest stosowana w ilości do 0,1% w/w jako środek pomocniczy w produkcji polimerów i jako środek pomocniczy w przetwórstwie do wytwarzania materiałów i artykułów poliolefinowych o grubości do 1 mm, które są przeznaczone do kontaktu ze wszystkimi rodzajami żywności, z wyjątkiem żywności dla niemowląt.

Ten wyjątek dla żywności dla niemowląt i ograniczenie maksymalnej grubości nie mają zastosowania do zakrętek butelek; (ii) migracja nie przekracza 5 mg/kg żywności; (iii) źródłem grupy alkilowej jest uwodorniony olej roślinny lub syntetyczny oligomer etylenu o wysokim stopniu struktury liniowej oraz (iv) zanieczyszczenia nie przekraczają 5% w/w. Ponieważ mają one nienasycenie, PFAEO-coco, PFAEO-oleyl, PFAEO-HT, PFAEO-T i PFAO-C18 nie wchodzą w zakres substancji FCM nr 19. Informacje dotyczące tych substancji uznano jedynie za wspierające substancję FCM nr 19. Jeśli miały być one przeznaczone do produkcji FCM, należy złożyć odpowiedni wniosek zgodnie z dokumentami wytycznych EFSA.

Nie zgłoszono żadnych zastosowań substancji FCM nr 20, chlorowodorków N,N-bis(2-hydroksyetylo)alkilo(C8-C18)aminy, i nie dostarczono żadnych informacji potwierdzających, że obecne zezwolenie jest zgodne z rozporządzeniem (WE) nr 1935/2004.

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/9104

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Opakowania

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.