Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

EFSA – konsultacje publiczne w sprawie referencyjnego spożycia sodu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

EFSA rozpoczęła konsultacje publiczne w sprawie projektu swojej opinii naukowej odnośnie ustalenia referencyjnych poziomów spożycia jodu wartości referencyjnych dla sodu.

W ramach oceny przeprowadzane będą systematyczne przeglądy badań dotyczące zależności między spożyciem sodu a jego wpływem na zdrowie, w szczególności w odniesieniu do choroby sercowo-naczyniowej i zdrowia kości.

Panel EFSA ds. Produktów dietetycznych, odżywiania i alergii (NDA) opracował protokół opisujący kroki, których należy przestrzegać przy gromadzeniu, selekcji, ocenie i integracji dowodów. Protokół został opracowany zgodnie z podejściem Prometheus, a zainteresowane strony mają czas na przedłożenie uwag do proponowanego protokołu i innych części oceny do dnia 12 listopada 2017 r.

Projekt opinii i protokołu zostaną poddane przeglądowi w świetle otrzymanych uwag, a zakończona ocena, w tym zalecenia dotyczące DRV, zostanie udostępniona na potrzeby drugiej konsultacji publicznej.

Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl

 

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.