Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
EFSA rozpoczęła konsultacje publiczne w sprawie projektu swojej opinii naukowej odnośnie ustalenia referencyjnych poziomów spożycia jodu wartości referencyjnych dla sodu.
W ramach oceny przeprowadzane będą systematyczne przeglądy badań dotyczące zależności między spożyciem sodu a jego wpływem na zdrowie, w szczególności w odniesieniu do choroby sercowo-naczyniowej i zdrowia kości.
Panel EFSA ds. Produktów dietetycznych, odżywiania i alergii (NDA) opracował protokół opisujący kroki, których należy przestrzegać przy gromadzeniu, selekcji, ocenie i integracji dowodów. Protokół został opracowany zgodnie z podejściem Prometheus, a zainteresowane strony mają czas na przedłożenie uwag do proponowanego protokołu i innych części oceny do dnia 12 listopada 2017 r.
Projekt opinii i protokołu zostaną poddane przeglądowi w świetle otrzymanych uwag, a zakończona ocena, w tym zalecenia dotyczące DRV, zostanie udostępniona na potrzeby drugiej konsultacji publicznej.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
W minionym miesiącu IJHARS opublikował kolejne decyzje w sprawie zafałszowania wydane przez Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych (GIJHARS). Decyzje dotyczyły wprowadzenia do obrotu 2 produktów...
Pod koniec sierpnia opublikowane zostało rozporządzenie Komisji nr 2017/1495 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych w odniesieniu do Campylobacter...