Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Europejskie Forum Rolnicze już 19 marca!

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Przed nami szósta edycja Europejskiego Forum Rolniczego, która odbędzie się w dniach 19-20 marca 2024 roku w G2A Arena Centrum Wystawienniczo-Kongresowego Województwa Podkarpackiego w Jasionce k. Rzeszowa.

Wydarzenie rokrocznie gromadzi ekspertów z sektora rolnictwa. Forum stanowi nie tylko platformę do ważnych dyskusji, ale oferuje również strefę wystawienniczą. To doskonałe miejsce do poznania innowacyjnych rozwiązań, a także narzędzi mających na celu podnoszenie jakości produkcji rolnej, jak również wspierających  wymianę handlową w obszarze rolno-spożywczym.

Tegoroczna edycja obfitować będzie w szereg debat i rozmów, poświęconych najważniejszym wyzwaniom stojącym przed polskim i europejskim rolnictwem. Rejestracja jest ciągle otwarta i dostępna pod adresem: https://forum-jasionka.pl/rejestracja/. Co istotne, udział w wydarzeniu - zarówno w formule stacjonarnej, jak i online jest bezpłatny!

W programie pojawią się dwie główne debaty. Jedna z nich poświęcona będzie członkostwu Polski w Unii Europejskiej. Okazja ku temu jest wyjątkowa – w tym roku bowiem upłynie 20 lat od momentu, kiedy staliśmy się pełnoprawnym członkiem wspólnoty. W kilkunastoletniej perspektywie polskie rolnictwo będzie poddane nasilającej się presji epokowych wyzwań. – Jest to wynikiem nienotowanego wcześniej w skali globu tempa wyczerpywania się zasobów naturalnych jak i stałego pogarszania stanu środowiska naturalnego. Dodatkowym negatywnie wpływającym na stan środowiska przyrodniczego czynnikiem nasilającym się w ostatnich kilkudziesięciu latach jest silny wzrost liczby katastroficznych zjawisk meteorologicznych, hydrologicznych i klimatycznych. Zjawiska te destruktywnie wpływają na funkcjonowanie rolnictwa - tłumaczy Krzysztof Podhajski, Prezes Zarządu, Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej. Jak dodaje – Odpowiedzią UE w wymiarze strategicznym był Europejski Zielony Ład (EZŁ) i Pakiet regulacyjny Fit for 55, w obszarze rolnictwa - strategie Od Pola do Stołu i Bioróżnorodności.

Problemy wynikające dla rolnictwa w UE z ambitnych celów przyjętych do realizacji w perspektywie 2030 roku w przywołanych dokumentach strategicznych zostały w sposób niezwykle negatywny wzmocnione wskutek agresji Rosji na Ukrainę. Nie można też zapominać o podpisaniu przez KE kilkunastu umów handlowych o rozszerzeniu skali wolnego handlu rolnego i czekającej na ostateczne decyzje umowy z krajami MERCOSUR. Drastyczny wzrost kosztów produkcji przy równoczesnym zalewie UE przez niekontrolowany import tanich produktów z Ukrainy spowodowały destabilizację rynków rolnych w całej Wspólnocie, a w efekcie wpłynęły na spadek wielkości dochodów uzyskiwanych przez rolników w całej UE. W efekcie zagrożona została możliwość zapewniania bezpieczeństwa żywnościowego tak w UE, jak i w Polsce z rodzimych źródeł.

–  Jednym z podstawowych warunków podtrzymania konkurencyjności jest dokonanie skoku technologicznego w polskim rolnictwie. Służyć temu powinno zintensyfikowanie upowszechniania nowoczesnych technologii, w tym cyfrowych, np. rolnictwa precyzyjnego (Rolnictwo 3.0), jak i technologii Rolnictwa 4.0. Zastosowanie sztucznej inteligencji, automatyzacji, robotyzacji oraz cyfryzacji, pozwala lepiej radzić sobie z ryzykiem produkcyjnym, środowiskowym czy rynkowym, których rolnik nie jest w stanie bez tego typu technologii kontrolować – dodaje ekspert.

Rolnicy w UE muszą być przygotowani także na konsekwencje wynikające z licznych regulacji unijnych, które tylko z pozoru nie dotyczą rolnictwa, ale mogą wymuszać na dostawcach surowców rolnych i klientach banków aktywne włączenia się w „zieloną transformację”. Tym samym uczestnicy debaty podczas Europejskiego Forum Rolniczego, postarają się odpowiedzieć na dwa kluczowe pytania dla rozwoju polskiego rolnictwa: Jakie propozycje zmian do WPR w ramach tzw. dialogu strategicznego zainicjowanego przez Komisję Europejską powinna wnieść Polska? Jakie kierunki polityki rolnej powinny być wiodące w krajowej strategii rozwoju rolnictwa, aby polscy rolnicy wykorzystali szanse na bycie ważnym i silnym ogniwem łańcucha dostaw zapewniającego bezpieczeństwo żywnościowe?

Europejskie Forum Rolnicze organizowane jest przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Agro Promotion.

Więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na oficjalnej stronie EFR: https://forum-jasionka.pl/ .

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Kongresy i Targi

Autor: Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Agro Promotion

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.