Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Do 18 marca 2024 r. można się ubiegać o dofinansowanie działań promocyjno-informacyjno-marketingowych związanych z wytwarzaniem żywności w ramach systemów jakości. Środki na ten cel pochodzą z budżetu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Na etapie składania wniosków zainteresowani pomocą mają prawo ubiegać się o przyznanie zaliczki.
Dokumenty są przyjmowane wyłącznie za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych ARiMR od 19 stycznia do 18 marca 2024 r. Warto wiedzieć, że starający się o wsparcie mogą na etapie składania wniosku wystąpić o przyznanie nawet 50-procentowej zaliczki. Nie wymaga się od nich gwarancji bankowych, a jedynie zabezpieczenia w formie weksla in blanco.
Ta pomoc finansowa skierowana jest do prowadzących produkcję żywności grup producentów. Mogą one działać jako np. spółdzielnia, kółko rolnicze, organizacja producentów, konsorcjum czy spółka cywilna.
Dofinansowanie ma formę refundacji do 70 proc. kosztów kwalifikowanych, a na jedną operację można otrzymać nawet 1,75 mln zł. Łącznie na dofinansowanie w ramach tego naboru przeznaczono ponad 80 mln zł.
Wsparcie ma służyć zwiększeniu rozpoznawalności, a także wskazaniu konsumentom zalet produktów wytwarzanych w ramach systemów jakości, np. Chroniona Nazwa Pochodzenia, rolnictwo ekologiczne, „Jakość Tradycja” czy „Quality Meat Program”.
Przyznane środki można przeznaczyć na pokrycie części kosztów np. reklamy w mediach, promocji w punktach sprzedaży, przygotowania stoisk i materiałów marketingowych czy udziału w pokazach, wystawach lub targach. Dofinansowanie obejmuje także założenie strony internetowej służącej promocji produktów czy administrowanie nią.
Przeczytaj także
W obliczu kryzysu rolnego i protestów rolników Francja opublikowała dekret zakazujący używania nazw mięsnych w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego, podczas gdy Sąd Najwyższy UE ma jeszcze wydać orzeczenie wyjaśniające zgodność takiego posunięcia z unijnymi przepisami prawnymi.
Zapraszamy na jubileuszową edycję targów WorldFood Poland 2024 – najważniejszego spotkania branży spożywczej, które odbędzie się w dniach 16-18 kwietnia w Centrum EXPO XXI w Warszawie, ul. Prądzyńskiego 12/14.
Komisja Europejska zmieniła poziom kontroli różnych importowanych produktów, w tym obniżono te związane z tlenkiem etylenu i podniesiono dotyczące pozostałości pestycydów.