Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ftalany i inne plastyfikatory: priorytety do ponownej oceny EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja Europejska zwróciła się do EFSA o przeprowadzenie prac przygotowawczych w celu ponownej oceny zagrożeń dla zdrowia związanych z plastyfikatorami, takimi jak ftalany, podobne substancje strukturalnie oraz substancje stosowane w celu zastąpienia ftalanów w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (FCM).

Opinia naukowa EFSA koncentruje się na plastyfikatorach stosowanych w różnych rodzajach materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (np. tworzywach sztucznych, gumie i tuszach) w całym łańcuchu żywnościowym (np. sprzęt do przetwarzania żywności i opakowania). W procesie identyfikacji i ustalania priorytetów uwzględniono informacje dostarczone przez ECHA i państwa członkowskie UE. Informacje zwrotne pozyskane z dwóch konsultacji publicznych dostarczyły dodatkowego wkładu i pomogły dokładniej wyjaśnić uzasadnienie włączenia substancji do procesu ustalania priorytetów.

Opinia EFSA

Priorytetowo potraktowano tylko substancje dopuszczone do stosowania w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością na poziomie UE lub krajowym.

Pięć substancji sklasyfikowanych jako rakotwórcze, mutagenne, działające szkodliwie na rozrodczość Kat. 1 (zgodnie z CLP) lub jako substancje zaburzające gospodarkę hormonalną, trwałe, wykazujące zdolność do bioakumulacji i toksyczne, bardzo trwałe/bardzo zdolne do bioakumulacji (zgodnie z REACH) zostały umieszczone w „grupie wykluczenia”. Priorytetyzacja opierała się na dacie ostatniej oceny ryzyka w kontekście FCM, przy czym substancje ocenione przed 2001 r. zostały umieszczone w grupie o wysokim priorytecie, substancje ocenione w latach 2001–2011 w grupie o średnim priorytecie oraz substancje ocenione po 2011 r. grupa o niskim priorytecie. Na poziomie UE 76 substancji podzielono na 59 substancji o wysokim priorytecie, 14 o średnim i 3 o niskim priorytecie. W przypadku źródła autoryzowanego na poziomie krajowym podział z 72 substancji wynosi odpowiednio 66, 3 i 3. Wyniki dalszych wezwań do uzyskania danych na poparcie oceny narażenia zostaną wykorzystane do ostatecznego rankingu.

Co dalej?

Jeszcze w tym półroczu EFSA poprosi o dane na temat występowania priorytetowych substancji w żywności i materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, aby zebrać dane w dopracowaniu rankingu priorytetów i oszacowaniu narażenia na potrzeby oceny ryzyka.

Protokół naukowy dotyczący oceny narażenia na substancje priorytetowe w przejrzysty sposób określa z góry podejście, jakie naukowcy EFSA zamierzają zastosować do wyszukiwania i selekcji danych, a także do integrowania i analizowania dowodów dotyczących oszacowania narażenia (w tym narażenia dietetycznego, ogólnego i wkładu w narażenie ze strony FCM).

Prace te EFSA wykonywała w ścisłej współpracy z ECHA, w ramach której pilotuje działania mające na celu ułatwienie wdrożenia Strategii KE na rzecz Zrównoważonego Rozwoju Chemii, np. podejście „Jedna substancja, jedna ocena”.

Więcej:

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Opakowania

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.