Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Gdy temperatura procesu jest wysoka - VEGAPULS C 21 zapewnia niezawodną eksploatację filtra obrotowego

Kategoria: Procesy i Technologie

Operatorzy w belgijskiej firmie COSUCRA nie mogą narzekać na brak wyzwań – ich procesy produkcyjne są niezwykle złożone, rozpoczynają się na polu uprawnym i kończą w pomieszczeniach typu clean room. Podczas obróbki surowców zanieczyszczonych piaskiem należy pamiętać o spełnieniu wytycznych rozporządzenia WE 1935/2004. VEGAPULS C 21 nie ma z tym problemu. Sonda radarowa dostarcza wiarygodne wyniki pomiarów, na które nie mają wpływu warunki otoczenia.

Firma COSUCRA została założona w 1852 roku w Warcoing, w Regionie Walońskim w Belgii i pierwotnie zajmowała się produkcją cukru. W ciągu ostatnich dwudziestu lat grupa przeszła głębokie przemiany i stała się wiodącym producentem składników roślinnych naturalnego pochodzenia. Jej produkty uzyskiwane z cykorii oraz groszku są przeznaczone na rynek artykułów spożywczych i zdrowej żywności na całym świecie.

Proces produkcyjny ma swój początek na polach, na których rosną cykoria oraz groch. W trakcie procesu przechodzą one kilka etapów przetwarzania, dopóki nie staną się produktem gotowym do sprzedaży.  Surowce, do których początkowo przywiera dużo piasku i zanieczyszczeń są przetwarzane w warunkach o wysokich wymaganiach spełniających wysokie standardy higieniczne. W tych okolicznościach sonda VEGAPULS C 21 zapewnia perfekcyjne działanie filtra obrotowego, który odgrywa bardzo ważną rolę w procesie.  Sonda radarowa niezawodnie dostarcza wiarygodne wyniki pomiarowe niezależnie od warunków.  Wykorzystywana przez firmę COSUCRA technologia wytwarzania inuliny, włókien korzenia cykorii, spełnia wymagania rozporządzenia WE 1935/2004 lub EHEDG.

 Wszystkie dobra w zasięgu ręki

Firma COSUCRA od dawna przywiązuje wielką wagę do oszczędnego gospodarowania surowcami i optymalizacji efektywności energetycznej. Uprawy groszku i cykorii znajdują się w bliskim sąsiedztwie przedsiębiorstwa. Nowa linia do produkcji białka z grochu również została zaprojektowana z myślą o ochronie środowiska naturalnego – od oczyszczalni ścieków poprzez efektywne zastosowanie filtrów aż po lokalne wykorzystanie biogazu powstającego w oczyszczalni.

Cenne składniki

Groszek zawiera nawet 25% białka i wiele aminokwasów, a włókna celulozy są naturalnym, funkcjonalnym składnikiem błonnika pokarmowego. Cykoria występuje w dwóch odmianach: jako cykoria sałatkowa i korzeniowa. Druga wersja składa się głównie z wody, miąższu oraz nierozpuszczalnych cukrów i zawiera około 16% inuliny. Inulina jest z kolei naturalnym błonnikiem stosowanym w przemyśle spożywczym w celu poprawy konsystencji i smaku, ale ma również wiele korzyści odżywczych. Inulina znajduje zastosowanie jako substytut skrobi w leczeniu cukrzycy.

Z pola do stref czystych

Pierwsze etapy ekstrakcji inuliny przypominają przetwarzanie buraków cukrowych. Inulinę otrzymuje się w łagodnym procesie z wykorzystaniem gorącej wody. Skoncentrowany roztwór z korzenia cykorii jest następnie przetwarzany na błonnik pokarmowy w postaci płynnej lub sproszkowanej. "W naszym zakładzie występują w zasadzie wszystkie trudne warunki otoczenia, jakie można sobie wyobrazić. Procesy przebiegają na wolnym powietrzu, w środowisku zapylonym, agresywnym oraz w strefach czystych. Mamy procesy, które działają z nadciśnieniem lub podciśnieniem. Przy niektórych procesach mamy do czynienia z silnymi wibracjami lub atmosferą podlegającą kryteriom ATEX" - wyjaśnia Vincent Vercamst, kierownik ds. utrzymania ruchu w dziale elektryki i oprzyrządowania w firmie COSUCRA, wskazując główne wyzwania produkcji. "W związku z tym, wszystkie przyrządy pomiarowe muszą spełniać nie tylko wymagania wytycznych ATEX, ale także rozporządzenia WE 1935/2004 lub EHEDG."

Gorące procesy wymagają wytrzymałych czujników

VEGA dzięki przyrządom pomiarowym takim, jak VEGASON, VEGACAP, VEGADIF, VEGABAR oraz VEGATOR od ponad 25 lat przyczynia się do bezpieczeństwa produkcji w zakładzie w Warcoing. „Bezkonkurencyjny stosunek ceny do wydajności, znikomy nakład na zabiegi serwisowe, długi okres niezawodnego działania i niewiarygodna wytrzymałość“ – Vincent Vercamst podsumowuje powody, które przechyliły szalę na korzyść „czujników z Schiltach”.

Nowością wprowadzoną na początku 2021 roku jest VEGAPULS C 21, kompaktowy czujnik radarowy do ciągłego pomiaru poziomu. Jest on stosowany przy produkcji inuliny. Proces ten składa się z następujących etapów: mycie, mielenie, filtracja, odparowanie, wytrącanie i magazynowanie. Temperatura podczas tego procesu dochodzi do 90 °C.

Zastosowanie w filtrze obrotowym

Bezkontaktowa sonda radarowa do pomiaru poziomu jest idealna do prostych aplikacji, w których wymagany jest wysoki stopień ochrony IP. Proces filtracji jest jednym z typowych zastosowań, w których czujnik musi być bardzo dokładny, a jednocześnie wytrzymały. Tutaj filtr obrotowy pracuje w rynnie wypełnionej wodą i piaskiem. Piasek jest odsysany po obwodzie filtra za pomocą pompy próżniowej. Pompa próżniowa pracuje podczas całego procesu usuwania piasku. Rynna zostaje opróżniona i następnie znów napełniona produktem wymagającym przefiltrowania. „W ten sposób za pomocą piasku usuwamy zanieczyszczenia z naszych produktów” - wyjaśnia Vercamst. Czujnik VEGA najpierw mierzy odstęp między sondą a pustym filtrem – jest to w zasadzie punkt zerowy. Podczas procesu filtracji sonda VEGAPULS C 21 w sposób ciągły mierzy grubość warstwy piasku na zewnętrznej stronie obracającego się filtra. „Analizujemy odległość między sondą a filtrem obrotowym. Dzięki tym danym możemy stale sprawdzać grubość warstwy piasku w krytycznym obszarze. Jest to dla nas ważne, ponieważ ma bezpośrednie przełożenie na jakość procesu filtracji” - mówi Vercamst. „W przeszłości mieliśmy ciągle problemy ze stabilnością piasku, co za każdym razem powodowało koszty rzędu 8 tys. euro. Teraz dzięki sondzie marki VEGA proces filtracji można kontrolować bardzo precyzyjnie” - podsumowuje pracę sondy.

Radar zastępuje kontrolę wizualną

Dużą zaletą VEGAPULS C 21 jest to, że zapewnia dokładne wyniki pomiarów niezależnie od medium, warunków technologicznych i otoczenia. Dodatkowo, obok technologii radarowej 80 GHz, to przede wszystkim dzięki optymalizacji przetwarzania sygnału niemal przez całą dobę dostarczane są niezawodne wartości pomiarowe. Wysokie skupienie wiązki w technologii 80 GHz umożliwia precyzyjne skierowanie sygnału na wybrany punkt mierzonego medium. Zakłócenia, przykładowo wywołane osadami na systemie antenowym, są po prostu wygaszane. Równocześnie sonda jest tak mała, że można ją zainstalować niemal wszędzie. Jest to duża zaleta szczególnie w starszych zakładach przechodzących rozbudowę.

Do niedawna proces filtracji na linii przetwarzania cykorii był najczęściej wizualnie kontrolowany przez operatora. „Podejmowaliśmy także próby z sondami laserowymi i ultradźwiękowymi, jednak nie zdały one egzaminu. Urządzenia innych marek również nie były w stanie sprostać wymaganiom tego procesu.“ - wspomina Vercamst. Dopiero kompaktowa sonda VEGAPULS C 21 była w stanie rozwiązać ten problem zapewniając dokładność, niezawodność i powtarzalność procesu technologicznego. Vercamst i jego zespół byli również pod wrażeniem odporności na parę i pryskającą wodę.

Nowa sonda została zainstalowana bardzo sprawnie dzięki intuicyjnej obsłudze i wykorzystaniu komunikacji Bluetooth. Szczególnie w wymagających warunkach, w obszarach zagrożenia wybuchem Ex lub trudno dostępnych miejscach pomiaru, Bluetooth ułatwia wprowadzanie parametrów, wyświetlanie danych i przeprowadzanie diagnozy. Wszystkie istotne informacje o urządzeniu VEGA, można wyświetlić wprowadzając jego numer seryjny. Ułatwia to późniejsze czynności serwisowe. Ta koncepcja przekonała Vercamsta i znalazła zastosowanie również w innych miejscach pomiaru: „W międzyczasie, gdy tylko było to możliwe, zastępowaliśmy czujniki, na których nie mogliśmy polegać urządzeniami marki VEGA.”

VEGA

Wybierz temat: Procesy i Technologie

Autor: VEGA Polska

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.