Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Glifosat – czy pozwolenie na stosowanie tego pestycydu powinno zostać wstrzymane?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

Glifosat to podstawowy składnik aktywny większości pestycydów sprzedawanych na świecie, przede wszystkim popularnego środka Roundup firmy Monsanto. Obecnie dozwolony do stosowania w Unii Europejskiej, jednak wraz ze zbliżającym się terminem wygaśnięcia pozwolenia na jego stosowanie (czerwiec 2017), coraz głośniejsze stają się dyskusje, dotyczące bezpieczeństwa wykorzystywania glifosatu.

W opinii Komitetu ds. Oceny Ryzyka Europejskiej Agencji Chemikaliów glifosat nie może być klasyfikowany jako substancja rakotwórcza. Ocena ta jest sprzeczna ze stanowiskiem Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), zgodnie z którym glifosat powinien być uznany za substancję potencjalnie rakotwórczą dla ludzi. Odmienne stanowiska tych dwóch ważnych instytucji sugerują, iż bezpieczeństwo stosowania glifosatu nie jest potwierdzone.

Niebawem, w związku z upływającym terminem zezwolenia na użytkowanie pestycydów zawierających glifosat, Unia Europejska musi podjąć decyzję o jego odnowieniu lub wstrzymaniu. W związku ze sprzecznymi stanowiskami czołowych instytucji, zajmujących się bezpieczeństwem substancji chemicznych, temat wzbudza liczne kontrowersje. Naukowcy donoszący o szkodliwości glifosatu domagają się od Unii Europejskiej działania według zasady ostrożności zgodnie z którą, do czasu stwierdzenia, iż dana substancja nie jest szkodliwa, dopuszczenie jej do stosowania powinno zostać wstrzymane. Takie stanowisko zostało przedstawione w petycji skierowanej do Unii Europejskiej przez foodwatch – niezależną agencję, która dba o interesy konsumentów i ujawnia praktyki przemysłu spożywczego, nie leżące w ich interesie. Agencja pragnie zwrócić uwagę na szerokie niebezpieczeństwo stosowania powszechnie, na szeroką skalę substancji, której szkodliwość nie została wykluczona oraz możliwość wystąpienia związanych z tym poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Francja, za pośrednictwem Ségolène Royal, nazywanej Europejskim Ministrem Środowiska, przyjęła oficjalne stanowisko w tej sprawie, sprzeciwiając się odnowieniu pozwolenia na stosowanie glifosatu. Dodatkowo, zwróciła uwagę, iż ocena Europejskiej Agencji Chemikaliów, nie obejmuje ważnego dla zdrowia ludzkiego zagadnienia, jakim jest ekspozycja na glifosat, skupiając się wyłącznie na właściwościach samego glifosatu.

Przy ocenie bezpieczeństwa substancji, która jest intensywnie wykorzystywana w przemyśle i szybko rozprzestrzenia się w środowisku nie można pominąć aspektu związanego
z narażeniem na jej działanie. Z pewnością informacja ta powinna być wzięta pod uwagę przy ocenie ryzyka i podejmowaniu decyzji o przedłużeniu pozwolenia na stosowanie glifosatu w Unii Europejskiej.

 

Źródła

http://www.foodwatch.org/fr/s-informer/actualites/glyphosate-le-principe-de-precaution-doit-sappliquer-en-europe/

 

Autor: FoodFakty

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.