Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Glifosat – czy pozwolenie na stosowanie tego pestycydu powinno zostać wstrzymane?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

Glifosat to podstawowy składnik aktywny większości pestycydów sprzedawanych na świecie, przede wszystkim popularnego środka Roundup firmy Monsanto. Obecnie dozwolony do stosowania w Unii Europejskiej, jednak wraz ze zbliżającym się terminem wygaśnięcia pozwolenia na jego stosowanie (czerwiec 2017), coraz głośniejsze stają się dyskusje, dotyczące bezpieczeństwa wykorzystywania glifosatu.

W opinii Komitetu ds. Oceny Ryzyka Europejskiej Agencji Chemikaliów glifosat nie może być klasyfikowany jako substancja rakotwórcza. Ocena ta jest sprzeczna ze stanowiskiem Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), zgodnie z którym glifosat powinien być uznany za substancję potencjalnie rakotwórczą dla ludzi. Odmienne stanowiska tych dwóch ważnych instytucji sugerują, iż bezpieczeństwo stosowania glifosatu nie jest potwierdzone.

Niebawem, w związku z upływającym terminem zezwolenia na użytkowanie pestycydów zawierających glifosat, Unia Europejska musi podjąć decyzję o jego odnowieniu lub wstrzymaniu. W związku ze sprzecznymi stanowiskami czołowych instytucji, zajmujących się bezpieczeństwem substancji chemicznych, temat wzbudza liczne kontrowersje. Naukowcy donoszący o szkodliwości glifosatu domagają się od Unii Europejskiej działania według zasady ostrożności zgodnie z którą, do czasu stwierdzenia, iż dana substancja nie jest szkodliwa, dopuszczenie jej do stosowania powinno zostać wstrzymane. Takie stanowisko zostało przedstawione w petycji skierowanej do Unii Europejskiej przez foodwatch – niezależną agencję, która dba o interesy konsumentów i ujawnia praktyki przemysłu spożywczego, nie leżące w ich interesie. Agencja pragnie zwrócić uwagę na szerokie niebezpieczeństwo stosowania powszechnie, na szeroką skalę substancji, której szkodliwość nie została wykluczona oraz możliwość wystąpienia związanych z tym poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Francja, za pośrednictwem Ségolène Royal, nazywanej Europejskim Ministrem Środowiska, przyjęła oficjalne stanowisko w tej sprawie, sprzeciwiając się odnowieniu pozwolenia na stosowanie glifosatu. Dodatkowo, zwróciła uwagę, iż ocena Europejskiej Agencji Chemikaliów, nie obejmuje ważnego dla zdrowia ludzkiego zagadnienia, jakim jest ekspozycja na glifosat, skupiając się wyłącznie na właściwościach samego glifosatu.

Przy ocenie bezpieczeństwa substancji, która jest intensywnie wykorzystywana w przemyśle i szybko rozprzestrzenia się w środowisku nie można pominąć aspektu związanego
z narażeniem na jej działanie. Z pewnością informacja ta powinna być wzięta pod uwagę przy ocenie ryzyka i podejmowaniu decyzji o przedłużeniu pozwolenia na stosowanie glifosatu w Unii Europejskiej.

 

Źródła

http://www.foodwatch.org/fr/s-informer/actualites/glyphosate-le-principe-de-precaution-doit-sappliquer-en-europe/

 

Autor: FoodFakty

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.