Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

IJHARS skontrolował jakość oliwy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jakość handlowa oliwy z oliwek jest ściśle uregulowana przepisami. Inspektorzy podczas kontroli sprawdzili sposób składowania oliwy, pobrali próbki do badań laboratoryjnych i zweryfikowali jej oznakowanie.

Kontrola przeprowadzona została na różnych etapach wprowadzania do obrotu (sklepy, podmioty sprowadzające z innych krajów, składujące, prowadzące sprzedaż hurtową) w ostatnim kwartale ubiegłego roku na terenie całego kraju.

Oliwę skontrolowano w 56 podmiotach, stwierdzając nieprawidłowości w 38 (67,9 % skontrolowanych).

Cechy organoleptyczne

Kontrolą objęto 50 partii oliwy o objętości 73,4 hl. Występowanie wad organoleptycznych tj. Md > 0 (mediana wad), które są niedopuszczalne w przypadku najwyższej kategorii oliwy z oliwek i świadczą o niższej kategorii oliwy, stwierdzono w 38 partiach (76 %) o objętości 40,7 hl. W wybranych partiach stwierdzono również brak aromatu owoców.

Cechy fizykochemiczne

Kontrolą objęto 52 partie o objętości 116,6 hl. Nieprawidłowości wykazano co prawda tylko w 5 partiach (9,6 %) o objętości 3,6 hl. Jednak również były to partie oliwy z najwyższej kategorii. Stwierdzono głównie przekroczenia poziomów parametrów określonych w przepisach, np. zawyżoną zawartość stigmastadienów (związków powstających pod wpływem temperatury) oraz estrów etylowych kwasów tłuszczowych.

Znakowanie

W zakresie znakowania sprawdzono 110 partii o objętości 136,9 hl, z czego zakwestionowano 50 partii (45,5 %) o objętości 30,9 hl.

Stwierdzono m. in.:

1. Podanie nazwy „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia” oraz użycie opisu dla tej kategorii, podczas gdy klasyfikacja sensoryczna wykazała, że produkt był oliwą niższej kategorii tj. „oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia” lub „oliwą lampante”, która nie powinna być spożywana bez uprzedniej rafinacji.

2. Brak podania informacji o miejscu pochodzenia oliwy oraz jej kategorii.

3. Zamieszczenie obowiązkowych informacji przy użyciu zbyt małej czcionki, przez co te informacje były mało czytelne dla konsumentów.

4. Brak podania obowiązkowych informacji w języku polskim, w tym np. nazwy produktu, informacji na temat kategorii, miejsca pochodzenia.

5. Zastosowanie niewłaściwej, niezgodnej z przepisami nazwy np. zamiast „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia” podano „Ekologiczna oliwa z oliwek (…) Extra Virgin” lub „oliwa z oliwek extra virgin tłoczona na zimno”.

6. Brak zamieszczenia informacji o warunkach przechowywania oliwy lub podanie tych informacji za pomocą komunikatów niezgodnych z obowiązującym w tym zakresie przepisem.

W ramach przeprowadzonej kontroli na żadnym z etapów nie stwierdzono przypadków bezprawnego zastosowania odniesień do chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych oraz ekologicznej metody produkcji. Stwierdzono jeden przypadek w sklepie przechowywania oliwy w niewłaściwych warunkach tj. na najwyższej półce regału z narażeniem na bezpośrednie działanie światła. Pozostałe kontrolowane partie produktów były przechowywane we właściwy sposób, zapewniający odpowiednią jakość. Nie stwierdzono produktów po upływie daty minimalnej trwałości.

Zastosowane sankcje

W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wydali 10 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne, 8 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu towarów niespełniających wymagań jakości handlowej, 4 decyzje nakazujące wycofanie z obrotu, 3 decyzje w związku z odstąpieniem od wymierzenia kary pieniężnej ze względu na niską szkodliwość czynu.

Dodatkowo nałożyli 2 mandaty karne oraz wydali 13 zaleceń pokontrolnych.

Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.

Konsumencie! Pamiętaj, że:

Kategorie oliwy z oliwy są ściśle uregulowane w przepisach. Jedną z nich jest oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia czyli „najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych”.

Tylko na etykietach: „oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia” i „oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia” mogą pojawić się następujące oznaczenia: 

  • „pierwsze tłoczenie na zimno” – tylko odnośnie ww. oliw otrzymanych przy temperaturze poniżej 27˚C z pierwszego mechanicznego tłoczenia przecieru z oliwek za pomocą tradycyjnego systemu wytłaczania z wykorzystaniem tłoków hydraulicznych; 
  • „uzyskiwanie na zimno” – tylko odnośnie ww. oliw, otrzymanych przy temperaturze poniżej 27˚C, za pomocą przesączania lub wirowania przecieru z oliwek.

Na etykietach oliw należących do wspomnianych wyżej kategorii może pojawić się fakultatywnie oznaczenie roku zbioru oliwek.

Źródło: IJHARS

 

Autor:Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.