Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Badania wskazują, że oliwa z oliwek reguluje działanie mikrobioty jelitowej

Kategoria: Składniki Żywności

Zespół naukowców z Hiszpanii opublikował wyniki badań, z których wynika, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia wpływa na funkcjonowanie bakterii jelitowych.

Korzystny wpływ oliwy

W doświadczeniach przeprowadzonych przez Hiszpanów analizowano odpowiedź 75 szczepów bakterii z rodzaju Enterococcus na różne rodzaje tłuszczów, wykazując korzystne działanie oliwy z oliwek. Głównym wywieranym przez nią efektem jest wpływ na bliskie sobie szczepy mikroorganizmów, zmniejszający ich oporność na antybiotyki. Ponadto powoduje ona, że w trakcie procesu trawienia wytwarzanych jest mniej toksycznych metabolitów.

Reakcja mikroorganizmów na dietę

Enterokoki należą do mikroorganizmów zasiedlających przewód pokarmowy, które cechują się dużą przeżywalnością. Stosuje się je w charakterze probiotyków oraz w procesie fermentowania żywności, ponieważ przyczyniają się do regulacji funkcjonowania drobnoustrojów przewodu pokarmowego. Jak podkreślają naukowcy, „badanie reakcji poszczególnych bakterii jelitowych na dietę gospodarza może ułatwić modulowanie mikrobioty w sposób, który pozwala uniknąć problemów trawiennych”.

Niższa oporność na antybiotyki i mniejsza zjadliwość

„Analiza odpowiedzi konkretnych szczepów na skład diety na poziomie genetycznym pozwala na określenie działań sprzyjających wzrostowi jednych bakterii, a ograniczeniu proliferacji innych, w zależności od tego czy są one korzystne dla organizmu czy też nie”, wyjaśnia współautorka publikacji, dr Natalia Andújar z Uniwersytetu w Jaén w Hiszpanii. W toku eksperymentów okazało się, że szczepy mikroorganizmów żywione oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia wykazywały niższą oporność na antybiotyki, były mniej zjadliwe, a zarazem nie przyczyniały się do wytwarzania potencjalnie szkodliwych amin biogennych.

Niewielkie różnice o dużym znaczeniu

„Wszystko wskazuje na to, że udało nam się zidentyfikować klarowny mechanizm modulacji korzystnych szczepów bakterii jelitowych za pośrednictwem diety. Należy zaznaczyć, że nie mówimy tutaj o różnych rodzajach, ani nawet o różnych gatunkach mikroorganizmów – mamy bowiem do czynienia z o wiele bardziej subtelną równowagą pomiędzy bliskimi sobie szczepami, które pomimo podobieństw mogą w odmienny sposób wpływać na zdrowie i dobrostan gospodarza”, podsumowują autorzy.

Źródła:

  1. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2023.1272139/full
  2. tthps://vibes.okdiario.com/salud/investigadores-aceite-oliva-virgen-extra-regula-bacteria-intestinal/

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.