Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zespół naukowców z Hiszpanii opublikował wyniki badań, z których wynika, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia wpływa na funkcjonowanie bakterii jelitowych.
Korzystny wpływ oliwy
W doświadczeniach przeprowadzonych przez Hiszpanów analizowano odpowiedź 75 szczepów bakterii z rodzaju Enterococcus na różne rodzaje tłuszczów, wykazując korzystne działanie oliwy z oliwek. Głównym wywieranym przez nią efektem jest wpływ na bliskie sobie szczepy mikroorganizmów, zmniejszający ich oporność na antybiotyki. Ponadto powoduje ona, że w trakcie procesu trawienia wytwarzanych jest mniej toksycznych metabolitów.
Reakcja mikroorganizmów na dietę
Enterokoki należą do mikroorganizmów zasiedlających przewód pokarmowy, które cechują się dużą przeżywalnością. Stosuje się je w charakterze probiotyków oraz w procesie fermentowania żywności, ponieważ przyczyniają się do regulacji funkcjonowania drobnoustrojów przewodu pokarmowego. Jak podkreślają naukowcy, „badanie reakcji poszczególnych bakterii jelitowych na dietę gospodarza może ułatwić modulowanie mikrobioty w sposób, który pozwala uniknąć problemów trawiennych”.
Niższa oporność na antybiotyki i mniejsza zjadliwość
„Analiza odpowiedzi konkretnych szczepów na skład diety na poziomie genetycznym pozwala na określenie działań sprzyjających wzrostowi jednych bakterii, a ograniczeniu proliferacji innych, w zależności od tego czy są one korzystne dla organizmu czy też nie”, wyjaśnia współautorka publikacji, dr Natalia Andújar z Uniwersytetu w Jaén w Hiszpanii. W toku eksperymentów okazało się, że szczepy mikroorganizmów żywione oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia wykazywały niższą oporność na antybiotyki, były mniej zjadliwe, a zarazem nie przyczyniały się do wytwarzania potencjalnie szkodliwych amin biogennych.
Niewielkie różnice o dużym znaczeniu
„Wszystko wskazuje na to, że udało nam się zidentyfikować klarowny mechanizm modulacji korzystnych szczepów bakterii jelitowych za pośrednictwem diety. Należy zaznaczyć, że nie mówimy tutaj o różnych rodzajach, ani nawet o różnych gatunkach mikroorganizmów – mamy bowiem do czynienia z o wiele bardziej subtelną równowagą pomiędzy bliskimi sobie szczepami, które pomimo podobieństw mogą w odmienny sposób wpływać na zdrowie i dobrostan gospodarza”, podsumowują autorzy.
Źródła:
Przeczytaj także
Zespół naukowców z Hiszpanii wykazał, że oliwa z oliwek extra virgin może poprawiać parametry zdrowotne u osób chorych na otyłość i zagrożonych rozwojem cukrzycy.
Nowe badania wskazują, że spożywanie nie tylko oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ale również jej mniej szlachetnej odmiany – pozyskiwanej z wytłoczyn – niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych.
Nowe przepisy dotyczą m.in. kontroli zgodności z normami handlowymi w odniesieniu do oliwy z oliwek, dokumentacji prowadzonej przez podmioty, które produkują lub przechowują oliwę z oliwek oraz metod analizy w celu określenia właściwości oliwy z oliwek